BloggÅ lytte til hjertelyden

Å lytte til hjertelyden

Foto: privat
Blogg: Jordmor Ragna T. Larsen, Mamastork 29040

Det er en veldig, veldig fin lyd – nesten mer som en bevegelse mot trommehinnen – når vi lytter til babyens hjertelyd med tresteoskopet. Å lytte til fosterlyden er i dag en viktig og nyttig del av svangerskapskontrollen.

Det er en rask og nydelig rytme som er vanskelig å beskrive skikkelig. Den er på en måte så ekte og direkte. Og annerledes i et trestetoskop enn den lyden man hører når man setter doppleren på magen.

Hos de aller fleste kvinner kan vi høre hjertelyden med doppler fra rundt uke 12. Før det ligger livmoren gjemt bak symfysen, og da er det ofte ikke mulig å finne lyden.

I starten av svangerskapet og helt fram til vi kan kjenne hvordan babyen ligger inni magen, må vi rett og slett prøve oss litt fram når vi skal lytte. Jeg forteller alltid til «mine» gravide at det kan ta litt tid, siden jeg ikke vet hvor babyen ligger. Så slipper de å bli veldig nervøse hvis jeg ikke finner lyden med én gang.

Lytter gjennom babyens rygg
Etter hvert som babyen vokser, blir det mye enklere for oss å kjenne hvordan den ligger inni magen. Det kan vi ofte kjenne fra cirka uke 28-30. Og når vi først vet babyens posisjon, er det mye enklere å finne hjertelyden. Vi lytter alltid på den siden som babyens rygg ligger. Det vi si at vi på en måte hører hjerteslagene gjennom babyens rygg.

Les også:

Be om å få se morkaken!

Å sy etter fødselen

Kjønnshår og fødsel: urskog eller hårløs?

Kan høre hjerteslagene bare med øret
Det er faktisk fullt mulig å høre babyens hjertelyd hjemme bare ved å legge øret tett og godt inntil magen. Det er nok enklest å få til mot slutten av svangerskapet. Men man må altså vite mot hvilken side babyens rygg ligger. Er man usikker på det, er det lurt å tenke på at ryggen alltid ligger på motsatt side av der man kjenner mest spark og små føtter. Babyens rygg vender også som regel mot den siden av magen der det er mest motstand når du kjenner etter. Det er også viktig å vite om babyen ligger i hodeleie eller ikke når man skal lytte etter hjertelyden.

For å høre hjertelyden legger man hodet tett inntil magen på den siden ryggen vender, og hvis babyen ligger i hodeleie, er sjansen størst under navlehøyde. Hvis det ikke lykkes med én gang, er det ofte bare en liten endring i vinkel som skal til.

Men når det er sagt, så er det ikke noe å stresse over hvis partneren ikke finner hjertelyden på denne måten – det kan være vanskelig.

Bloggen er publisert i samarbeid med Mamastork

 

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: