FødselFødselsangstTa tak i fødselsangsten tidlig!

Ta tak i fødselsangsten tidlig!

Illustrasjonsfoto: iStock
Blogg: Jordmor Ragna T. Larsen, Mamastork 9125
Ta kontakt med jordmor tidlig i svangerskapet hvis du opplever fødselsangst, eller før du blir gravid, hvis det hindrer deg i å bli gravid. Du har alt å tjene på å få hjelp så tidlig som mulig.

Jeg traff henne på kontoret før hun var gravid. Hun var over 30 år, godt etablert i et stabilt parforhold, og hadde bestilt time for å prate om muligheten for planlagt keisersnitt hvis hun skulle velge å bli gravid. Hun var rett og slett livredd av tanken på å måtte føde.

Hun visste ikke hvorfor det var slik, bare at hun alltid hadde hatt det slik. Det var ikke aktuelt for henne å bli mor hvis hun måtte gjennom en fødsel. Hun og mannen hadde snakket om adopsjon, men tanken om å bære frem og bli foreldre til et biologisk eget barn presset seg frem.

Hun kunne bli fysisk uvel når hun tenkte på fødsel; få hjertebank, kjenne en klump i magen, bli kvalm og streve med å sove hvis tankene kom om natten. Vi hadde en lang prat, og jeg henviste henne til Fødepoliklinikken på sykehuset for å diskutere hennes muligheter hvis hun skulle velge å bli gravid.

Ikke vent og se om det går over
Jeg synes denne historien belyser noe veldig viktig, nemlig det å ta tak i engstelsen eller fødselsangsten på et tidlig tidspunkt. Min erfaring er at det er veldig, veldig lurt å ta tak tidlig og unngå å skyve det foran seg.

Det er ikke mange kvinner som kommer for å snakke om fødselsangst og keisersnitt-ønske FØR de er gravide, og de aller fleste trenger trolig ikke det. Men å snakke om det tidlig i svangerskapet, og få til gode samtaler og avtaler, er med til å gi en følelse av kontroll – og det er viktig.

Er det fødselsangst eller bare vanlig bekymring?
Av og til kan jeg tenke at det har gått litt inflasjon i ordet fødselsangst, og at det er et ord som brukes uten riktig å tenke på at angst er en ganske alvorlig tilstand. Det er nemlig stor forskjell på å kjenne seg urolig og veldig spent med tanke på fødsel og å ha fødselsangst.

Det å ha en viss grad av uro og spenning før en fødsel er helt normalt. Alle vet om at det er et stykke hardt arbeid og en krevende jobb å bringe et barn til verden. Fødselsangst innebærer, i motsetning til normal uro og spenning, en lammende følelse som aldri slippet taket. Man tar lett til tårene og kjenner seg alltid veldig urolig inni seg når man tenker på eller snakker om fødsel. Ofte påvirker det søvnen, og det fyller enormt mye i hodet. For noen kvinner kan det være så sterkt at de rett og slett ikke tør bli gravide.

Podcast: Jordmor Annett Hegen Michelsen er gjest og snakker om hvordan du takler fødselsangst


Er keisersnitt svaret?
Kvinnen jeg fortalte om i innledningen følte seg veldig godt møtt når hun var til samtale på fødepoliklinikken. Hun fikk en avtale om at hun kunne få keisersnitt hvis hun ønsket det dersom hun ble gravid. Og jeg tenker at det er en riktig beslutning. Det bør ikke være slik at fødselsangsten overstyrer et barneønske.

Det som skjedde senere var faktisk at denne kvinnen besluttet seg for å føde vaginalt. Hun kom til mange oppfølgingssamtaler på kontoret og gikk parallelt på fødepoliklinikken gjennom hele svangerskapet. Etter hvert vokste det frem ønske om å føde normalt, hvis hun kunne ha muligheten for be om keisersnitt underveis i fødselen hvis angsten skulle ta overhånd.

Kort fortalt gikk fødselen helt etter boken, og hun fødte ukomplisert og helt normalt med veldig god og trygg støtte fra jordmor som var med henne på fødselen.

Tidlig hjelp gir deg bedre kontroll
Poenget mitt med denne historien og dette blogginnlegget er å få frem at det er SÅ viktig å ta tak tidlig. Uansett om det blir et planlagt keisersnitt eller en vaginal fødsel som blir den beste løsningen, så er det utrolig bra å komme tidlig i gang. Da kan du som gravid kvinne med fødselsangst bli tatt på alvor. Vi kan legge til rette rundt deg så du er medbestemmende og får så mye kontroll som mulig. Vi har tid til å jobbe med og prate om fødselsangsten så den blir respektert og håndtert på en god og profesjonell måte.


>Bloggen er publisert i samarbeid med Mamastork

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: