BloggHvordan spare til barnet?

Hvordan spare til barnet?

Illustrasjonsfoto: iStock
Blogg: seniorrådgiver Eva Sørmo, Norsk familieøkonomi 1062 Sist oppdatert 25.01.17

Det er lurt å spare til barnet, for det kommer store utgifter etter hvert – sertifikat, kjøpe sin første bolig ... Men hvordan sparer man lurest? Det svarer økonom i Norsk familieøkonomi på i dette blogginnlegget.

Blogginnlegget er skrevet av seniorrådgiver Eva Sørmo i Norsk familieøkonomi. Foto: Norsk familieøkonomiMange kontakter oss fordi de vil spare til barna, og trenger råd om hvordan det er lurt å gjøre det. Tør du sette sparepengene i aksjefond, eller trives du best med vanlig bankkonto?

Jeg opplever ofte at småbarnsforeldre tar kontakt fordi de trenger råd om hvordan de skal spare til barna sine. Mange velger å spare deler av barnetrygden slik at barnet kan få disse pengene ti l studier eller annet på sikt.

I dag er det lave renter på innskudd. Hvis du er flink til å finne de beste tilbudene, kan du få to prosent rente hos enkelte banker, men dette gir likevel minusrente dersom du regner inn inflasjon. Inflasjon vil si at pengene taper seg i verdi. Mange velger likevel å sette langsiktige penger til barna i bankinnskudd.

Utrygghet
Min erfaring er at mange velger banksparing fordi de ikke har nok kunnskap om aksjefond, og føler seg derfor utrygge med å skulle investere pengene. Bankene er opptatt av å selge egne produkter, og dermed er mange usikre på om de kan stole på rådene de får der.

Dersom du er langsiktig i aksjemarkedet vil du kunne få mye mer igjen for pengene over tid enn om du setter penger på konto. Det trenger ikke å være så vanskelig. Det går an å velge et globalt indeksfond hvor du sparer i de største bedriftene i verden. Da tar du ikke den største risikoen, men kan likevel få en god meravkastning over tid. Indeksfond er dessuten mye billigere enn mange av de aktivt forvaltede fondene som bankene selger.

Vær trygg på valgene dine
Ved hjelp av en sparekalkulator kan du beregne meravkastningen på sparepengene dine. Sparer du månedlig 1 000 kroner på konto med to prosent rente over 18 år, vil barnet sitte igjen med rundt 260 000 kroner. Ved å spare pengene i et globalt aksjefond vil barnet med stor sannsynlighet sitte igjen med rundt 450 000 kroner. Nesten 200 000 kroner mer!

Det viser bare hvor mye det er å hente på å være langsiktig i aksjefond.

Det er likevel viktig at du forstår hva et aksjefond er før du starter sparingen. Du skal føle deg trygg på valgene dine. Be om en forklaring på hva et aksjefond er før du starter sparingen.

Bloggen er publisert i samarbeid med Norsk familieøkonomi

 

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: