
I likhet med alle andre offentlige stønader fra NAV krever rett til engangsstønad medlemskap i folketrygden, og utbetalingen innvilges som regel mor. Det finnes dog unntak hvor far eller medmor kan være mottaker av stønaden. Unntak gjelder dersom far adopterer alene og dersom far eller medmor overtar eller får tildelt foreldreansvar.
1. Søknadsfrist
Søknadsfrist er avhengig av hvem som søker. Mor kan tidligst søke om engangsstønad i 22. svangerskapsuke, og senest 6 måneder etter at barnet er født eller adoptert. Far eller medmor kan tidligst søke når dato for foreldreansvar eller omsorgsovertakelse er stadfestet. Ved adopsjon kan du søke når dato for omsorgsovertakelse er stadfestet.
Les også:
2. Utbetaling
Engangsstønaden er en skattefri utbetaling på 90 300 kroner for fødsler og adopsjon (fra 1. januar 2021). Stønaden utbetales én uke etter at søknaden er behandlet og innvilget. Ordinær saksbehandlingstid er inntil seks uker, men kan variere fra fire til åtte uker avhengig av fylket du er bosatt i.
3. Hva bør du bruke pengene til?
Hvordan du burde forvalte utbetalingen er selvfølgelig avhengig av livssituasjon, og det er derfor ikke ett riktig svar for alle. Engangsstønaden skal ikke erstatte inntekt slik som foreldrepenger er ment, men er et tilskudd til å dekke de økte kostnadene det medfører å få barn. Mangler du nødvendig utstyr til barnet kan derfor stønaden bidra til dette, men her bør man være varsom da 90 000 kroner gjerne ikke rekker så langt som man tror.