BloggØkonomibloggenHvorfor bør du ha en bufferkonto?

Hvorfor bør du ha en bufferkonto?

Blogg: Forbrukerøkonom Eva Sørmo, Norsk familieøkonomi 729 Sist oppdatert 04.09.19
Sett av penger på en bufferkonto - det vil lønne seg når utforutsigbare utgifter dukker opp
Blogginnlegget er skrevet av forbrukerøkonom Eva Sørmo. Foto: Norsk familieøkonomi

Det har de siste årene vært stor økning i andelen forbrukslån i Norge. Mange tar opp lån for å kjøpe forbruksting, mens andre må ta opp slike lån fordi det dukker opp uforutsigbare utgifter som at bilen må på verksted, vaskemaskinen ryker, du må til tannlegen eller du får en regning du ikke hadde kalkulert med.

Det er kjedelig når slike ting skjer, spesielt dersom man er inne i en trang måned med mye regninger, og dette velter hele månedsbudsjettet. Dersom du må ta opp forbrukslån for å dekke en kostbar verkstedregning kan dette bli veldig dyrt på sikt. La oss si at du får en regning på 10 000 kroner og må ta et forbrukslån for å dekke denne. Du ønsker å betale ned lånet på ett år, og du har fått en nominell rente på 10 %. Selv om du har kort nedbetalingstid vil dette lånet koste deg nesten 13 000 kroner totalt. Det vil si 3000 kroner mer enn den opprinnelige regningen. Penger du kunne brukt på noe mer nyttig.

Er du alene eller dere har strukket dere langt for å få drømmeboligen med mye boliglån er du/dere ekstra sårbare når noe uforutsett skjer. Da er det enda viktigere å få på plass bufferkontoen.

Min anbefaling er at du setter av penger slik at du har to månedslønner på en bufferkonto. Dette kan for mange høres mye ut og de fleste må bygge opp denne bufferkontoen over tid. Start med å sette av sparepenger til denne kontoen før du begynner med annen type sparing. Se om du greier å sette av noen tusenlapper i måneden i starten på lønningsdag slik at den bygger seg opp over tid.

Trenger du hjelp til budsjettering og til å lage struktur på kontoer kan du snakke med økonomisk rådgiver. Husk at når du tok opp boliglån har banken beregnet at du skal tåle en renteøkning på fem prosent på boliglånet ditt, og da skal du i utgangspunktet ha økonomi til å kunne sette av disse pengene med dagens lave rentenivå.

Eksempel:

Boliglån 2 000 000 kroner

Nominell rente 2,8%

Nedbetaling over 25 år

Terminbeløp: 9 334 kroner

Renteøkning på 5 prosentpoeng vil gi et terminbeløp på 15 234 kroner. Det vil si en økning på 5 900 kroner hver måned. Denne økningen skal økonomien din tåle, og du bør kunne sette av disse pengene i dag.

Lykke til!

Hilsen Eva

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler: