BabySå mye koster babyen deg

Så mye koster babyen deg

Hva trenger man egentlig til bayben det første året? ? Illustrasjonsfoto: iStock
Av Janet Molde Hollund og Maren Eriksen 57478 Sist oppdatert 18.07.24

Det er mye som skal i hus når det er en liten på vei, og det er heller ikke billig å ha baby. Ifølge Forbruksforskningsinstituttet SIFO koster babyen deg 48.770 kroner innen den fyller ett år.

Forbruksforskningsinstituttet SIFO lager hvert år et referansebudsjett. Dette viser alminnelige forbruksutgifter for ulike typer hushold. SIFO har også gjort beregninger på hvor mye det koster å få et barn.

Budsjettposten spedbarnsutstyr er delt i to: grunnutrustning og supplering. I grunnutrustningen inngår utstyr som et barn trenger fra det er født, som for eksempel seng, sengetøy, vogn og tåteflasker. Her inngår også klær som er beregnet for de aller første månedene.

– Kostnadene til grunnutrustning blir beregnet per måned, og starter seks måneder før fødsel. I dag ligger dette på 4000 kroner per måned, sier forsker Elling Borgeraas ved SIFO.

Supplering er ting du trenger i løpet av barnets første leveår, som for eksempel barnestol, barnebestikk, trille, bæremeis og utstyr til barnesikring av hjemmet. Per i dag er dette beløpet beregnet til 420 kroner måneden i 11 måneder.

Regnestykket blir da som følger:
Grunnutrustning: 6 x 4000 = 24.000
Supplering: 11 x 540 = 5940
Totalt: 29.940

Hvilke ting er det SIFO mener man trenger når et lite barn kommer til verden?
– Vi har et prinsipp om å ikke si hvilket utstyr vi tar med i listene våre. Vi er redde for at listene ville blitt brukt til å framheve hva barnet skal eller ikke skal ha. Men det er snakk om en forbrukspakke som folk flest bør ha tilgang til. Vi legger til grunn at folk kjøper dette i butikkene, og at det er nytt, sier Borgeraas.

Men babyen trenger jo også mat og drikke, klær og sko, ting til personlig pleie og lek og fritid. Sluttsummen blir derfor en del høyere:

Dette betyr at du i tillegg til grunnutrustning og supplering må ta hensyn til:
Mat og drikke: 1140 kroner (i referansebudsjettet er det beregnet fra 6-11 måneders alder)= totalt 6840 kroner

Andre månedlige utgifter:
Klær og sko: 450 kroner
Personlig pleie: 490 kroner
Leker og mediebruk: 150 kroner
Totalt: 1090 kr per måned.

Eller 1090 x 11= 11.990 per år.

Kostnadene totalt er: 29.940 (grunnutrustning + supplering) + 6840 (mat og drikke) + 11.990 = 48.770 per år.

Se referansebudsjettet fra SIFO for 2024

Om budsjettposten «Mat og drikke for barn ½ til 1 år», skriver SIFO:
«Når det gjelder budsjettposten Mat & drikke for barn ½-1 år, bygger den på antatt energibehov hos barn på cirka 10-11 måneder. Det er forutsatt at barnet ammes, og at det i hovedsak spiser deler av samme type middagsmat, brødmat og frukt som de andre i husholdet. Industriframstilte grøtprodukter inngår i menyen, men kun begrensede mengder av andre typiske barnematprodukter.»

Dersom barnet ikke ammes og er avhengig av morsmelkerstatning, eller det benyttes mye industriframstilt barnemat, vil budsjettposten altså kunne øke betraktelig.

Alt nytt kan bli dyrt
Babyutstyr kan altså være fryktelig dyrt. Men det er mye å spare på å kjøpe brukt. Du kan også gjøre kupp hvis du følger med på tilbud eller kjøper babyustyr i utlandet. (Bestiller du fra utlandet, må du være obs på at frakt og toll og avgifter kan komme i tillegg til prisen for varen.) Vi har sammenlignet prisene på Finn.no og de største babyutstyrskjedene. Mye kan du få kjøpt både dyrere og billigere andre steder.

Mange som selger brukt utstyr legger seg på halv pris av ny pris så lenge utstyret er av ok kvalitet.

Når du kjøper babyutstyr brukt, bør du passe på at alt er helt, ikke for slitt og ikke skadet.

Listen under er ikke fullstendig – det kan være småting du vil trenge utenom, så som stelleprodukter, tepper og smokker, om babyen din skal bruke det. Vi har ikke hentet inn priser på bleier eller babymat, men henviser til SIFOs regnestykke.

Det er lett å tro at du trenger alt som finnes i babyutstyrsbutikkene, men det gjør du ikke. Et godt tips er å handle inn det du må ha først, og så se behovene litt an. For mens enkelte mener de aldri kunne klart seg uten for eksempel bleiebøtte eller babycall, har andre aldri hatt bruk for slikt. Her er det dere som må finne ut hva dere trenger.

Dette bør du ha (gjerne i hus før babyen kommer):

Vogn (prisklasse: gratis - 24.299 kroner)

Å velge riktig vogn kan være vanskelig, for det er så mange å velge mellom. Uansett om du skal kjøpe ny eller brukt, er det lurt å finne ut hvilken type som passer best for ditt bruk: Hvor kommer du til å trille mest? Hvilke værforhold er det viktig å ta hensyn til der du bor? Er det viktig at vognen er lett å løfte? Ønsker du tre eller fire hjul? Liten eller stor bag? Først etter å ha funnet svaret på disse spørsmålene, kan du gå på prisjakt. Og her kan det være mye å spare!

Brukt: I skrivende stund (18.7.24) er det 11.593 treff dersom du søker på barnevogner på Finn.no. Utvalget er med andre ord enormt. Noen gir bort vogner helt gratis. Regn da med at de er godt brukt. Du kan få en ok vogn under tusenlappen, men også da må du regne med at den er godt brukt. Og at det kanskje ikke er av de mest populære merkene. Går du på toppmerkene kan du måtte punge ut med mellom 8.000 og 10.000 kroner for en brukt vogn. Søskenvogner og tvillingvogner er også dyrere.

Kjøpe nytt: Prisen avhenger helt av hvilken type vogn du ønsker. En enkel paraplytrille trenger ikke å koste mange hundrelappene, men vil du ha en duovogn som kan fungere både som bagvogn og sportsvogn, kan tusenlappene fly. Bugaboo Donkey 5 mono komplett koster 16.99 kroner på Barnas hus. Bugaboo Donkey 5 Classic Collection Twin tvillingvogn komplett koster 24.299, mens en Bugaboo Donkey 5 duo søskenvogn koster 19.200 kroner. Du må altså regne med at søsken- og tvillingvogner koster noe mer. Hos Babycare kan du for eksempel kjøpe en kombivogn fra Emmaljunga til 12.995 kroner, en Cybex e-Priam til 20.897 kroner eller en UPPAbaby Vista V2 på tilbud til 9.995 kroner.


Seng (+ vugge) (prisklasse: gratis - 9.795 kroner)

Babyen må ha et sted å sove. Mange velger sprinkelseng, og noen har også vugge.

Brukt: Veldig mange gir bort sprinkelsenger på Finn.no, så her kan du få sengen helt gratis. Kjøper du brukt, kan det likevel være lurt å investere i en ny madrass (tryggere med tanke på fare for krybbedød). Den billigste fant vi på Ikea til 299 kroner, men du kan fort bruke flere hundrelapper på madrass.

Men du kan jo også betale for seng eller vugge. Vugger er ofte litt dyrere enn sprinkelsenger. Ønsker du seng av spesielle merker koster det ofte (en del) mer. Flere selger for eksempel Leander baby sprinkelseng/juniorseng til 2.500 kroner, og det er eksempler på Stokke sleepi for 1.500 kroner og oppover.

Kjøpe nytt: Skal du ha splitter ny sprinkelseng – billigst mulig, har Ikea en til 995 kroner. Til sammenligning koster den billigste sprinkelsengen på Barnas Hus sine nettsider 1399 kroner (uten madrass). Den dyreste sengen hos Barnas Hus er Stokke Sleepi V3 seng til 6.809 kroner. Det finnes også Tova bedside crib fra Yngri til 1.299 kroner. Babyshop selger Sebra Baby & Jr. seng til 9795. Hos Babycare kan du få en Stokke Snoozi babyseng til 3.779 kroner og en Lux Vugge fra Troll på tilbud til 1399.30 kroner. Men Ikea har også fått et større utvalg av sprinkelsenger. Toppselgeren deres, Myllra, koster 3995 kroner.


Bilstol (prisklasse: 0 - 8.499 kroner)

Du skal være helt sikker på at bilstolen er hel, ikke har vært i en ulykke og oppfyller sikkerhetskravene. En bilstol har, ifølge Trygg Trafikk, en generell levetid på 10 år. Ta dette med i betraktningen hvis du kjøper brukt. Noen mener at hvis du skal kjøpe én ting ny til babyen, så er det bilstol. Men valget blir til slutt opp til deg.

Brukt: Enkelte gir bort bilstoler på Finn, eller tar 50-100 kroner for den. Men skal du ha et relativt nytt sete med base eller isofix, må du regne med å punge ut mer for den. Her er det stor variasjon, så følger du med over tid, kan du fort spare mye.

Kjøpe nytt: På Barnas Hus koster bilstoler til nyfødt fra 1.999 kroner (uten base). Hos Babyshop finnes stoler fra 1799 kroner (på tilbud, uten base). Både hos Barnas Hus og Babyshop er den dyreste stolen til nyfødt BeSafe iZi Twist B i-Size til henholdsvis 8.399 kroner og 8.799 kroner, og den er med basesystem. Hos Babycare er den dyreste babystolen Britax Baby-Safe Pro med Base 5Z Vario – pris kroner 6.490. Skal du ha med base når du kjøper bilstol, selges de veldig ofte separat. Vil du spare penger på ny bilstol, bør du ha øynene åpne for kampanjetilbud – det kan fort være mye å spare her.


Stellebord (prisklasse: 0 - 8.528 kroner)

Babyen må stelles ett eller annet sted. Det finnes et vell av muligheter – fra en enkel stellemadrass på en benkeplate eller oppå vaskemaskinen, til stellekommoder med innebygd badebalje.

Brukt: Skal du ha et helt enkelt stellebord eller stellekommode kan du komme fra det med et par hundrelapper. Mange som ser fine ut ligger i prissjiktet 500-1000 kroner.

Kjøpe nytt: Hos de store utstyrskjedene finner du stellebord fra 1.299 kroner. Skal du ha det mest eksklusive hos Babyshop, er det stellekommoden Sebra til 8.995 kroner. Den er imidlertid uten badebalje. Hos Barnas Hus kan du få et sammenleggbart stellebord med badebalje til 1.299 kroner, eller du kan for eksempel gå for den mest solgte stellekommoden, Asia stellekommode, til kroner 2.499. Den er med badebalje og stellematte, men kan også brukes til kommode uten dette etterpå.

Flere kommoder selges uten stellematter. Stellematter kan du kjøpe separat fra 249 kroner (Ikea). Du har også en nyere type av stellematte, for eksempel på Barnas Hus, som heter Matty og er fra Leander. Den er laget av mykt PUR-skum, og skal være noe av det nærmeste man kommer etterligningen følelsen av hus. Den koster 1.349 kroner.

Hos IKEA koster det mest solgte stellebordet 595 kroner, det dyreste 995 kroner.


Klær (prisklasse: 0 - 1.000 kroner)

Det er ofte stas å handle bittesmå plagg, vaske dem og legge dem klar i skuffene. Og det trenger slett ikke å være billigere å kjøpe klær til den lille enn til deg selv! Men det kan være mye å spare på å kjøpe brukt her. Og mye er overraskende lite brukt – babyer vokser så utrolig fort!

Brukt: Du kan velge å kjøpe hele pakker med klær til noen få hundrelapper, eller søke etter spesifikke merker eller typer klær. Men stort sett kan du spare masse på å kjøpe brukt.

Kjøpe nytt: Kjøper du basisgarderoben i rimelige kjedebutikker trenger det ikke å bli så fryktelig dyrt. Men babyklær finnes virkelig i alle prisklasser – også de svimlende høye. Her må fornuften og lommeboken bli enige. Mange foretrekker å bruke ull til babyen, og det koster mer enn klær i bomull.


Dyne og sengetøy (prisklasse: 0 - 999 kroner)

Babyen må ha dyne i sengen/vuggen/vognen. Det finnes to størrelser når det kommer til babydyne – vogndyne (65x80 cm) og babydyne (80x100) til å ha i sengen. (Dyner på 100x140 cm kalles juniordyner). I begynnelsen kan vogndynen være stor nok til å bruke i sengen/vuggen også. Noen velger å bruke den samme alle stedene i begynnelsen, andre kjøper flere dyner. Det kan være lurt å ha noen sengesett og lakener å bytte med ved uhell. Prislappen varierer ut fra merke og type dyne – dun eller syntetisk. Det anbefales ikke hodepute til baby.

Brukt: Mange gir bort babydyner på Finn. Du finner mange brukte dyner som koster mellom 50 og 100 kroner. Sengetøy koster fra 50 kroner. Mange selger også pakker med dyne og flere sengesett til et par-tre hundrelapper.

Kjøpe nytt: En dyne med sengetøy til, samt laken koster fort en tusenlapp nytt. Og så bør du jo ha noe å skifte med. Ikea er en del rimeligere, og du kan også finne gode tilbud i mange typer butikker.


Badebalje (prisklasse: gratis - 1.299 kroner)

Noen stellebord har badebaljen innebygd. Har du ikke et slikt, trenger du et sted å bade babyen. En enkel badebalje er grei å ha, og trenger ikke å koste så mye. Det går også an å kjøpe en innsats som gjør at babyen kan ligge godt støttet i enten badebalje eller badekar.

Brukt: Flere gir bort badebaljer gratis på Finn. Du kan få kjente merker som TummyTub til rundt 50-100 kroner.

Kjøpe nytt: På Ikea koster badebalje til babyen 159 kroner. Hos babyutstyrsforhandlere kan du få baljer fra et par hundrelapper og oppover. Har du liten plass, har for eksempel Yngri en sammenleggbar badebalje til 499 kroner. Inkludert i denne prisen hos Barnas Hus er også nyfødtstøtte. Det finnes også for eksempel sammenleggbare badekar fra Stokke. Hos Babycare koster det til fullpris kroner 898 med spedbarnstøtte, og 589 kroner uten. Hos Barnas Hus kan du få Volare sammenleggbart stellebord med badekar til kroner 1.299.


Babycall/babymonitor (prisklasse: 0 - 5.299 kroner)

En babycall kan være praktisk å ha. Men hva ønsker du å kunne gjøre med den? Holder det å kunne høre babyen, eller vil du ha mulighet til å snakke til babyen over babycallen? Hva med video? Skal babycallen også kunne spille musikk for barnet? Prislappen avhenger naturligvis av hvilke funksjoner du ønsker.

Brukt: Du kan få en brukt gratis på Finn, eller betale fra rundt 100 kroner og oppover. For 200-500 kroner får du mange å velge mellom. Pass på at du kjøper en som møter dagens sikkerhetskrav. Det kan også være en fordel å få med bruksanvisningen.

Kjøpe nytt: Her er det mange ulike prisklasser, funksjonalitet og design. Den dyreste hos Babyshop har en smartsokk du kan feste på babyens fot og spore babyens hjertefrekvens og oksygennivå. Det er en egen app hvor du kan lese av i sanntid. Du kan få billige nye hvis du leter litt – gjerne andre steder enn de store utstyrforhandlerne. Hos utstyrsforhandlerne kan du få fra 899 til 5.299 kroner.


Stelleveske (prisklasse: 0 - 11.500 kroner)

Noen bruker en vanlig veske som stelleveske, andre mener de trenger en som er spesialtilpasset livet med baby. Mange lommer kan være praktiske å ha. Det finnes mange typer stellevesker – fra de som ser ut som en vanlig (eller ekstra flott) veske til de som ser ut som – ja, stellevesker.

Brukt: Det finnes mange stellevesker til salgs på bruktmarkedet. Her er det bare å lete etter en som passer deg. Du kan få stelleveske helt gratis på Finn, men det finnes også lite brukte Gucci-stellevesker til salgs til 8.000 og 11.500 kroner.

Kjøpe nytt: Det er opp til deg om du vil bruke noen hundrelapper eller noen tusenlapper på innkjøpet. Vil du legge penger i en stelleveske fra Versace, finnes det for eksempel en til 7.625 kroner hos Babyshop. Som med alle andre vesker finnes også stellevesker i alle fasonger, farger, merker og størrelser. Du finner nye stellevesker fra 99 kroner og oppover, og mange ligger i prissjiktet rundt 600-1.500 kroner.

Det er også en del utstyr som kan være kjekt å ha, eller som du oppdager at du trenger (alfabetisk oversikt):

Ammepute (prisklasse: 0 - 1.799 kroner)

Noen sier de ikke hadde klart seg uten ammepute, andre synes en hvilken som helst pute gjør susen. Her er det smak og behag.

Brukt: En ammepute trenger ikke å koste mer enn en hundrelapp eller to når du kjøper brukt. Men det kan være lurt å vite litt om hvilken type du ønsker før du punger ut. Veldig mange gir bort ammeputer gratis på Finn. Ønsker du for eksempel en ammepute fra bbhugme, finner du brukte fra 200 kroner og oppover helt til tusenlappen.

Kjøpe nytt: Du kan få ny amme pute fra 269 til 1.799 kroner. Noen puter har flere funksjoner, og koster derfor også mer enn en enkel ammepute. Du får ammeputer både hos de store utstyrskjedene og på Ikea.


Babygym (prisklasse: 0 - 1.695 kroner)

Det finnes et utall av varianter når det kommer til babygym. Noen har lys og lyd, andre har mykt underlag, og andre igjen har leker av tre. Velg en som passer deres behov. Det kan være en fordel om den kan vaskes på noe vis.

Brukt: Her finnes det mye på bruktmarkedet, og i flere prisklasser. Noen gis bort helt gratis på Finn, men du kan også bruke både en, to, tre eller flere hundrelapper for å få en du liker.

Kjøpe nytt: Hos de store utstyrskjedene koster babygym mellom 429 og 1.655 kroner. Ikea har babygym til 299 og 399 kroner. En del leketøysbutikker og nettbutikker selger også babygym.


Babynest (prisklasse: 0 - 3.232 kroner)

Den nyfødte er vant med å ha det trangt, og føler seg tryggere når den ligger lunt. Noen velger å la babyen ligge i vognbagen eller ruller opp tepper så babyen føler det lunt, andre investerer i babynest. Noen syr egne, andre kjøper nytt eller brukt.

NB! Det er omdiskutert om babynest er bra for babyen. Landsforeningen uventet barnedød (LUB) sier på sine nettsider at de ikke har bevis nok fra forskningen til hverken å tilråde eller fraråde bruk av babynest i sengen. Man vet at barnet bør ha minst mulig i sengen, slik at pusteforholdene blir best mulig. Siden LUB har en føre-var-holdning og et hovedfokus på forebygging av barnedød, vil de ikke aktivt anbefale bruk av slike innretninger i barnesengen. Barnas Hus sier i en artikkel at de "anbefaler at babynests brukes som en sove-/avslapningsplass på dagtid under overvåking av foreldre, men helst ikke som soveplass på natten".

Brukt: Du kan få kjøpt pent brukte babynest helt ned i femtilappen på Finn. Du finner også mange hjemmesydde babynest til en billig penge der. Noen gir også bort babynest gratis.

Kjøpe nytt: Privatpersoner selger hjemmelagde (nye) babynest eller syr på bestilling for noen hundrelapper (400-500 kroner eller mer). Hos utstyrskjedene kan du få babynest fra 349 kroner og oppover. Er du opptatt av merker, kan du for eksempel få Burberry babynest til 3.232 kroner hos Babyshop.


Brystpumpe (prisklasse: 0 - 7.299 kroner)

Ikke alle trenger brystpumpe, så det kan være greit å vente og se behovet an til babyen er født. Det finnes både manuelle og elektriske brystpumper, og noen steder er det mulig å leie en.

Brukt: Vet du at du skal pumpe deg mye og vil trenge mange flasker og tilbehør, kan det være lurt å gå for større pakker. Mange selger alt samlet for mellom en tusenlapp og to, og da får du ofte alt du trenger. Manuelle brystpumper er som regel billigere. Noen gir også bort brystpumper på Finn, og det er mange som selger brystpumpe til 200-250 kroner.

Kjøpe nytt: Brystpumper kan være manuelle eller elektriske, og enkle eller doble. Prisen påvirkes naturligvis av valget. På utstyrskjedene finner du brystpumper i prisklassen 499 til 6.999 kroner, og det er naturlig nok elektrisk dobbel som er dyrest. En må regne med å måtte kjøpe en del flasker og tilbehør også.


Bæretøy (prisklasse: 0 - 2.299 kroner)

Mange synes det er praktisk å kunne bære babyen rundt, men samtidig ha armene fri. Noen liker bæreseler best, andre sverger til bæresjal eller annet bæretøy. Mange syr også eget bæretøy, eller kjøper av privatpersoner som syr. Noen nettbutikker spesialiserer seg også på bæretøy.

Brukt: Du kan finne gratis bæreseler på Finn, men prisene begynner på 100 kroner, avhengig av type og merke. Noen selger også bæretøy samlet.

Kjøpe nytt: Du får bæretøy til alt fra 599 til 2.299 kroner hos de store utstyrskjedene. Bæresjal er ofte billigere enn seler.


Flasker, flaskevarmer og flaskesterilisator (prisklasse 0 - 1.249 kroner)

Noen babyer tar aldri flaske, andre blir heller ikke tilbudt det. Men mange bruker flaske. Hvor mange du trenger, og hvilket ekstrautstyr du har behov for, vil avhenge av mye – blant annet om barnet kun blir matet med flaske.

Brukt: Mange gir bort flasker på Finn. Det er også mange som selger brukte tåteflasker, ofte i hele sett – gjerne inkludert brystpumpe, flaskevarmer og/eller sterilisator. Og de er vanligvis ikke særlig dyre. Men det kan være lurt å kjøpe nye flaskesmokker til brukte flasker – for sikkerhets skyld.

Kjøpe nytt: Hos utstyrsleverandørene kan du få de billigste flaskene fra 49 kroner og oppover. 

Høystol (prisklasse: 0 - 2.699 kroner)

Når babyen blir gammel nok til å sitte, er det praktisk med en høystol. Noen velger en stol som kan brukes lenge, som for eksempel Tripp Trapp, andre velger en babystol. Enkelte designstoler kan koste flere tusenlapper, men de er ikke regnet med her.

Brukt: Du kan få brukte høystoler helt gratis på Finn. Tripp Trapp stoler i ok forfatning må du regne med å betale noen hundrelapper kroner for, men følger du godt med, kan du være heldig og gjøre et kupp.

Kjøpe nytt: Høystoler til barn kan du få fra 449 kroner og oppover hos babyutstyrskjedene, men de kjente merkevarene koster som regel mellom 1000 og 2000 kroner. En ny Tripp Trapp koster fra kroner 2.299 kroner, men Oak-serien er dyrere. Og så kan du bruke noen hundrelapper på tilleggsutstyr. Velger du mindre kjente merker, blir det billigere. Høystoler fra Ikea koster fra 299 kroner, de andre butikkene 449-2.699 kroner.


Lammeskinn (prisklasse: 50 - 599 kroner)

Et lammeskinn kan være mykt og godt å ha i sengen og/eller vognen. Enkelte som er beregnet til bruk i sportsvogn har også hull til seler. Det finnes korthåret og langhåret lammeskinn.

Brukt: De billigste vi fant kostet 50 kroner. Du finner mange brukte fra 100 kroner og oppover. Det kan være lurt å vaske med spesialvaskemiddel før bruk.

Kjøpe nytt: Lammeskinn kjøpt hos de store utstyrskjedene koster inntil 599 kroner. Skal du ha lammeskinn tilpasset vogn og med hull til sele, er det dyrere. Hos Ikea får du lammeskinn til 299 kroner.


Lekegrind (prisklasse: 0 - 1.499 kroner)

Noen kjøper lekegrind til babyen for å passe på at babyen ikke kommer i nærheten av noe skadelig. Andre velger lekegrind for å beskytte babyen for dyr eller eldre søsken. Det kan være en fordel å velge en lekegrind med bunn som kan justeres i to høyder.

Brukt: Her er et stort spenn i pris, så bruk gjerne litt tid på å finne en som passer til dere. Du kan få lekegrind gratis på Finn, men også betale fra et par hundrelapper og oppover og ha ganske stort utvalg. Har du litt tålmodighet, er det fort gjort å gjøre kupp på fine, billigere lekegrinder på Finn.

Kjøpe nytt: Hos babyutstyrskjedene er det i den uken vi sjekker ikke mange lekegrinder å velge mellom. Barnas Hus har to ulike, mens Babyshop er utsolgt. Modellene hos Barnas Hus koster fra 1.349 til 1.499 kroner.


Leker (prisklasse: 0 - uendelig)

Det finnes utrolig mange babyleker å få kjøpt, og i mange ulike prisklasser. Det er vanskelig å si noe om hvor mange leker babyer trenger, men de fleste har som regel mer enn nok. Leker er også fint å ønske seg i gave.

Brukt: Mange leker har nesten ikke vært lekt med, men selges billig eller gis bort. Du kan også gjøre kupp på pakker med mange leker som selges under ett. For et par hundrelapper kan du få en hel startpakke!

Kjøpe nytt: Du kan bruke så mye eller så lite du bare vil på babyleker. Det finnes fine babyleker til under hundrelappen, men du kan også punge ut med tusenlapper. Her er det lommeboka som får styre.


Reiseseng (prisklasse: 0 - 2.299 kroner)

Skal babyen på overnatting, kan det være praktisk med en reiseseng. Følg gjerne med på kampanjetilbud for å sikre deg en reiseseng til en rimelig penge.

Brukt: Ønsker du å kjøpe brukt reiseseng, får du det fra 100-200 kroner og oppover. Går du for mer fancy varianter må du regne med å betale mer.

Kjøpe nytt: En helt enkel reiseseng får du fra 549 kroner (tilbud) hos babyutstyrskjedene, men du kan også kjøpe reiseseng i noen lekebutikker. For de dyreste reisesengene må du ut med 2299 kroner.


Trappegrind/sikkerhetsgrind (prisklasse: gratis - 649 kroner)

Det er viktig å barnesikre hjemmet i god tid før babyen blir mobil. Trapper bør sikres med trappegrind, gjerne i begge ender. Kjøper du brukt sikkerhetsutstyr, skal du være nøye på at de oppfyller dagens krav og er hele. Sørg alltid for å montere trappegrinden riktig.

Brukt: Kan fås gratis på Finn. Det er også mange til salgs for et par hundre lapper og oppover.

Kjøpe nytt: Hos Barnas Hus og  finner du sikkerhetsgrind fra 499 kroner og opp til 649 kroner. Babyshop har ikke noe inne i uken vi undersøker på nettsidene.


Vippestol (prisklasse: 0 - 3.899 kroner)

Du må ikke ha vippestol, men mange synes det er praktisk. Det finnes et utall varianter, og noen har mange ekstra finesser eller spesielt design. Noen er til og med elektriske.

Brukt: Mange av de billigste variantene som tilbys på Finn virker veldig gamle. Pass på at du får en som oppfyller gjeldende sikkerhetskrav. Du kan fort spare penger på de mer fancy variantene med flott design hvis du kjøper brukt. Greit utvalg i prisklassen 200-300 kroner.

Kjøpe nytt: Du kan få ny vippestol fra 499 kroner, for eksempel Yngri ho Barnas Hus. Det finnes ulike tilbehør som koster ekstra. Elektriske vippestoler er naturlig nok dyrere. Vippestoler fra BabyBjörn starter på rundt 2000 kroner, mens den dyreste vippestolen hos Babyshop, Cybex Wanders Hippie Wrestler, koster 3.899 kroner.


Vognpose (prisklasse: gratis - 8.899 kroner)

Særlig på vinteren kan en god og lun vognpose være nyttig å ha. Noen synes lammeskinnspose er best, andre vil ha dunpose eller pose med syntetisk fyll. Er du heldig, får du kanskje arve en god vognpose.

Brukt: Du kan få en brukt vognpose helt gratis, og det er veldig mye å velge mellom, særlig i prisklassen 500-1500 kroner. Skal du ha dun- eller lammeskinnspose må du regne med å gi mer.

Kjøpe nytt: Det er et ganske bra utvalg av nye vognposer, fra den billigste til 419 kroner i uken vi sjekker og oppover til den dyreste til 2.899 kroner. Vår- og sommerposer er som regel billigere enn vinterposer. Vil du ha lammeskinn, ull og/eller bambus koster det som regel mer.

Les også: 
Når kan barnet sitte?

Prisene er innhentet på nett fra Finn.no, Barnas Hus, Babyshop, Babycare og Ikea i uke 29 2024.

Venter du barn? Få med deg denne podcasten om hvor dyrt det er å ha barn:

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: