Kolikk og magesmerter er vanlig hos spedbarn. Forskning har vist at massasje frigjør hormoner som kan virke be- roligende og smertelindrende for barnet. I tillegg kan det hjelpe luft og avføring videre i tarmsystemet.

Massasjeprogram

Programmet tar 5−10 minutter, og kan gjøres 2−3 ganger daglig i varme rolige omgivelser. Slapp godt av og tell strøkene. Det kan ta 1−2 uker før du ser resultater.

Vannhjulet:

Legg din høyre hånd like under babyens brystkasse og før den mot deg som om det var sand i den. Gjør det samme med venstre hånd. Fortsett vekselvis med høyre og venstre hånd i en jevn rytme.

Knær mot mage:

Før babyens knær samlet og forsiktig mot babyens mage og hold dem der i 6 sekunder. Slipp dem varsomt ut igjen og rist dem lett.

Sol og måne:

Legg venstre hånd på nedre del av babyens mage. Gjør en sirkel i urets retning rundt hele magen. Legg deretter høyre hånd på øvre del av babyens mage og gjør en halvmåne på venstre magehalvdel. Skift mellom solen og månen – først solen, så månen.

En massasjerunde består av:

– 6 vannhjul med hver hånd
– knær mot mage
– 6 sol og måne
– knær mot mage

Gjenta hele runden tre ganger. Prat mens du masserer, det virker beroligende. Hvis gråteperioden(e) er til faste tider på døgnet, kan du forsøke å massere barnet ½ time før du forventer at det blir urolig. Skill gjerne mellom vanlig massasje og kolikkmassasje.

Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen?