FødselFødselens faserDitt første møte med jordmor

Ditt første møte med jordmor

Stemmer ikke kjemien, kan du be om å få bytte jordmor. Foto: Shutterstock
Av Jordmor Grethe R. Teigen, Mamastork 5482

Jeg skjønner godt at du som gravid eller fødende er spent på hvilken jordmor du får. Den kjemien dere får sammen, vil helt klart kunne påvirke svangerskap og fødselsopplevelse!

Etter å ha lest et utrolig bra skrevet blogginnlegg kalt Kjære jordmor, ble jeg inspirert til å si litt om hvilke forventninger en kan og bør ha til hverandre når vi treffes for første gang – enten det er i svangerskapsomsorgen eller på fødeavdelingen.

Dere gravide/fødende vet helt sikkert en del om våre oppgaver som jordmødre, og har sikkert forståelse for at vi av og til har travle vakter eller dager på jobb. Dette gjenspeiler seg noen ganger i måten vi møter dere på – både positivt og negativt.

Les også: Jordmor-blekksprut?

Kjemien er viktig
Jeg skulle gjerne kunne ha sagt at kjemien ikke betyr noen ting, men det gjør den den definitivt! Både for dere og for oss.

Dere er alle forskjellige, med ulike ønsker og behov. Noen vet godt hvordan de skal uttrykke hva de ønsker av oss, mens andre sier mindre. Vi som jordmødre er også litt forskjellige – med ulikt ståsted og ulike tanker om hva som er viktig å formidle til den gravide. Vi har alle noen kjepphester som er viktige for oss at dere får god informasjon om.

Med det i bakhodet, er det forståelig at treffene oss imellom kan oppleves forskjellig.

Les også: Klar for aftenvakt

Du skal føle seg sett, hørt og respektert!
Det som uansett er viktig er at alle gravide og fødende skal kunne føle seg sett, hørt og respektert. De skal føle at de kan forteller oss om sine bekymringer og ting de er spesielt opptatt av – og bli møtt med forståelse og kunnskap.

Jeg tror helt oppriktig at alle jordmødre ønsker å være en best mulig jordmor for den gravide/fødende. Men fordi vi også er mennesker, preges vi også av egne liv, omstendigheter på jobb og så videre. Dermed kan det nok noen ganger bli mindre vellykkede møter.

Les også: Dårlig kjemi med jordmoren?

Noen er lettere å hjelpe enn andre
Jeg skal ærlig innrømme at noen kvinner er lettere å hjelpe, fordi vi får en god dialog og kjemien stemmer. Andre ganger kan det være vanskeligere fordi vi ikke føler vi når frem med det vi ønsker å si. Da kan møtet nok kanskje oppleves som vanskelig eller strengt.

Noen ganger kan vi også si til oss selv at det føles tungt. Det er ikke fordi det er noe galt med oss, eller den vi møtte, men fordi kombinasjonen av oss to (eller tre) ikke var optimal. Sånn er det bare.

Les også: En vanlig dagvakt for jordmor

Det er lov til å bytte jordmor
Gravide og fødende skal vite at vi alltid ønsker henne det beste, og vil prøve å møte henne på den måten hun ønsker. Hvis hun ikke føler at det er tilfelle, har hun anledning til å bytte jordmor – både i svangerskapsomsorgen og på fødeavdelingen. Og det må vi som jordmødre tåle.

Les også: Det beste (og mest utfordrende) ved å være jordmor

Bloggen er publisert i samarbeid med Mamastork

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: