GratispakkerSe hva som er oppi den skotske gratispakken til nybakte foreldre

Se hva som er oppi den skotske gratispakken til nybakte foreldre

Den skotske babyboxen. Foto: Skjermdump fra Scottish Government sin YouTube-video.
Av Babyverden 4353 Sist oppdatert 20.04.18
I Finland har det blitt delt ut en mammapakke i 80 år. Nå har skottene tatt etter og lansert sin babybox med klær og utstyr til babyen de første seks månedene – og en pappeske til seng, helt gratis.

Det er ikke vanskelig å se hvor inspirasjonen til den skotske babybox kommer fra. Her kan du se hva som er i den finske gratispakken for 2018.

Tanken er også den samme – å bidra til at nyfødte babyer får basisbehovene dekket. Det er dyrt å få barn, så en gavepakke med det meste man trenger kan være svært nyttig, og hyggelig. I motsetning til ordningen i Finland, finnes det ikke i Skottland noe alternativ til boksen i form av penger.

Her kan du se babyboxen unboxed:

Sove i en eske

Som for den finske pakken, er esken pakken kommer i, beregnet som seng til den nyfødte. Madrass, dyne og sengetøy følger med. Esken kan brukes som reiseseng når babyen er liten om man ønsker det. Man skal ikke løfte esken med babyen oppi.

Esken kan brukes som seng de første 3-4 månedene, og så må babyen over i en større seng.

Når babyen vokser ut av esken, kan den brukes til å oppbevare leker, eller som minneboks til barnet. Lokket, som naturlig nok ikke brukes så lenge esken brukes som seng, er designet slik at man kan fylle inn babyens vitale mål og fødselsdato. Esken er i svart/hvitt, og tanken er at foreldrene selv kan fargelegge mønsteret (Loch Ness-monsteret).

Foto: Scottish Government

Klær og utstyr til babyen

Oppi esken er det blant annet klær i størrelsene 0-3 måneder og 3-6 måneder, badehåndkle, stellematte, gulpekluter, helseteppe, bade- og romtermometer, bitering, en smekke, babybøker, ammeinnlegg, et dikt, leke, bind, kondomer og øretermometer. Innholdet skal passe til både gutter og jenter.

Én eske per barn

Det er jordmor som fyller ut skjema for å søke om babybox, og det sendes inn rundt uke 20-24 i svangerskapet. Den gravide mottar pakken senest fire uker før termin. Man får en per barn. Altså vil man motta en eske selv om man fikk til eldre søsken, og man får én eske per barn om man får tvillinger eller flere barn på én gang.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: