BloggSlutt å skremme gravide!

Slutt å skremme gravide!

Jordmor Grethe kaller det skremselspropaganda og vil endre måten vi snakker med gravide på. Illustrasjonsfoto: Shutterstock
Blogg: Jordmor Grethe R. Teigen, Mamastork 17439

Vi jordmødre har merket en endring i gravides forventninger og ønsker rundt fødselen. Mange flere er engstelige og gruer seg enn før. Noen ganger lurer vi på hvorfor det har blitt sånn.

I en tid hvor det er veldig trygt å føde, hvor vi har alle tilgjengelige hjelpemidler til både overvåking og smertelindring har vi altså et økende antall gravide med fødselsangst. Hvordan kunne det skje?

Mange gravide vet veldig mye om fødsel. De har lest masse, sett filmer og tv-serier om fødsel, og fått masse informasjon fra familie og venner. Men er den informasjonen de har fått positiv? Ikke alltid.

Jeg vil påstå at mange kvinner blir mer engstelige og redde av mye av den informasjonen de får.

Selv klarer jeg faktisk ikke å se på serier som «One born every minute» fordi det som vises jo er de mest dramatiske fødslene. Det er de som selger.

Hvis de gravide tror og forventer at det er sånn deres fødsler vil bli, skjønner jeg godt at de er redde!

Men jeg kjenner meg ikke igjen – hverken i hvordan fødslene blir håndtert, eller hvordan kvinnene oppfører seg.

For mye smertefokus
Det er et veldig fokus på smerte. At fødsel er så snartefullt at det knapt kan beskrives. Vil det vike positivt eller negativt på vordende mødre at de rundt henne fokuserer på dette? Hvorfor snakker vi ikke heller om at det er mange måter å takle rier på? Og at måten vi møter riene på vil være med på å avgjøre hvor intenst det vil føles, og hvor lang tid fødselen vil ta?

Jeg mener fokuset slik det er nå er feil!

Fødsel er hardt arbeid i noen få timer av ditt liv. Hverken mer eller mindre. Ingen dør av rier, og ingen har forblitt gravid.

Podcast: Jordmor Annett Hegen Michelsen er gjest og snakker om hvordan du takler fødselsangst

Fødsel med håndbrekket på
For en stund tilbake møtte jeg en gravid som fortalte at moren hennes hadde skremt henne med at alle i deres familie trengte lang tid på å føde. Altså oppfattet hun det som sikkert at det samme ville skje henne.

Hun var utrolig anspent da hun kom til sykehuset, og selvsagt åpnet hun seg heller ikke. Hun "kjørte med håndbrekket på" hele tiden, og kjempet imot det hun var så redd for – nemlig at dette skulle ta veldig lang tid, og være veldig ubehagelig.

Det er sent å prøve å snu en sånn innstilling når den gravide allerede er i fødsel. Fokuset skulle ha vært annerledes gjennom hele svangerskapet. Da er det lettere for oss å hjelpe.

Les også:

Å ikke føle seg vel i sin gravide kropp

Planlagt keisersnitt – hva skjer egentlig?

Er det kynnere eller rier?

Ikke skrem!
For oss som omgås gravide i det daglige – enten som familie, venner, kolleger eller helsepersonell – er det viktig å ikke skremme. Det fører bare til engstelige og usikre vordende mødre.

Hvis en ikke har noe positivt å si om svangerskapet eller fødselen, kan en heller la være å si noe. Det er bedre for den gravide!

Bloggen er publisert i samarbeid med Mamastork

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: