Noen babyer sover mange timer sammenhengende om natten (eller dagen). Kan man bare nyte dette, eller bør man vekke babyen for å amme?

Sist oppdatert: 21. juni 2021

– Det første spørsmålet jeg stiller dersom noen spør meg om de bør vekke babyen for å amme, er når barnet ble født i forhold til termin. Det andre er om barnet raskt har tatt igjen fødselsvekten sin, sier Ingebjørg Finnesand. Hun er daglig leder ved Ammeklinikken i Stavanger, og er internasjonalt sertifisert ammeveileder (IBCLC).

For mens noen barn trygt kan sove flere timer sammenhengende uten at du trenger å bekymre deg for om babyen får nok mat, er det andre som trenger å vekkes.

Disse barna kan sove
– Friske barn som er født mellom uke 38 og 42, som har hatt lav vektnedgang etter fødselen og har tatt igjen fødselsvekten rimelig fort, kan fint sove uten å vekkes. Selv om barn født i uke 37 ikke regnes som premature, ser vi oftere mer umodenhet. Derfor sier jeg fra uke 38 og oppover, sier Finnesand.

Du kan altså nyte at barnet sover flere timer i strekk, men det kan samtidig føre til at du får litt vondt på grunn av melkespreng. Kjenner du melkespreng kan du håndmelke eller bruke silikonpumpe til trykket gir seg, slik at du ikke risikerer tette melkeganger og brystbetennelse.

Disse barna bør du vekke
Barn født med gulsott er ofte slappe og sover mer, også de som er født til termin. Hyppig amming kan hjelpe med å få bilirubin ut av kroppen, slik at de raskere blir kvitt gulsotten.

Dersom barnet ikke var så stort ved fødsel, og heller ikke har tatt igjen fødselsvekten sin, sier Finnesand at rådet er å vekke barnet for at det skal få i seg nok mat.

– Ofte er det litt gulsottproblematikk inne i bildet, og barn som har gulsott sover ofte mer og gir ikke beskjed selv når de trenger mat, sier Finnesand.

– Fram til babyen har tatt igjen fødselsvekten sin, bør barnet ammes i alle fall hver tredje time – også om natten. Man leser kanskje at nyfødte bør ammes 8-12 ganger i løpet av 24 timer. Det kan være lett å komme ut av tellingen. Da er det greit å se på vektoppgangen i forhold til fødselsvekt, sier Finnesand.

Hun understreker at dette er rådene som gjelder om barnet blir ammet. Dersom barnet får flaske, kan andre ting gjelde. Snakk gjerne med helsesykepleier om hva du da bør gjøre. Er barnet ditt født prematurt, vil du få egen oppfølging og råd i forhold til dette.

Viktig med individuelle råd
– Når det gjelder ammeveiledning må vi se på den enkelte mor og den enkelte baby. Barn født til termin kan veie både 2400 gram og 3800 gram. Så rådene vi gir til én mor og baby, kan være helt motsatt av det en annen mor og baby får. Er du i tvil om hva du bør gjøre, søk råd på helsestasjonen – slik at de kjenner til akkurat din situasjon, sier Finnesand.

Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen?