BabyKostholdGulping og refluks

Gulping og refluks

At en baby gulper, er svært vanlig. Dersom barnet vokser fint, trives og legger på seg som normalt, er ikke gulpingen noe du trenger å bekymre deg for. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Janet Molde Hollund 76605
Gulping er svært vanlig hos babyer og små barn. Vanligvis vil det ikke skape problemer for barnets vekst og utvikling, og de aller fleste barna vokser det av seg.

Hva er gulping?

Når barnet gulper, kommer delvis fordøyd mat opp fra magesekken. Nederst i spiserøret, ved overgangen til magesekken, har man en muskel. Denne muskelen stopper som regel maten fra å komme opp igjen. Men siden fordøyelsessystemet fremdeles er under utvikling hos babyer og små barn, er denne muskelen svakere utviklet.

I hvilken alder er det vanligst at barnet gulper?

Det er vanlig at barnet gulper fra det er nyfødt, og at det avtar innen det er rundt ett år gammelt. Barn som trives og legger godt på seg, kan noen ganger gulpe opp overskuddet dersom de har fått i seg for mye mat. Dette justerer seg når barnet blir eldre og/eller måltidene blir mindre. Gulping er helt normalt og ufarlig, og skal ikke gjøres noe med hos barn som vokser og legger fint på seg i første leveår. De fleste blir bedre etter ett års alder.

Hvor lenge etter måltidet er det vanlig at barnet gulper?

Dette kan variere, men gjerne fra én til tre timer etter måltidet.

Er det forskjell på gulp hos brysternærte barn og barn som får morsmelkerstatning?

Ja, det kan være forskjell – og lukten er forskjellig. Det er likevel individuelt i begge grupper hvor mye barnet gulper.

Hos noen kommer melken veldig fort når barnet dier. Kan det gjøre at barnet ikke klarer å svelge så godt unna, og dermed vil gulpe mer?

Ja, dette kan skje dersom de sluker mye luft. Det er derfor viktig å ta pauser og la barnet rape opp luft.

Hvis barnet gulper om natten, mens det ligger på rygg i sengen, er det fare for at barnet kan kveles av eget gulp?

Nei, vanligvis ikke. Men barn som gulper spesielt mye anbefaler vi av og til sideleie på – ikke rygg.

Er det greit å la barnet sove med smekke, med tanke på krybbedød?

Det ville jeg ikke gjort, da det kan bli stramt rundt halsen. Men det har ikke noen sammenheng med krybbedød.

Forskjell på gulping og refluks
Dersom barnet gulper uvanlig ofte, ikke går opp i vekt og viser tegn til ubehag, kan det skyldes såkalt gastroøsofageal reflukssykdom (GØRS). Noen ganger kan det være nødvendig med behandling, men dette kommer an på hvilke symptomer barnet har. Det er ikke anbefalt å behandle barn under et år med medikamenter mot refluks.


Symptomer på refluks:

Hovedsymptomet er at maten kommer opp igjen.

I tillegg kan barnet ha følgende symptomer:
– magesmerter
– mistrivsel
– manglende vektøkning
– smerter i magesekken eller spiserøret
– irritabel
– mye gråting

Litt større barn kan ha flere symptomer, som halsbrann, svelgeproblemer og vond smak i munnen. Når mat og magesyre kommer opp igjen i spiserøret, kan dette føre til at spiserøret blir sårt og betent. Siden det kan være flere ulike årsaker til slike symptomer, bør barnet utredes av lege.

Små barn som har normal vekt og viser normal trivsel, trenger vanligvis ikke utredes for refluks – selv om de gulper mye.


Bør en kontakte lege?

Dersom barnet har magesmerter, ser ut til å mistrives og ikke går opp i vekt, kan det være nødvendig med utredning. Hvis barnet har smerter i magesekken eller spiserøret, kan det bli irritabelt og gråte mye.

Dersom barnets oppkast er mørkt og ligner kaffegrut, bør du kontakte lege. Dette kan være tegn på blødning i magen eller spiserøret.

Hva kan du gjøre?

– Du kan veie barnet regelmessig på helsestasjonen, slik at du kan følge med på om barnet går så mye som ønsket opp i vekt.

– Du kan også prøve å heve hodeenden på sengen, slik at hodet ligger høyere enn resten av kroppen.

– Dersom du mistenker at barnet kan ha refluks, kan det være til hjelp for legen at du har god oversikt over hvor mye mat barnet får i seg – og hvor ofte det gulper opp maten. Det kan være lurt å føre en dagbok.

– Noen barn som brekker seg mye kan ha nytte av å prøve kumelkfrie erstatninger, eller at mor som ammer står på en kumelkfri diett en periode – og se om det da bedrer seg.

Hvem trenger behandling?

Som oftest er det bare aktuelt med behandling dersom barnet ikke har tilfredsstillende vektøkning eller har tilleggsproblemer.

Hvordan kan refluks behandles?

På apoteket går det an å kjøpe fortykningsmidler som kan forhindre at barnet gulper maten opp igjen. Det finnes også et middel som heter alginat. Begge disse tingene kan av og til være nyttige og føre til at barnet gulper mindre. Men dette bør ikke prøves før en har hatt veiledning fra helsesykepleier eller helsestasjonslege.

Det finnes også noen medisiner som har vært brukt ved refluks hos barn. Disse skal vanligvis ikke brukes til barn under ett år. Men før en starterbehandling med medikamenter, kreves nøye utredning hos lege.

Dersom barnet har store problemer ved refluks, og ikke får effekt av medisinsk behandling, kan det være aktuelt med operasjon. Dette inngrepet styrker lukkemuskelen mellom spiserøret og magen og kalles Nissen-plastikk. Det er imidlertid svært sjelden at dette er aktuelt hos ellers friske barn.

Kilder:
Helsenorge.no
Overlege Kåre Edvard Danielsen, barneavdelingen ved Sørlandet sykehus

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: