GravidFølelser i svangerskapetDet beste trimesteret

Det beste trimesteret

Illustrasjonsfoto: iStock
Blogg: Jordmor Ragna T. Larsen, Mamastork 17264
I andre trimester slipper de mest ubehagelige symptomene taket, magen begynner å vise, det er tid for ultralyd, og mange koser seg med å være gravid. Det er ikke uten grunn andre trimester ofte kalles sjarmøretappen i svangerskapet.

Den gravide magen viser godt, og de rundt deg er ikke lenger i tvil om at du er ‘på vei’. Du begynner å kjenne liv, og ut over i andre trimester kommer du til å kjenne liv hver dag. De typisk tidlige plagene har sluppet taket; kvalmen forsvinner, energien kommer tilbake, og du føler ikke lenger for å sove heeele tiden. Magen får den runde, fine formen, men den er ennå ikke så stor at den er i veien eller veldig tung å bære. De sene svangerskapsplagene som kan følge det høygravide svangerskap ligger foran deg en stund til.

Alt i alt har du det egentlig ganske godt akkurat nå – det er det som for veldig mange kjennetegner det andre og midterste trimesteret.

Svangerskapets tre trimestre
Svangerskapet deles opp i tre trimestre. Første er fra du blir gravid til du er 12 uker. Andre trimester er fra uke 12 til du er 28 uker, og tredje og siste trimester er fra uke 28 til du har født. Og så er det er faktisk noen som snakker om et “fjerde trimester” også – de første tre månedene etter babyen har kommet til verden, og hvor den aller helst vil være i tett kontakt med kroppen din hele veien. Det kommer jeg til å skrive mer om i et annet innlegg om ikke så veldig lenge.

Alle trimestrene kan være fine
Uansett om mange kan oppleve at andre trimester er det beste og på mange måter kanskje også enkleste, syns jeg det er viktig å finne små, gode ting å fokusere på gjennom hele svangerskapet – også i første og siste trimester.


Hvis du tenker litt mer over det, så er det for de aller fleste kvinner kun to eller tre ganger i livet du faktisk opplever denne helt spesielle tilstanden det er å være gravid og bære frem et nytt lite menneske.Velg å tenke positivt
Så vær litt bevisst på hvordan du velger å tenke, kanskje spesielt når det er litt tungt og dagene ikke bare er fulle av overskudd og energi. Du gjør uansett en kjempejobb. Det å huske på det kan gjerne være med til å gi deg følelsen av å gjøre noe veldig meningsfullt – selv om det kan være både krevende og til tider forbundet med både ubehag, lite søvn og diverse andre utfordringer.


  min oppfordring er å ta på de positive brillene gjennom alle tre trimestrene. Gi deg selv kredit for den store jobben du faktisk gjør. Ikke bare i det andre og ofte enkleste trimesteret, men gjennom HELE svangerskapet!


Bloggen er publisert i samarbeid med Mamastork

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: