Man sukker oppgitt når barnet våkner enda en gang, og man ammer barnet mens man motløs og irritert lurer på når dette endelig skal ta slutt. Men kontakten man får med babyen sin om natten skal man ikke undervurdere! Denne tiden går så fort over, så hvis du klarer vil jeg anbefale deg at du prøver å nyte denne tiden – den kommer aldri tilbake!

For mange foreldre er nattamming et stort problem. Man sukker oppgitt når barnet våkner enda en gang, og man ammer barnet mens man motløs og irritert lurer på når dette endelig skal ta slutt. Nattammingen blir da noe som dessverre må til, men som man ønsker at barnet skal holde opp med så fort som mulig. Det å kunne fortelle at babyen «sover gjennom hele natten uten å spise», har ofte høy prestisje i barselgruppen.

Dette er merkelig, og det er svært synd for de mødrene det gjelder og for alle de som opplever frustrasjon og fortvilelse over noe som både er naturlig og svært viktig for barna. I stedet for å nyte denne tiden, bruker de mye krefter på å prøve å få barnet til å slutte med noe som disse små er programmert til å gjøre, nemlig spise med jevne mellomrom døgnet rundt, også om natten.

Les også blogginnlegget: Er samsoving skadelig?

Godta nattammingen og tenk på fordelene
Hvor mye bedre er ikke denne tiden, både for mor og barn, hvis man i stedet kan godta at dette er slik livet er i begynnelsen, og som ammende mor har man en unik sjanse til å gi barnet sitt alt det den lille trenger, også i nattemørket.

Saken er at nattammingen har svært mange fordeler, blant annet følgende:

– Barnet har umodent tarmsystem, og melken er lettfordøyelig.

– Også i (halv-)søvne er det viktig med påfyll av næring. Det at barnet dier flere ganger om natten, betyr også at mors melkeproduksjon holdes godt i gang, og hun slipper å våkne med melkespreng.

– I tillegg får hun ofte sove lenger om morgenen, fordi et barn som har blitt ammet i løpet av natten, gjerne sover godt og ikke våkner grytidlig og er fortvilet og irritabel på grunn av lavt blodsukker.

– Mor skiller ut mer prolaktin (melkeproduserende hormon) om natten, og dette gjør at melkeproduksjonen kan opprettholdes for eldre babyer og småbarn, som i enkelte perioder ikke er så interessert i å bli ammet om dagen, men som gjerne tar ett eller flere måltid om natten.

– Når barnet blir sykt, for eksempel etter barnehagestart, er det bra med nattamming fordi morsmelkens antistoffer både lindrer og forkorter sykdomsløpet. Syke barn vil ofte ikke spise, men de tar imot morsmelk med glede.

– En positiv bieffekt av prolaktinet, er at det er svært søvndyssende, slik at mor kan få særlig effektiv og god søvn etter amming, hvis hun og barnet sover så nær hverandre at de ikke behøver å bli lys våkne når barnet dier. Slik behøver ikke nattamming å bety mindre søvn for mor.

– Er barnet litt liten av vekst, eller legger litt dårlig på seg, er nattamming særlig hensiktsmessig, da melken ofte er fetere og mer næringsrik om natten.

Les også blogginnlegget: Slik kan familien sove sammen

Det er alltid en overgang
Noen babyer slutter med nattamming av seg selv, etter få måneder, mens andre trenger det langt forbi første leveår. Det som gjelder for alle, er at dette er en overgang. Det kommer før eller senere til å ta slutt, og da kan det faktisk bli rent vemodig.

Vi snakker om et svært viktig og vitalt element ved det å være baby, og nattammingen behøver slett ikke være negativ for mor! Kan du heller klare å si til deg selv at dette er vakre stunder mellom dere to i nattemørket, en magisk, hellig tid som ikke kommer tilbake, da vil du kunne oppleve at i stedet for å sukke oppgitt når barnet våkner, så trekk den varme, lille bylten inntil deg med glede.

Det er liksom «bare dere to i en stor verden» om natten. Jeg kunne sitte i timesvis med min lille baby til brystet og bare se på ham. Jeg nøt det til det fulle, og det er jeg overbevist om at han merket. Den kontakten man får med babyen sin om natten skal man ikke undervurdere! Denne tiden går så fort over, så hvis du klarer vil jeg anbefale deg at du prøver å nyte denne tiden – den kommer aldri tilbake!

Les også blogginnlegget: – Jeg vil være hjemme og amme!

Les alt om amming

Les alt om søvn

Nina Stanghov Ulstein er barnevernspedagog og har jobbet i barnevernstjenesten i Oslo, på barnehjem, på mødrehjem, barneskole, barnehager og blant gatebarn i Rio de Janeiro i Brasil. I tillegg er jeg mamma til Alexander.

Jeg gir råd til norske familier i småbarnsperioden, enten ved å besøke dere hjemme eller via bloggen. Min tilnærming er både faglig og praktisk. Gjennom arbeid og studier har jeg fått både teoretisk innsikt i faglitteratur og forskning om småbarnsperioden og praktisk erfaring med mange vanlige utfordringer for deg som har små barn.

Hva synes du om artikkelen?