Det er ikke alltid at man kommer hjem fra sykehuset med en baby som bare sover, spiser, smiler fornøyd og tillitsfull til det nye livet den akkurat har landet inn i. Noen babyer har vondt i magen sin og skriker. Dette er vondt for babyen og for foreldrene.

Sist oppdatert: 19. november 2012

Det er ikke lett å være foreldre til en kolikkbaby. Det er fryktelig vondt å se at babyen bare gråter og gråter, og det er svært utmattende å være foreldre. Den lille blir båret og vugget hele tiden, og tar kanskje puppen for ofte, som kan lette litt på smerter, men som så gir smerter. Avføringen til disse babyene kan ofte være ganske rennende med korn i seg, eller veldig treg.

Symptomer:
Kolikk kommer av det latinske ordet colon (tykktarm) og betyr magesmerter. Ved kolikk har barnet gråtetokter hvor de er helt utrøstelige. De trekker bena oppunder magen, og de har  vondt i magen. Magen kan rumle og virke spent som om den er full av luft.

Forekomst:
Undersøkelser tyder på at om lag 20 prosent av alle spebarn har kolikk. Det starter gjerne i løpet av de første tre ukene, og kan vare til tre- til firemåndersalderen. Kolikk defineres som skriking i minst tre timer om dagen, minst tre dager i uken. Vanligvis begynner skrikingen på ettermiddagen/kvelden.

Årsaker:
Man kjenner ikke årsaken til kolikk. Man antar at det har med en umodenhet i tarmen. Det kan også komme som en reaksjon til det mor spiser. For eksempel kumelk, koffein i kaffe og cola, streke krydder, gassdannede grønsaker som brokoli, kål, blomkål og løk, dette går lett over i morsmelken og kan danne luft i tarmene til barnet. For tidlig fødte barn med lav fødselsvekt, ser man lettere kan få kolikk, enn barn født til termin. Og igjen tror man at det handler om en umoden tarm.

Les også blogginnlegget: Jeg blir ikke bortskjemt! Jeg lover!

Alternativ medisin:
Mange foreldre velger å søke hjelp via alternativ medisin. Mange forteller at dette har hjulpet. Behandlingsformene ved kolikk kan være homeopati, akupunktur og kiropraktikk. Noen ganger er det nok med én behandling, andre ganger trenger man tre eller fire behandlinger, og bedringen av kolikken kommer forholdsvis fort. For noen år siden ble det utført et lite studie med 31 barn med kolikk som fikk homeopatimedisin. 80 prosent av barna ble mye bedre eller symptomfrie etter behandlingen. Erfaringsmessig ser man det samme hos akupunktøren og kiropraktoren.

Homeopati:
Homeopaten vil gi homeopatimedisin utifra symptomene til barnet. Medisinen løses opp i vann og gis teskjevis til barnet. For eksempel vil barnet få magnesium phos. hvis det hjelper med varme og lett press mot magen. Eller Chamomilla hvis barnet blir bedre av å bæres rundt, men ellers er helt utrøstelig, eller Lycopodium når magen til barnet er full av luft og de vil ikke ha noe trykk på magen, kolikken kommer da på ettermiddagen. Eller Aethusa når barnet ikke klarer å fordøye melken, ved siden av kolikken, kaster de mye opp og avføingen er mer løs.

Les også blogginnlegget: Slik kan familien sove sammen

Ernæring:
Det er velkjent at små babyer kan få luft i magen hvis mor spiser løk og kål produkter. Det er kanskje ikke så velkjent at små babyer med vondt i magen kanskje ikke tåler så godt at mor spiser hvete, melk og sukker. Mange mødre ser at babyen blir bedre av at de endrer dietten sin, og at babyen får homeopatimedisin.

Akupunktur:
Akupunktøren vil påvirke tarmfunksjonen til barnet ved å stiumulere punkter på hendene og føttende, enten med nåler (som stikkes fort ut og inn), eller akupressur (masasje på punktene).

Kiropraktikk:
Kiropraktoren vil undersøke ryggen til barnet for å se etter låsninger. Låsningene sitter oftest midt i ryggen, der nerveforsyningen til mage og tarm sitter. Men låsninger kan også ha sitt utspring helt nederst, eller helt øverst i ryggen. Og da må disse områdene også behandles. Så behandlingen hos kiropraktoren er individuell.

Les også blogginnlegget: Nattamming er viktig!

Urtemedisin:
De mest kjente urter ved kolikk er fennikel, karve og anis. Disse urtene finnes i en te som heter ammete på helsekosten. Når mor drikker den, går den over i brystmelken, men man kan også gi noen teskjer av teen til barnet. Denne teen er også god for melkeproduksjonen, hvis man produserer noe mindre melk. Mor kan drikke 2 kopper om dagen.

Usikkert hva som hjelper for ditt barn
Siden man ikke vet hva kolikk kommer av er det vanskelig å finne en kur som hjelper for alle babyer, men jeg har fått mange henvendelser fra foreldre som forteller at rådene ovenfor har hjulpet. Hadde mitt barn hatt kolikk vet jeg at jeg ville prøvd ut det meste for å hjelpe det. Kanskje finner dere noen råd ovenfor som kan være til hjelp?

Les alt om amming

Les alt om søvn

Les også om babyens utvikling måned for måned

 

Nina Stanghov Ulstein er barnevernspedagog og har jobbet i barnevernstjenesten i Oslo, på barnehjem, på mødrehjem, barneskole, barnehager og blant gatebarn i Rio de Janeiro i Brasil. I tillegg er jeg mamma til Alexander.

Jeg gir råd til norske familier i småbarnsperioden, enten ved å besøke dere hjemme eller via bloggen. Min tilnærming er både faglig og praktisk. Gjennom arbeid og studier har jeg fått både teoretisk innsikt i faglitteratur og forskning om småbarnsperioden og praktisk erfaring med mange vanlige utfordringer for deg som har små barn.

Hva synes du om artikkelen?