Sist oppdatert: 25. april 2006

Spørsmål:

Hei. Jeg har en gutt på 5uker som sover 5-7 timer om natten. Har hatt en del problemer med å komme i gang med ammingen. Fødselen var hard for barnet. Hadde drukket mye misfarget fostervann og fikk litt for lite oksygen under fødselen. Så han måtte være på barneklinikken i 3 dager. Jeg fikk ikke melk før etter 5. dagen.
Han fikk tillegg helt fra fødselen siden han var syk. Men fortsatte ikke med det når vi kom hjem. Jeg var mye dårlig fra vi kom hjem, så etter en uke fant de ut jeg hadde blodforgiftning og ble satt på antibiotika. Kunne ikke amme på 10 dager, så gutten min fikk da Nan og jeg pumpet.
Nå ammer jeg uten tillegg og han virker fornøyd. Men han sover så lenge om natten. Bør jeg vekke han for å amme? Han sovner også mye under måltidene. På klinikken måtte vi vekke han for å gi han mat. Så han har vært slik siden fødselen. Var greit da vi ga flaske. Da sovnet han ikke og så så vi jo hvor mye han fikk i seg. Men er redd han ikke spiser nok. Han er veldig sulten på morgenen. Så jeg lurer da på om jeg bør vekke han eller bare la han sove siden han virker fornøyd?

 

 

Svar:

Hei!
dette er imponerende! så mye startproblemer og så har du allerede kommet så fint i gang med amminga! Supert!
Men ja – det er lettere å se at de får i seg nok når man mater med flaske…
Jeg synes som du at det virker som om han sover vel mye sammenhengende om natta. Samtidig har jeg alltid ment at man ikke skal vekke barn som sover… Men – noen ganger må man det, for noen barn sover rett og slett for lenge sammenhengende.
En ting er at han fremdeles er veldig liten, så mye kan forandre seg av seg selv på kort tid. Det at han er veldig sulten om morgenen er helt normalt. Så det betyr ikke at han får for lite om natta. Jeg lurer likevel om du skulle ha vekket han etter ca 4 timer. Det ville også være en fordel ifht å stimulere melkeproduksjonen din (for lange opphold så tidlig i amminga, etter at du kom igang så sent, er ikke nødvendig – senere går det helt greit).
Når det gjelder sovning ved brystet på dagtid så måtte jeg nesten vist litt mer. De kan få i seg masse melk på fem minutter, og er han skikkelig trøtt og mett da, så kan han sovne og det kan være helt greit. Men jeg lurer litt på hvor ofte han gjør det, og hvor ofte han får mat osv.
Jeg synes det skal gå endel timer mellom hvert måltid på dagen. Da blir de skikkelig sultne før de blir lagt til, og så forsyner de seg riktig godt. Jeg har skrevet en artikkel om måltidshyppighet og soving og melkemengde. Kan du ikke ta en titt på den? https://www.babyverden.no/templates/Article____13360.aspx
Vær også klar over at vekta går opp i rykk og napp. I tillegg til å se hvor mye/ofte barna spiser og legger på seg, skal vi se på helheten. Virker barnet glad og fornøyd i løpet av døgnet? Får du god kontakt i løpet av døgnet? Har barnet godt våte bleier i løpet av døgnet?
Tror du må regne med at det blir litt prøving og forsøk i starten, men det opplever alle, og jeg tror dette vil gå seg til, du har allerede vist en imponerende innsats.
Lykke til!
Hva synes du om artikkelen?