AnnonsørinnholdKIWI6 matvarer som kan hjelpe mot kvalme

6 matvarer som kan hjelpe mot kvalme

Drikke mot kvalme: Noen synes ingefær i ulike former kan hjelpe mot kvalme. Denne naturlige energidrikken fra KIWI.no inneholder appelsin, kiwi, lime og ingefær.
Av KIWI 71513
Gravid og kvalm? Vi er mange som kjenner oss igjen. Her er noen tips som kan hjelpe deg.

For de fleste går kvalmen heldigvis over etter de 10-12 første ukene av svangerskapet, men noen er kvalme helt frem til fødselen.

– Prøv deg frem
Klinisk ernæringsfysiolog Cesilie Mikalsen ved Klinikk Libra i Stavanger får ofte henvendelser fra kvinner som sliter med svangerskapskvalme. Hun råder kvinnene til å kjenne etter hva som fungerer best for dem.

– Det som hjelper mot svangerskapskvalme for en person kan virke motsatt hos en annen. Her må man prøve seg litt frem, sier Mikalsen.

Mat mot kvalme: Juice, kullsyreholdig vann med sitron, tørre kjeks, salte nøtter, kvarg og luktfri mat som kylling er produkter som kan hjelpe mot kvalme.

Dette er mat som kan hjelpe mot kvalme: 

  1. «Tørr mat» som ristet brød, kjeks kavring eller flatbrød.
  2. Mager mat som ren fisk, magert kjøtt og kylling, frukt og grønnsaker
  3. «Salt mat» som salte kjeks, saltstenger, peanøtter, buljong/supper
  4. Kald og luktfri mat som kald fisk og kylling, reker, salater, frukt, cottage cheese, kesam og skyr
  5. Syrlig mat som juice, smoothies, frukt og yoghurt og syrlige drops.
  6. Velg gjerne vann eller isvann med litt sitron, Farris, Farris Bris, eplemost, ingefærøl, svak te evt. iste, brus, sportsdrikker
  7. Noen synes også det kan hjelpe å innta ingefær i form av te eller ingefærøl, fordelt gjennom dagen.

Kilde: Klinisk ernæringsfysiolog Cesilie Mikalsen, Klinikk Libra

FRISKT: Bær og crumble. Frisk mat om man er litt kvalm. FOTO: KIWI.no

Noen oppskrifter fra KIWI som inneholder ingredienser som kan hjelpe mot kvalmen:

Er det farlig å spise for lite?
Et generelt tips mot kvalme er å spise lite og ofte gjennom dagen, og ikke presse i seg store mengder mat eller måltider. Men for noen er det lettere sagt enn gjort.

Jordmor Cecilia Kleven ved Oslo jordmor- og kvinnesenter  forteller at hun ofte treffer kvinner som er så plaget av kvalme at de knapt får i seg mat, eller bare klarer å spise én type matvare.

– Da råder vi dem til å drikke rikelig og til å spise det de klarer likevel. Det er bedre å ha noe å kaste opp enn å ikke ha det, og babyen får som regel det den trenger selv om mor er bekymret, beroliger jordmoren og legger til:

– Hvis kvalmen er ekstrem er det likevel viktig at den gravide kontakter jordmor eller lege for oppfølging og vurdering. I enkelte tilfeller kan det være aktuelt å få medikamenter eller en sykehusinnleggelse for væskebehandling, sier Kleven.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: