BloggForskjellig å være ung og godt voksen mor?

Forskjellig å være ung og godt voksen mor?

Ung og full av energi, eller godt voksen med god tid? Illustrasjonsfoto: Shutterstock
Blogg: Jordmor Grethe R. Teigen, Mamastork 6575 Sist oppdatert 26.10.21

I dag er vi så heldige at stadig flere kan få hjelp til å få barn – også når den biologiske klokken tikker. Så hva er forskjellen på å få barn i ung alder, og å være en godt voksen nybakt mor?

For noen titalls år siden ville mange som får barn i dag, ikke kunne gjort det. Utviklingen skjer raskt, og det følger en del ting med i kjølvannet. For eksempel kan vi følge opp kvinner med diabetes godt, og dermed slippe en del av de komplikasjonene som fulgte med tidligere. Og kvinner som ikke kan bli gravide på vanlig vis, kan nå få satt inn befruktede egg både i Norge og i utlandet. Mulighetene åpnes også får de kvinnene som kjenner den biologiske klokken tikker, og antallet mødre i godt voksen alder øker.

De yngste og eldste mødrene i 2020

I 2020 var det 2124 kvinner som var 40 år eller eldre som fikk barn – noe som utgjør fire prosent av alle nybakte mødre det året. Til sammenligning var 547 kvinner 20 år eller yngre da de fikk barn i 2020. Flest mødre som fikk barn i 2020 var 30 år gamle (4595 stykker).

Gjennomsnittsalderen for førstegangsfødende var 29,9 år. Nybakte førstegangsfedre var i snitt 32,1 år gamle.

Slik var aldersfordelingen for de eldste og yngste mødrene:

40 år: 808
41 år: 552
42 år: 330
43 år: 197
44 år: 102
45 år: 72
46 år: 32
47 år: 13
48 år: 11
49 år: 7

15 år: 1
16 år: 6
17 år: 30
18 år: 64
19 år: 155
20 år: 291

Kilde: Statistisk sentralbyrå

Ung og uredd – voksen og bekymret?
Men er det noen forskjell på å bli mor ung og i voksen alder? Jeg opplever nok at unge vordende mødre ikke bekymrer seg så mye som eldre fødende gjør. Jeg innbiller meg at det kan ha med livserfaring å gjøre. Som ung tar en kanskje mer ting som de kommer, og trenger ikke å ha alt klappet og klart, men heller tør å kaste seg uti noe litt ukjent?

Når en har levd noen år lenger, vet en gjerne at alt ikke trenger å gå som en har tenkt. Man har kanskje også hørt nok historier til at man lett bekymrer seg for hva som kan skje i svangerskapet, og under fødsel, og bruker mer energi på å tenke på det. På den andre siden har foreldrene også masse livserfaring  å dele, og mye tid til barnet.

Familiesammensetninger og planlegging
Definisjonen av familie endres over tid, og rommer mange varianter. Det vanligste er fortsatt at en familie er mor, far og barn. Men en familie kan også være barn med ung eller eldre enslig mor, par av samme kjønn som har barn sammen, samboende eller gifte par med barn, og par som velger å leve uten barn.

Biologisk sett er det definitivt en fordel å bli gravid i 20-årene. Som ung har en mye energi, en er ofte uredd, og bekymrer seg mindre. Men – en er også ofte travel, og har mange planer og forpliktelser overfor folk rundt seg – jobb, utdanning med mer.

En godt voksen mor har nok mer tid til barnet sitt. Hun har kunnet reise og sett seg rundt, og er gjerne mer villig til å jobbe redusert i en periode for å kunne fokusere på barnet. Hun kan ofte også lettere sette begrensninger på sine forpliktelser overfor andre, men bekymrer seg altså som regel mer.

Om det ene er bedre enn det andre er ikke så lett å si. Det kommer vel litt an på?

Bloggen er publisert i samarbeid med Mamastork

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: