BloggAmmehjelperbloggenEr det greit å bruke brystskjold?

Er det greit å bruke brystskjold?

Skal du bruke brystskjold, er det viktig å gjøre det riktig. Du bør også være klar over de mulige negative effektene av bruken. Foto: Ingebjørg Finnesand
Blogg: Ammehjelper Ingebjørg Finnesand, Ammehjelpen 31915

Brystskjold kan i noen tilfeller være en god midlertidig løsning, men det kan også være veien til større ammeproblemer. Brystskjold bør ikke være det første man prøver når man strever med ammingen. Bruker man brystskjold bør man alltid ha tett oppfølging på helsestasjonen.

Brystskjold er en tynn silikonbeskyttelse man kan sette på brystknoppen for å hjelpe barnet å ta bedre tak på brystet eller for å skåne såre brystknopper. Det høres enkelt og greit ut, men det er dessverre ikke alltid en god løsning på lenger sikt.

En del som begynner med brystskjold kan oppleve ”bivirkninger” av bruken, som tilstoppede melkeganger, for lav melkeproduksjon eller for dårlig vektøkning hos barnet. For andre vil brystskjoldene være det lille hjelpemiddelet som gjør at ammingen fungerer.

Her vil jeg skrive om når brystskjold kan være bra å bruke, hvordan korrekt bruk er, og hvorfor det ikke bør være det første man prøver dersom man strever med ammingen.

Når bør du IKKE begynne med brystskjold?
Det er ulike grunner til at man forsøker brystskjold. Veldig ofte handler det om at barnet ikke tar ordentlig tak på brystet, slik at mor blir sår eller at barnet glipper av brystet. Det jeg som ammehjelper opplever er at  det i mange tilfeller er introdusert skjold for tidlig eller at skjold er introdusert istedenfor god ammeveiledning.

Jeg har tidligere skrevet om det engelske uttrykket ”Boobie Trap”, et ammeskjold er i mange tilfeller en klassisk ”Boobie Trap”- det virker å være en god løsning på ett problem men så fører det i neste omgang til andre og kanskje verre problemer.

Tungen i veien de første timene/dagene etter fødselen
En årsak til at man i en del tilfeller har begynt med skjold kan være at babyen etter fødselen legger tungen opp i ganen og ikke vil ta tak på brystet. Det er faktisk sånn at alle babyer legger tungen opp til å begynne med. Når de er klare til å die legger de tungen ned – og dier. Noen legger tungen opp bare de aller første minuttene etter fødselen, andre i dager. De babyene som legger tungen opp i ganen og ikke vil ta brystet trenger masse kos (hud mot hud) og å få melk i seg ved hjelp av kopp frem til de er klare til å die. Det er veldig viktig at ingen noensinne forsøker å tvinge babyen til å ta puppen!  De fleste av disse barna vil innen et par dager (som regel før) bli klare til å die. Da legger de tungen ned og tar brystet selv.

Hvis man da har introdusert skjold, vil barnet ha vanskeligere for å ta brystet uten etterpå fordi det har vendt seg til å ha det faste skjoldet (det føles mer fast/definert enn brystknoppen) i munnen, og da kan det kjennes rart for dem å prøve å ta tak direkte på brystet.

Les om tilbakelent amming og prøv det, det er den stillingen som gir størst sannsynlighet for at barnet vil ta brystet selv!

Såre brystknopper og bruk av brystskjold
Hvis mor er sår, kommer det i nesten alle tilfeller av at det er noe galt med dietaket. Noen ganger kan det da føles bedre å amme med skjold, men det vil som regel kjennes like bra om man får hjulpet barnet til å ta et bedre dietak. Se blogginnlegget om såre brystknopper.

Jeg har hjulpet mødre som er så såre at de gråter ved tanken på at barnet skal die igjen. De fleste av dem blir veldig bekymret når jeg foreslår at vi sammen legger til barnet, uten skjold. Jeg lover da at jeg skal ta barnet av brystet umiddelbart hvis det gjør vondt. Jeg legger så mine hender utenpå mors hender og styrer bevegelsene så hun kjenner hvordan hun skal hjelpe barnet til et bedre dietak.

Jeg husker en mamma som begynte å hulke høyt da barnet tok tak på brystet. Jeg skulle til å ta ham av igjen da jeg hørte hva hun sa mellom hulkene :”Det gjør jo ikke vondt i det hele tatt”. Hun gråt av lettelse.  Barnet hadde ikke hatt nok bryst inni munnen så hun var blitt sår. Det hjalp egentlig ingenting med skjold, det som hjalp var å ordne årsaken til at hun hadde blitt sår: at barnet ikke hadde nok bryst inni munnen sin.

Hvis barnet glipper brystet hele tiden
Hvis barnet glipper av brystet hele tiden så er det viktig å finne ut hvorfor. Det kan handle om at mor har så mye melk at barnet får munnen alt for full av melk dersom han holder taket på brystet over lengre tid. Eller det kan handle om kort tungebånd som gjør at barnet ikke klarer å holde brystknoppen stabilt i munnen. Det er lurt å kontakte en ammehjelper eller ammekyndig helsestasjon for å finne ut om barnets tungebånd kan være årsaken til et slikt ammeproblem. Ved kort tungebånd kan skjold hjelpe barnet å holde vakuumet, MEN det er bedre å korrigere årsaken ved å få tungebåndet klippet enn at barnet skal venne seg til brystskjoldene siden det kan gi andre ammeproblemer igjen.

De fleste som bruker det syns det er litt styr. Man må alltid ha rene brystskjold med seg for å amme, og man må huske å vaske og koke dem. Og ikke glemme dem i gryten. Dette er selvsagt det mest bagatellmessige problemet.

Bruk av brystskjold kan svekke melkeproduksjonen
Melkeproduksjonen stimuleres når barnet dier av brystet. Når man bruker skjold, går det ikke like sterke signaler fra brystknoppen til hjernen slik at man ikke får like høye hormonnivåer som når man ammer uten skjold. Det kan føre til problemer med å få nok melk eller at melkeproduksjonen plutselig blir mindre rundt 4-6 uker etter fødselen. De første ukene etter fødselen produserer man masse melk på grunn av alle hormonene. 4-6 uker etterpå går effekten av disse hormonene litt ut, og brystene er avhengig av stimulering for å lage nok melk. Dersom man har brukt skjold og blitt for lite stimulert, kan man få en god del mindre melk ved 4-6 uker.

Barnet kan få problemer med å få ut nok melk
Når barnet dier på skjoldet, kan det være vanskelig å tømme brystet godt nok. Dersom man har veldig mye melk er ikke det nødvendigvis noe problem for babyen får nok uansett. Men dersom man ikke har overflod, er det best at babyen får ut det som er i brystet. Melkeproduksjonen reguleres etter prinsippet om tilbud og etterspørsel: Jo mer melk som tas ut av brystet jo mer melk produseres det. Brystene produserer aller mest når de er tømt godt. Dersom barnet som dier av skjold ikke får tømt brystene godt, får man ikke helt den optimale tilbud og etterspørsel-produksjonen. For hvis barnet tar ut for lite melk, tror brystene at de ikke trenger å produsere mer. I verste fall får man en baby som hele tiden får for lite mat og dårlig vektøkning samtidig som melkeproduksjonen holdes for lav.

Løsningen på dette er å pumpe ut litt melk i tillegg og å sjekke babyens vekst litt hyppigere enn man vanligvis trenger.

Brystskjold er ikke bare problematisk!
Nå kom alle ”skrekkeksemplene” først. Men alt er selvsagt ikke sort/hvitt, ei heller når det gjelder brystskjold! Mange mammaer stresser med å slutte med skjoldene. De fleste som bruker skjold har opplevd en veldig stressende ammesituasjon så jeg pleier alltid å si at man må huske på at å amme med skjold er akkurat like god amming som å amme uten. Det er overhodet ikke sånn at det å amme med skjold gjør en til en dårligere ammer enn en som ammer uten skjold!

Mitt første bud når mor og barn bruker skjold, er å få roet ned situasjonen. Hvis den eneste stressfaktoren med skjoldene er at mor tror hun bør slutte med én gang, men det ikke er noen komplikasjoner ved bruken, så sier jeg at nå skal dere kose dere med ammingen en stund uten å stresse med å slutte. Det gjør ingenting å amme med skjold så lenge man er klar over de problemene det kan medføre slik at man er obs på hva man kan gjøre for å forebygge.

Det å venne barnet av med skjold er som regel en prosess som tar tid. Det skal ikke være stress for verken mor eller barn, amming skal først og fremst være kos og så tar man det i et langsomt tempo å bli kvitt skjoldene.

Dersom mor har problemer som følge av bruk av skjold, finner vi aller først ut hvorfor mor og barn i utgangspunktet begynte med skjold og forsøker å korrigere den opprinnelige årsaken. I tilfeller hvor mor er sår er det som jeg skrev tidligere dietaket som må ordnes. Hvis mor har vært sår lenge, er det ofte snakk om at det er bakterieinfeksjon på brystknoppene som gjør at sårene ikke gror. Da må mor få behandling for infeksjonen, og da vil det bli bedre og amme både med og uten skjold. Da kan hun som regel bare legge bort skjoldene.

Tips til deg som bruker brystskjold:


  • Pass på at du bruker riktig størrelse! Størrelsen skal tilpasses mors brystknopper, ikke babyens munn. Hvis størrelsen er for liten, vil det være som å gå med for små sko, du kan rett og slett få gnagsår. Jeg har sett noen skikkelig vonde sår som følge av for små brystskjold.

  • Stimuler brystene ekstra! Du kan håndmelke etter amming, eller pumpe et par ganger om dagen i tillegg til ammingene den første tiden (minst 8 uker) med mindre du har veldig mye melk (da kan du gi deg litt tidligere).

  • Gå hyppigere til vektkontroller for å følge med på at barnet får i seg nok mat.

  • Sett skjoldet på korrekt: Det er om å gjøre å få mest mulig bryst inni skjoldene. Det kan hjelpe å vrenge skjoldet og sette det på brystet. Se bildeserien under. Se hvor mye mer av brystknoppen som er inni skjoldet når man har ”vrengt” det før man setter det på brystet. Når man gjør det så får barnet mye mer av brystet inni munnen og vil både stimulere bedre og ha mulighet til å melke brystet bedre i forhold til om skjoldet bare er satt rett på brystet. OBS: Det området av skjoldet som er åpent skal være der nesen til barnet er slik at babyen slipper å ligge å snuse på silikon og heller kan lukte på mammas hud.


Den åpningen som er inn mot håndflaten skal være der barnets nese er.

Brystskjold som bare er satt rett på brystknoppen. Legg merke til at det ikke er så mye av brystknoppen inni brystskjoldet. Her vil det bli mye vakum på brystknoppen og barnet vil ha lite bryst i munnen.

Når du skal sette brystskjoldet på brystet så er det viktig å få mest mulig av brystknoppen inn i skjoldet. Her viser jeg hvordan du kan vrenge skjoldet for å få mest mulig bryst inni skjoldet.

Vipp tomlene nedover slik at tuppen på skjoldet vrenges nedover.

Slik ser skjoldet ut når det er riktig vrengt og klart til å settes på puppen.

Sett skjoldet midt på brystknoppen i vrengt tilstand.

Glatt ut kantene på brystskjoldet og hold godt fast. Nå er nemlig trikset å få det til å bli vakum inni skjoldet slik at mest mulig brystknopp trekkes inn i skjoldet.

Klem sammen tuppen slik at hullene tettes samtidig som du holder skjoldet godt inntil brystet. Trekk tuppen forsiktig utover. Det kan være lurt å lirke den litt fra side til side for å få den ut.

Sånn ser det ut når du slipper taket. Mye mer brystknopp inni skjoldet enn når du bare setter skjoldet rett på.

Se hvor mye mer av brystknoppen som er inni skjoldet nå i forhold til på det første bildet.

I noen tilfeller kan brystskjold være best
I tilfeller der mor har ekte innadvente brystknopper, vil det være en fordel å bruke brystskjold. Det er også noen mødre som har problemer med overproduksjon som forteller at det fungerte å bruke skjold for at babyen skulle få en mer behagelig melkestrøm. Og sist men ikke minst: for premature babyer er det mange ganger positivt å få die på skjold fordi de får mer ut fra brystet med skjold enn uten (gjelder ikke for barn født til termin).

Brystskjold skal alltid brukes under oppfølging av helsepersonell. Det er ikke første tiltak ved ammeproblemer men det er klart at noen ganger er brystskjoldene det som skal til for at mor og barn skal få en god ammeopplevelse og det er tross alt det viktigste. Amming skal være kos.

Og vi må alltid huske på: Å amme med skjold er også superfin amming! Det er ikke snakk om mindreverdig i forhold til å amme uten. Men det er mer utfordrende, og krever at man passer mer på.

Hvordan slutte med brystskjold?
Når dere skal slutte med skjold så er det viktig å ha god tid. Det er som regel ikke gjort på et blunk (men det hender det også). Dersom dere er i begynnelsen av ammingen og ting fungerer med skjold, er nummer en å få ammingen til å fungere, venne dere til å amme og finne litt roen. Å slutte med skjold kommer i neste omgang.

Begynn bare med å la barnet prøve å ta brystet uten skjold. Det er lurt å gjøre det midt i et måltid, da er ikke barnet hysterisk sulten og er litt mer tålmodig, brystet er litt mykere enn når det er melkespreng før måltidet, samt at brystknoppen er tøyd litt utover av at barnet har diet så den kan være lettere å få tak på. Så midt i måltidet så kobler du babyen fra brystet, smyger bort skjoldet, og prøver å la babyen ta tak uten. Ikke stress dette, test det ved noen amminger hver dag, eller prøv om natten når barnet er døsig. Plutselig en dag så tar babyen puppen uten skjoldet, og da kan du pakke bort skjoldene.

Noen anbefaler å klippe av tuppen på skjoldene men det vil jeg ikke anbefale, jeg har sett mødre som har fått stygge sår av at kanten på skjoldet (der det er klippet) har filt seg ned i brystknoppen.

Her kan du lese mer om både brystskjold og avvenning fra brystskjold hos ammehjelpen. Der kan du også lese mer om flate eller innadvente brystknopper.

Med eller uten skjold, er mammas melk like god!

Bloggen er publisert i samarbeid med Ammehjelpen

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: