BloggDerfor bør du gi babyen penger i julegave

Derfor bør du gi babyen penger i julegave

Babyen har kanskje det meste den trenger nå, så hvorfor ikke heller spare penger som kan glede når barnet blir større? Illustrasjonsfoto: iStock
Blogg: Seniorrådgiver Eva Sørmo, Norsk familieøkonomi 5280
Som forelder ønsker man å gi barna akkurat det de ønsker seg, men ofte får barna så mange gaver at det blir overveldende for dem. Da kan det være like så greit å gi noe som kan komme til nytte senere i livet.
Blogginnlegget er skrevet av seniorrådgiver Eva Sørmo. Foto: Norsk familieøkonomi

Både besteforeldre, tanter og onkler vil bidra med fine gaver, og barna får som regel mer enn nok i løpet av julen. Mest sannsynlig vil de ikke savne flere gaver, og en mer langsiktig gave kan derfor være et godt alternativ til en tradisjonell gave. Ved å sette av en liten pengesum hver jul, gir man barna noe de kan ha glede av når de skal inn i voksenlivet.

Spareavtale
Mange velger å opprette en spareavtale til barnet, hvor de setter av en sum hver bursdag og jul. Sparer man pengene i et aksjefond vil barnet kunne ha en ekstra egenkapital til kjøpt av bolig når han/hun blir voksen. Når man i tillegg har så lang tidshorisont på sparingen, vil risikoen bli lavere. Ved å være langsiktig i aksjemarkedet, vil du kunne få mye mer igjen for pengene over tid enn om du setter penger på konto.

Indeksfond
Eksempelvis kan du velge et globalt indeksfond, hvor du sparer i de største bedriftene i verden. Da kan du få en god meravkastning over tid, uten å ta den største risikoen. Indeksfond er dessuten mye billigere enn mange av de aktivt forvaltede fondene som banken selger. Du kan enkelt opprette en aksjesparekonto eller investeringskonto hos en leverandør.

Regnestykket viser at dersom du sparer 400 kroner hver måned i et aksjefond til barnet, med en gjennomsnittlig avkastning på 7,5%, vil han/hun ha cirka 216 000 kroner etter 20 år. Har du anledning til å spare litt mer, vil dette beløpet bli mye høyere.

Gave som gleder på lengre sikt
Ikke alle ønsker å bytte ut gaver med penger, men det blir fort mye gaver for barna, og da er en gave som kan være til glede på sikt et godt alternativ.

Dersom du skal opprette en fast sparing til barnet ditt kan det være greit å få noen gode råd først. Snakk med uavhengig rådgiver om dette, slik at du kan velge å spare i rimelige aksjefond som gir god avkastning over tid.

Noen tips:

– Bestem deg for om du vil spare i barnets eller foreldrenes navn. Sparer du i barnets navn, må du være oppmerksom på beløpsgrense for når fylkesmannen tar over ansvaret for pengene. Du bør også være oppmerksom på at dersom beløpet blir stort, så kan dette påvirke barnets mulighet for stipend fra lånekassen når den tid kommer. Man kan skrive et gavebrev hvor det framkommer at pengene skal unndras fylkesmannen.

– Få råd om hvilken konto som vil passe best for deres sparepenger. Aksjesparekonto og investeringskonto er begge gode alternativer for denne typen sparing.

– Få hjelp av uavhengig rådgiver til å velge fond med lave forvaltningskostnader og uten for høy risiko.

Lykke til!

Bloggen er publisert i samarbeid med Norsk familieøkonomi

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: