FødselHvor langt er det mellom de første riene?

Hvor langt er det mellom de første riene?

Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 86380

Hvor lang tid går det vanligvis mellom de aller første riene, hvor lenge varer de og hvor vonde skal de være? Jordmor Grethe R. Teigen svarer.

Det er nok mange som lurer på hvor lenge det går mellom riene, og hvor lenge de varer! Det som er helt sikkert, er at det varierer veldig! Den første fasen i fødselen kan være litt av og på.

Noen ganger føles det bare som mensmurring helt i starten – det murrer under magen, og det kan komme og gå litt uregelmessig, med gjerne en 20-30 minutter i mellom.

For andre begynner riene som tak, magen strammer seg og blir helt hard, og det kan vare kanskje 30 sekunder. Slike smårier kan komme og gå med samme intervall, altså 20-30 minutter.

For de fleste vil etter hvert riene komme oftere, ned mot 10-15 minutter, og videre ned til ca 5 minutter i mellom. Lengden på hver ri vil øke opp mot minuttet, fra begynnelse til slutt.

Det er vanskelig å si hvor lenge det tar før en er i aktiv fødsel (3-4 cm og gode rier). Hvis du har rier som ikke er så regelmessige og lange, kan de egentlig stoppe helt opp igjen, og begynne igjen senere.

Da regner vi ikke at fødselen er helt i gang, men at riene gjør en viktig modningsjobb, og det er en helt avhengig av!

Med vennlig hilsen jordmor Grethe

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: