Når man får sitt første barn, vil økonomien og de månedlige utgiftene endre seg. Får man enda et barn, vil utgiftene øke ytterligere. Men hvordan påvirkes økonomien når familien går fra fire til fem medlemmer?

Månedlige utgifter

Først og fremst vil en familieforøkelse merkes på de månedlige utgiftene. I følge SIFOs referansebudsjett vil en familie på fire, med et barn på 6 år (i SFO) og et barn på 3 år (i barnehage), bruke 27 380 kroner hver måned. Får familien enda et barn, øker de månedlige utgiftene til 30 342 kroner. Månedlig tilsvarer dette en differanse på 2962 kroner, mens det årlig vil utgjøre 35 544 kroner ekstra.

Ønsker du å beregne omtrent hvor mye de månedlige utgiftene vil øke dersom dere får enda et barn? Bruk SIFOs kalkulator her.

Å beregne utgiftene på denne måten vil ikke gi et nøyaktig svar på hvor mye et tredje barn vil koste, men det gir en viss pekepinn på omtrentlig hvor mye man kan forvente at utgiftene vil øke.

Dyrere og vanskeligere å finne ferie

Foruten om de faste, månedlige utgiftene, vil man oppdage en økning i utgiftene på andre områder også. Ett av disse områdene er ferie.

Skal man bestille en ferie, for eksempel en pakkereise med fly og hotell, oppdager man raskt at de i hovedsak er beregnet for en familie på fire. Er man flere personer enn dette, blir det straks både dyrere og vanskeligere å finne store nok rom/leiligheter.

Et kjapt søk på en reisearrangørs nettsider, viser at det er en stor forskjell mellom å reise med to eller tre barn. Først og fremst kan man finne hotell med høyere standard og til langt lavere priser om man er fire personer som reiser. Det er langt vanskeligere å finne store nok hotellrom hvis man er en familie på fem. Som oftest blir man nødt til å ha to hotellrom, som betyr at familien må dele seg. Har man tre små barn, kan dette være mindre gunstig enn om alle hadde sovet sammen.

Trenger vi større bil?

Når foreldre venter sitt tredje barn, er det mange som lurer på hvordan de skal løse bil-problematikken. Må man ha tre bilstoler i baksetet, kan det bli for trangt i enkelte biler. Flere ser seg derfor nødt til å anskaffe seg en større bil eller en bil nummer to.

Slik kan du forberede deg
Å få et tredje barn trenger ikke nødvendigvis bety langt dårligere økonomi og problematiske ferier. Planlegger dere for eller venter på et tredje barn, kan man likevel forberede for en ny økonomisk situasjon, for eksempel ved å bruke følgende tips:

  • Begynn sparingen nå: Sett av noen ekstra tusenlapper hver måned, så får dere testet hvordan økonomien påvirkes.
  • Kjøp brukt: I stedet for å kjøpe helt nytt utstyr, bør dere prøve å få tak i brukt barneutstyr.
  • Sett opp budsjett: Få oversikt over inntektene og utgiftene deres, og se hvor dere eventuelt kan kutte ned forbruket.
  • Planlegg i god tid: Skal man bestille ferie eller kjøpe bil, bør dette planlegges i god tid i forveien. For eksempel er det da større sannsynlighet for at de store hotellrommene ikke er utsolgt.

Bloggen er publisert i samarbeid med Norsk familieøkonomi

Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen?