Det er mye som skal i hus når det er en liten på vei, og det er heller ikke billig å ha baby. Ifølge Forbruksforskningsinstituttet SIFO koster babyen deg 48.180 kroner innen den fyller ett år.

Sist oppdatert: 17. april 2018

Forbruksforskningsinstituttet SIFO lager hvert år et referansebudsjett. Dette viser alminnelige forbruksutgifter for ulike typer hushold. SIFO har også gjort beregninger på hvor mye det koster å få et barn.

Budsjettposten spedbarnsutstyr er delt i to: grunnutrustning og supplering. I grunnutrustningen inngår utstyr som et barn trenger fra det er født, som for eksempel seng, sengetøy, vogn og tåteflasker. Her inngår også klær som er beregnet for de aller første månedene.

– Kostnadene til grunnutrustning blir beregnet per måned, og starter seks måneder før fødsel. I dag ligger dette på 3850 kroner per måned, sier forsker Elling Borgeraas ved SIFO.

Supplering er ting du trenger i løpet av barnets første leveår, som for eksempel bilsete, barnestol og barnebestikk. Per i dag er dette beløpet beregnet til 800 kroner måneden i 11 måneder.

Regnestykket blir da som følger:
Grunnutrustning: 6 x 3850 = 23.100
Supplering: 11 x 800 =   8800
Totalt: 31.900

Les også:
Den store utstyrsguiden

Hvilke ting er det SIFO mener man trenger når et lite barn kommer til verden?
– Vi har et prinsipp om å ikke si hvilket utstyr vi tar med i listene våre. Vi er redde for at listene ville blitt brukt til å framheve hva barnet skal eller ikke skal ha. Men det er snakk om en forbrukspakke som folk flest bør ha tilgang til. Vi legger til grunn at folk kjøper dette i butikkene, og at det er nytt, sier Borgeraas.

Men babyen trenger jo også mat og drikke, klær og sko, ting til personlig pleie og lek og fritid. Sluttsummen blir derfor en del høyere:

Dette betyr at du i tillegg til grunnutrustning og supplering må ta hensyn til:
Mat og drikke: 690 kroner
Klær og sko: 330 kroner
Personlig pleie: 320 kroner
Mediebruk og fritid: 140 kroner
Sum: 1470 per måned.

Eller 1480 x 11= 16.280 per år.

Kostnadene totalt er: 31.900 (grunnutrustning + supplering) + 16.280 = 48.180 per år.

Se referansebudsjettet fra SIFO for 2018

Om budsjettposten «Mat og drikke for barn ½ til 1 år», skriver SIFO:
«Når det gjelder budsjettposten Mat & drikke for barn ½-1 år, bygger den på antatt energibehov hos barn på cirka 10-11 måneder. Det er forutsatt at barnet ammes, og at det i hovedsak spiser deler av samme type middagsmat og brødmat/frukt som de andre i husholdet. Industriframstilte grøtprodukter inngår i menyen, men bare begrensede mengder av andre typiske barnematprodukter.»

Dersom barnet ikke ammes og er avhengig av morsmelkerstatning, eller det benyttes mye industriframstilt barnemat, vil budsjettposten altså kunne øke betraktelig.

Alt nytt kan bli dyrt
Babyutstyr kan altså være fryktelig dyrt. Men det er mye å spare på å kjøpe brukt. Du kan også gjøre kupp hvis du følger med på tilbud eller kjøper babyustyr i utlandet. Vi har sammenlignet prisene på Finn.no og de største babyutstyrskjedene. Mye kan du få kjøpt både dyrere og billigere andre steder.

Mange som selger brukt utstyr legger seg på halv pris av ny pris så lenge utstyret er av ok kvalitet.

Når du kjøper babyutstyr brukt, bør du passe på at alt er helt, ikke for slitt og ikke skadet.

Listen under er ikke fullstendig – det kan være småting du vil trenge utenom, så som stelleprodukter, tepper og smokker, om babyen din skal bruke det. Vi har ikke hentet inn priser på bleier eller babymat, men henviser til SIFOs regnestykke.

Det er lett å tro at du trenger alt som finnes i babyutstyrsbutikkene, men det gjør du ikke. Et godt tips er å handle inn det du må ha først, og så se behovene litt an. For mens enkelte mener de aldri kunne klart seg uten for eksempel bleiebøtte eller babycall, har andre aldri hatt bruk for slikt. Her er det dere som må finne ut hva dere trenger.

Dette bør du ha (gjerne i hus før babyen kommer):

Vogn (prisklasse: 50-16699 kroner)

Å velge riktig vogn kan være vanskelig, for det er så mange å velge mellom. Uansett om du skal kjøpe ny eller brukt, er det lurt å finne ut hvilken type som passer best for ditt bruk: Hvor kommer du til å trille mest? Hvilke værforhold er det viktig å ta hensyn til der du bor? Er det viktig at vognen er lett å løfte? Ønsker du tre eller fire hjul? Liten eller stor bag? Først etter å ha funnet svaret på disse spørsmålene, kan du gå på prisjakt. Og her kan det være mye å spare!

Brukt: Du kan få en ok vogn under tusenlappen, men da må du regne med at den er godt brukt. Går du på toppmerkene kan du måtte punge ut med minst 9000 kroner for en brukt vogn. Søskenvogner og tvillingvogner er også dyrere.

Kjøpe nytt: Prisen avhenger helt av hvilken type vogn du ønsker. En enkel paraplytrille trenger ikke å koste mange hundrelappene, men vil du ha en duovogn som kan fungere både som bagvogn og sportsvogn, kan tusenlappene fly. En Bugaboo Donkey classic mono koster 12999 kroner på Barnas hus. Tvillingvogn i samme merke koster 16.699, mens en Bugaboo tvillingvogn koster 17725 kroner. Du må altså regne med at søsken- og tvillingvogner koster noe mer.

Les også:
Slik velger du riktig barnevogn

Seng (+ vugge) (prisklasse: 100-5999 kroner)

Babyen må ha et sted å sove. Mange velger sprinkelseng, og noen har også vugge.

Brukt: Den billigste sengen vi fant på Finn.no kostet bare 100 kroner, men rundt 250-400 kroner ser ut til å være vanlig pris for en brukt sprinkelseng. Ønsker du spesielle merker koster det ofte (en del) mer. Vugger er ofte litt dyrere, rundt tusenlappen.

Kjøper du brukt, kan det vært lurt å investere i en ny madrass (tryggere med tanke på fare for krybbedød). Den billigste fant vi på Ikea til 90 kroner, men du kan fort bruke flere hundrelapper på madrass.

Kjøpe nytt: Skal du ha splitter ny sprinkelseng – billigst mulig, har Ikea en til 395 kroner. Til sammenligning koster den billigste sprinkelsengen på Barnas Hus sine nettsider 1199 kroner. Det dyreste alternativet er Stokke Sleepi til 5999 kroner på Babyshop. Vuggene koster vanligvis mellom 1599 og 2500 kroner (eller mer).

Bilstol (prisklasse: 50-6799 kroner)

Du skal være helt sikker på at bilstolen er hel, ikke har vært i en ulykke, oppfyller sikkerhetskravene og ikke er eldre enn cirka åtte år gammel hvis du skal kjøpe bilstol brukt. Noen mener at hvis du skal kjøpe én ting ny til babyen, så er det bilstol. Men valget blir til slutt opp til deg.

Brukt: Enkelte gir bort bilstoler på Finn, eller tar 50-100 kroner for den. Men skal du ha et relativt nytt sete med base eller isofix, må du regne med å punge ut mer for den. Her er det stor variasjon, så følger du med over tid, kan du fort spare mye.

Kjøpe nytt: På Barnas Hus koster bilstoler fra 1699,50 kroner (full pris). Hos Babyshop finnes stoler som koster 799 kroner. Den dyreste stolen vi finner hos Barnas Hus koster 6799 kr (Maxi-Cosi AxissFix Air). Vil du spare penger på ny bilstol, bør du ha øynene åpne for kampanjetilbud – det kan fort være mye å spare her.

Les også: 
Slik velger du riktig bilstol

Gjør bruktkupp på nettet

Stellebord (prisklasse: 50-5995 kroner)

Babyen må stelles ett eller annet sted. Det finnes et vell av muligheter – fra en enkel stellemadrass på en benkeplate eller oppå vaskemaskinen, til stellekommoder med innebygd badebalje.

Brukt: Skal du ha et helt enkelt stellebord eller stellekommode kan du komme fra det med et par hundrelapper. Mange som ser fine ut ligger i prissjiktet 500-1000 kroner.

Kjøpe nytt: Hos de store utstyrskjedene finner du flere stellebord fra 1199 til rundt 2000 kroner. Skal du ha det mest eksklusive hos Babyshop koster det 5995 kroner. En del stellebord selges uten stellemadrass. Du finner mange stellemadrasser i prisklassen 400-600 kroner. Hos IKEA  koster det billigste stellebordet 259 kroner, det dyreste 1545 kroner. Stelleunderlag på Ikea får du til 75 kroner.

Klær (prisklasse: 5-1000 kroner)

Det er ofte stas å handle bittesmå plagg, vaske dem og legge dem klar i skuffene. Og det trenger slett ikke å være billigere å kjøpe klær til den lille enn til deg selv! Men det kan være mye å spare på å kjøpe brukt her. Og mye er overraskende lite brukt – babyer vokser så utrolig fort!

Brukt: Du kan velge å kjøpe hele pakker med klær til noen få hundrelapper, eller søke etter spesifikke merker eller typer klær. Men stort sett kan du spare masse på å kjøpe brukt.

Kjøpe nytt: Kjøper du basisgarderoben i rimelige kjedebutikker trenger det ikke å bli så fryktelig dyrt. Men babyklær finnes virkelig i alle prisklasser – også de svimlende høye. Her må fornuften og lommeboken bli enige. Mange foretrekker å bruke ull til babyen, og det koster mer enn klær i bomull.

Dyne og sengetøy (prisklasse: 100-1178 kroner)

Babyen må ha dyne i sengen/vuggen/vognen. Det finnes to størrelser når det kommer til babydyne – vogndyne og babydyne til å ha i sengen. I begynnelsen kan vogndynen være stor nok til å bruke i sengen/vuggen også. Noen velger å bruke den samme alle stedene i begynnelsen, andre kjøper flere dyner. Det kan være lurt å ha noen sengesett og lakener å bytte med ved uhell. Prislappen varierer ut fra merke og type dyne – dun eller syntetisk.

Brukt: De billigste brukte dynene vi fant kostet rundt femtilappen, men de fleste lå rundt hundrelappen. Sengetøy koster fra 50 kroner. Mange selger også pakker med dyne og flere sengesett til et par-tre hundrelapper.

Kjøpe nytt: En dyne med sengetøy til, samt laken koster fort en tusenlapp nytt. Og så bør du jo ha noe å skifte med. Ikea er en del rimeligere, og du kan også finne gode tilbud i mange typer butikker.

Badebalje (prisklasse: 40-379)

Noen stellebord har badebaljen innebygd. Har du ikke et slikt, trenger du et sted å bade babyen. En enkel badebalje er grei å ha, og trenger ikke å koste så mye.

Brukt: De billigste brukte badebaljene koster 20 kroner, og du kan få kjente merker som TummyTub til rundt hundrelappen.

Kjøpe nytt: På Ikea koster badebalje til babyen 89 kroner. Hos babyutstyrsforhandlere kan du få baljer som koster flere hundrelapper. Har du liten plass, har Stokke en sammenleggbar badebalje til 379 kroner. Denne finnes blant annet hos Babyshop.

Babycall (prisklasse: 100-2499 kroner)

En babycall kan være praktisk å ha. Men hva ønsker du å kunne gjøre med den? Holder det å kunne høre babyen, eller vil du ha mulighet til å snakke til babyen over babycallen? Hva med video? Skal babycallen også kunne spille musikk for barnet? Prislappen avhenger naturligvis av hvilke funksjoner du ønsker.

Brukt: Du kan få en brukt babycall til hundrelappen. Pass på at du kjøper en som møter dagens sikkerhetskrav. Det kan også være en fordel å få med bruksanvisningen.

Kjøpe nytt: Her er det mange ulike prisklasser, funksjonalitet og design. Du kan få billige nye hvis du leter litt – gjerne andre steder enn de store utstyrforhandlerne.

Stelleveske (prisklasse: 50-11500 kroner)

Noen bruker en vanlig veske som stelleveske, andre mener de trenger en som er spesialtilpasset livet med baby. Mange lommer kan være praktiske å ha. Det finnes mange typer stellevesker – fra de som ser ut som en vanlig (eller ekstra flott) veske til de som ser ut som – ja, stellevesker.

Brukt: Det finnes mange stellevesker til salgs på bruktmarkedet. Her er det bare å lete etter en som passer deg.

Kjøpe nytt: Det er opp til deg om du vil bruke noen hundrelapper eller noen tusenlapper på innkjøpet. Vil du legge penger i en stelleveske fra Burberry, finnes det for eksempel en til 11785 kroner. Som med alle andre vesker finnes også stellevesker i alle fasonger, farger, merker og størrelser. Du finner et utvalg til rundt 400 kroner, og mange ligger i prissjiktet rundt 600-1000 kroner.

Det er også en del utstyr som kan være kjekt å ha, eller som du oppdager at du trenger (alfabetisk oversikt):

Ammepute (prisklasse: 20-1399 kroner)

Noen sier de ikke hadde klart seg uten ammepute, andre synes en hvilken som helst pute gjør susen. Her er det smak og behag.

Brukt: En ammepute trenger ikke å koste mer enn en hundrelapp eller to når du kjøper brukt. Men det kan være lurt å vite litt om hvilken type du ønsker før du punger ut.

Kjøpe nytt: Mange ammeputer koster mellom 220 og 899 kroner, men det finnes også (mye) dyrere varianter. Noen puter har flere funksjoner, og koster også mer.

Babygym (prisklasse: 10-1799 kroner)

Det finnes et utall av varianter når det kommer til babygym. Noen har lys og lyd, andre har mykt underlag, og andre igjen har leker av tre. Velg en som passer deres behov. Det kan være en fordel om den kan vaskes på noe vis.

Brukt: Her finnes det mye på bruktmarkedet, og i flere prisklasser. De billigste ligger rundt 10 kroner, men du kan også bruke både en, to, tre og fire hundrelapper for å få en du liker.

Kjøpe nytt: Hos de store utstyrskjedene koster babygym mellom 350 og 1295 kroner. En del leketøysbutikker og nettbutikker selger også babygym. Ikea har babygym i prisklassen 229 til 298 kroner.

Babynest (prisklasse: 50-1199 kroner)

Den nyfødte er vant med å ha det trangt, og føler seg tryggere når den ligger lunt. Noen velger å la babyen ligge i vognbagen eller ruller opp tepper så babyen føler det lunt, andre investerer i babynest. Noen syr egne, andre kjøper nytt eller brukt.

Brukt: Du kan få kjøpt pent brukte babynest helt ned i femtilappen på Finn. Du finner også mange hjemmesydde babynest til en billig penge der.

Kjøpe nytt: Privatpersoner selger hjemmelagde (nye) babynest eller syr på bestilling for noen hundrelapper (400-500 kroner eller mer). Skal du kjøpe en babynest fra en utstyrsbutikk koster den fort rundt 700-1000 kroner.

Brystpumpe (prisklasse: 25-3392 kroner)

Ikke alle trenger brystpumpe, så det kan være greit å vente og se behovet an til babyen er født. Det finnes både manuelle og elektriske brystpumper, og noen steder er det mulig å leie en.

Brukt: Vet du at du skal pumpe deg mye og vil trenge mange flasker og tilbehør, kan det være lurt å gå for større pakker. Mange selger alt samlet til en tusenlapp eller to, og da får du ofte alt du trenger. Manuelle brystpumper er som regel billigere.

Kjøpe nytt: Brystpumper kan være manuelle eller elektriske, og enkle eller doble. Prisen påvirkes naturligvis av valget. På utstyrskjedene finner du brystpumper i prisklassen 479 til 3392 kroner, og det er naturlig nok den elektriske doble som er dyrest. En må regne med å måtte kjøpe en del flasker og tilbehør også.

Bæretøy (prisklasse: 30-5000 kroner)

Mange synes det er praktisk å kunne bære babyen rundt, men samtidig ha armene fri. Noen liker bæreseler best, andre sverger til bæresjal eller annet bæretøy. Mange syr også eget bæretøy, eller kjøper av privatpersoner som syr. Noen nettbutikker spesialiserer seg også på bæretøy.

Brukt: Den billigste bæreselen vi fant kostet 30 kroner, men mange koster fra 350 kroner og oppover, avhengig av type og merke. Noen selger også bæretøy samlet.

Kjøpe nytt: Bæreseler hos de store babyutstyrskjedene koster fort en tusenlapp eller to, men det finnes noen unntak.

Flasker, flaskevarmer og flaskesterilisator (prisklasse 20-5000 kroner)

Noen babyer tar aldri flaske, andre blir heller ikke tilbudt det. Men mange bruker flaske. Hvor mange du trenger, og hvilket ekstrautstyr du har behov for, vil avhenge av mye – blant annet om barnet kun blir matet med flaske.

Brukt: Det er mange som selger brukte tåteflasker, ofte i hele sett – gjerne inkludert brystpumpe, flaskevarmer og/eller sterilisator. Og de er vanligvis ikke særlig dyre. Men det kan være lurt å kjøpe nye flaskesmokker til brukte flasker – for sikkerhets skyld.

Kjøpe nytt: En enkel tåteflaske kan du få til under hundrelappen, men den kan også koste flere hundre kroner – avhengig av design, merke og funksjonalitet. Flaskevarmer og flaskesterilisator er dyrere avhengig av hvor du sjekker (gjerne i prisklassen 300-1200 kr avhengig av merke og design). En sterilisator som tar flere flasker kan koste rundt tusenlappen.

Høystol (prisklasse: 50-3500 kroner)

Når babyen blir gammel nok til å sitte, er det praktisk med en høystol. Noen velger en stol som kan brukes lenge, som for eksempel Tripp Trapp, andre velger en babystol. Enkelte designstoler kan koste flere tusenlapper, men de er ikke regnet med her.

Brukt: Du kan få høystoler ganske billig brukt. Særlig om du går for mindre kjente merker, eller Ikea-stoler. Tripp Trapp stoler i ok forfatning må du regne med å betale flere hundrelapper kroner for, men følger du godt med, kan du være heldig og gjøre et kupp.

Kjøpe nytt: Høystoler til barn kan du få fra 469 kroner og oppover hos babyutstyrskjedene, men de kjente merkevarene koster som regel mellom 1000 og 2000 kroner. Og så kan du bruke noen hundrelapper på tilleggsutstyr. Velger du mindre kjente merker, blir det billigere. Høystolen til Ikea koster fra 119 kroner.

Lammeskinn (prisklasse: 150-1500 kroner)

Et lammeskinn kan være mykt og godt å ha i sengen og/eller vognen. Enkelte som er beregnet til bruk i sportsvogn har også hull til seler. Det finnes korthåret og langhåret lammeskinn.

Brukt: De billigste vi fant kostet 150 kroner. Det kan være lurt å vaske med spesialvaskemiddel før bruk.

Kjøpe nytt: Lammeskinn kjøpt hos de store utstyrskjedene koster mellom 315 og 599 kroner. Hos Ikea kan du få lammeskinn til 298 kroner.

Lekegrind (prisklasse: 100-1799 kroner)

Noen kjøper lekegrind til babyen for å passe på at babyen ikke kommer i nærheten av noe skadelig. Andre velger lekegrind for å beskytte babyen for dyr eller eldre søsken. Det kan være en fordel å velge en lekegrind med bunn som kan justeres i to høyder.

Brukt: Her er et stort spenn i pris, så bruk gjerne litt tid på å finne en som passer til dere. Regner du med å bruke rundt 500-lappen er du nok ikke så langt unna, men du finner både billigere og dyrere varianter.

Kjøpe nytt: Hos babyutstyrskjedene koster lekegrinder mellom 999 og 1799, kroner alt etter merke, funksjon og design.

Leker (prisklasse: 0-5719 kroner)

Det finnes utrolig mange babyleker å få kjøpt, og i mange ulike prisklasser. Det er vanskelig å si noe om hvor mange leker babyer trenger, men de fleste har som regel mer enn nok. Leker er også fint å ønske seg i gave.

Brukt: Mange leker har nesten ikke vært lekt med, men selges billig eller gis bort. Du kan også gjøre kupp på pakker med mange leker som selges under ett. For et par hundrelapper kan du få en hel startpakke!

Kjøpe nytt: Du kan bruke så mye eller så lite du bare vil på babyleker. Det finnes fine babyleker til under hundrelappen, men du kan også punge ut med tusenlapper. Her er det lommeboka som får styre.

Reiseseng (prisklasse: 50-1999 kroner)

Skal babyen på overnatting, kan det være praktisk med en reiseseng. Følg gjerne med på kampanjetilbud for å sikre deg en reiseseng til en rimelig penge.

Brukt: Du får helt greie brukte reisesenger for et par hundrelapper  og oppover. Går du for mer fancy varianter må du regne med å betale mer.

Kjøpe nytt: En helt enkel reiseseng koster 499 kroner hos babyutstyrskjedene, men du kan også kjøpe reiseseng i noen lekebutikker. Leter du etter gode tilbud kan du få reisesengen for 250 kroner. De dyreste koster opp mot 2000 kroner.

Trappegrind (prisklasse: 50-1299 kroner)

Det er viktg å barnesikre hjemmet i god tid før babyen blir mobil. Trapper bør sikres med trappegrind, gjerne i begge ender. Kjøper du brukt sikkerhetsutstyr, skal du være nøye på at de oppfyller dagens krav og er hele. Sørg alltid for å montere trappegrinden riktig.

Brukt: De billigste trappegrindene får du til en 50-lapp, men ønsker du en mer moderne variant, kan du måtte ut med noen hundrelapper.

Kjøpe nytt: En helt ok vanlig trappegrind trenger ikke å koste mer enn 400-700 kroner, men ønsker du mer omfattende løsninger som dekker et større område, koster det mer.

Vippestol (prisklasse: 50-3749 kroner)

Du må ikke ha vippestol, men mange synes det er praktisk. Det finnes et utall varianter, og noen har mange ekstra finesser eller spesielt design. Prisene vi viser til her, gjelder helt vanlige vippestoler.

Brukt: Mange av de billigste variantene som tilbys på Finn virker veldig gamle. Pass på at du får en som oppfyller gjeldende sikkerhetskrav. Du kan fort spare penger på de mer fancy variantene med flott design hvis du kjøper brukt. Greit utvalg i prisklassen 200-300 kroner.

Kjøpe nytt: Du må regne med å betale over 1000 kroner for en vippestol av et kjent merke. Du kan også få helt nye vippestoler ned mot 349 kroner. Det finnes ulike tilbehør som koster ekstra. Elektriske vippestoler er naturlig nok dyrere, og den dyreste vi fant på Babyshop koster 3749 kroner.

Vognpose (prisklasse: 50-4799 kroner)

Særlig på vinteren kan en god og lun vognpose være nyttig å ha. Noen synes lammeskinnspose er best, andre vil ha dunpose eller pose med syntetisk fyll. Er du heldig, får du kanskje arve en god vognpose.

Brukt: Du kan få en brukt vognpose helt ned i 50 kroner, og det er en del å velge mellom, særlig i prisklassen 500-1000 kroner. Skal du ha dun- eller lammeskinnspose må du regne med å gi mer.

Kjøpe nytt: Det er et ganske bra utvalg av nye vognposer fra rundt 500 kroner og oppover. Vår- og sommerposer er som regel billigere enn vinterposer. Vil du ha lammeskinn, ull og/eller bambus koster det som regel mer.

Les også: 
Når kan barnet sitte?

Prisene er innhentet på nett fra Finn.no, Barnas Hus, Babyshop og Ikea i uke 16 2018.

Venter du barn? Få med deg denne podcasten med gode økonomitips:

Hva synes du om artikkelen?