GravidStor forskjell på å være gravid med ett og to barn!

Stor forskjell på å være gravid med ett og to barn!

Ida M. Berner Munthe er gravid med tvillinger. Hun sier svangerskapet er veldig annerledes enn da hun ventet datteren Melania (4 år). Foto: privat
Av Maren Eriksen 18789 Sist oppdatert 25.03.15

Ida M. Berner Munthe trodde hun visste hva hun gikk til da hun ble gravid for andre gang. Men så viste det seg at det var to i magen, og det meste ble annerledes.

– Jeg hadde alltid sagt ”Stakkars de som får tvillinger med kolikk”, og tenkte at det aldri ville skje meg. Men her er jeg, 27 uker gravid med to gutter i magen, sier Ida M. Berner Munthe.

Hun har ei jente på fire år fra før, og ser likheter med da hun gikk gravid med henne. Men veldig mye er ulikt denne gangen.

Så stor er sjansen for å få tvillinger

– Sjansen for å få tvillinger er 15 av 1000, 1 av 1000 for å få trillinger og 1 av 10 000 for å få firlinger, sier jordmor Ragna T. Larsen ved Mamastork i Stavanger.

– Gleden og spenningen for hva som er i vente er lik, og bekymringen er også ganske lik, selv om det er mye mer av alt nå, sier hun.

Se disse vidoene: Overraskelse, det er to!

Kraftigere symptomer
I dette svangerskapet kom kvalmen og trøttheten tidligere, og var mye kraftigere enn første gangen. Hun har også vært mer plaget med hodepine.

– Jeg husker jeg sa til mannen min at det måtte være to inni der siden jeg var så kvalm, men det var egentlig bare på fleip, sier Ida.

Kvalmen er der fortsatt – hvis hun ikke spiser frokost.

Mer plager med to i magen

– Den tidligste mistanken vi får skyldes kraftige symptomer. Kvinnene er helt overveldet av kvalme og trøtthet. Med tvillinger kommer også økt hormonmengde, og derfor blir symptomene kraftigere. De øker for hvert ekstra barn, så det er enda kraftigere med trillinger, sier jordmor Ragna T. Larsen ved Mamastork i Stavanger.

Generelt går ting raskere med gravide som venter mer enn ett barn. Hormonnivåene stiger raskere, kvinnene legger raskere på seg og livmoren vokser også fortere.

Blodvolumet i den gravides kropp øker mye i et svangerskap – og enda mer i flerlingesvangerskap. Babyene tar det de trenger, så det er mor som sitter igjen som taperen – med lav blodprosent. Resultatet er at mor blir mer sliten, og ofte er det nødvendig med jerntilskudd.

Det er også vanlig at den gravide opplever mer blodsprengninger i huden, plages mer av åreknuter og hemoroider og merker mer til kynnere og nedpress.

– Generelt kommer plagene tidligere og de rammer hardere, sier jordmor Ragna.

Les mer om hvordan man tidlig kan oppdage at det er to i magen

Oppdaget to på tidlig ultralyd
Ida var 11 uker gravid da de var på en tidlig ultralydundersøkelse. Det var da overraskelsen kom.

– Jeg sa at vi var der for å sjekke at det bare var én i magen, men så snart legen så på skjermen, sa han at det var to der. Det var et sjokk, og jeg gråt av glede, sier Ida.

Hun er glad de oppdaget tidlig at det var tvillinger. Det har gitt henne tid til å venne seg til tanken om at hun skal bli tvillingmamma. Det har også vært greit rent praktisk – for det endret litt på oppussingsplanene, og de har fått god tid til å kjøpe ny bil. Ida er også glad de har hatt god tid til alle innkjøpene – for det er en del som skal i hus når man trenger dobbelt av det meste.

Her er tvillingene på tidlig ultralyd. Det er en tydelig skillevegg mellom dem, og det er bra. Foto: privatMer risikabelt med to
Tvillingene i magen er eneggede, og svangerskapet regnes som et høyrisikosvangerskap. Frykten er TTTS (tvilling til tvilling transfusjon syndrom) hvor den ene tvillingen får for mye næring, og den andre for lite.


– Det er klart man blir mer engstelig, innrømmer Ida.


Men hun sier at familien også er i ekstase og gleder seg masse til de to småbrødrene kommer til verden.


– Så langt har det gått veldig bra, men jeg er engstelig for at de skal bli født prematurt, eller at det skal bli komplikasjoner og langvarig sykehusopphold. Jeg er nok mer forsiktig denne gangen, og lytter mer til kroppen, sier Ida.


Tidlig sykemeldt denne gangen
I første svangerskap jobbet Ida fullt, og la gjerne inn noen ekstra timer her og der. Hun var sprek og i full aktivitet. Slik har det ikke vært denne gangen, og hun ble tidlig sykemeldt.


– Jeg merket svangerskapsplagene sterkere denne gangen, og de har også vart lenger. Jeg må ta det mer med ro, og kjenner at kroppen er mer sliten. Jeg, som egentlig er ganske sprek, blir andpusten av ingenting. Det er et ork bare å gå opp trappen, forteller Ida.


Hun understreker at det naturligvis er ulikt å være gravid for første gang, og når man allerede har en liten å passe på. Med en fireåring i hus forteller Ida at hverdagen er travlere – selv om hun er sykemeldt.


– Det er ikke tvil om at det er tyngre denne gangen. Kynnerne er mye kraftigere nå, og det presser mye mer både opp og ned. Jeg kjenner det også godt i ryggen, sier Ida.


Profil av tvilling 1, med tvillingbroren i bakgrunnen. Foto: privatMye mer liv i magen
Ida sier at svangerskapet har gått fortere denne gangen, og nå er det masse liv og røre inni magen hennes.


– Det er mye mer liv inni der, og det er spark hele tiden. De er veldig aktive. Romsteringen deres holder meg våken på nettene allerede, sier hun.


Men selv med dobbelt så mange barn i magen denne gangen, har ikke magen vokst så mye fortere. Den er fortsatt ikke særlig større enn sist gang, men Ida tror det skyldes at guttene ligger inn mot ryggen hennes. Hun ser ikke bort ifra at det kan endre seg ganske fort nå mot slutten av svangerskapet.


Dårlig samvittighet for førstemann
Som mange andre som er gravide for andre gang, kjenner Ida litt på dårlig samvittighet for datteren Melania som hun ikke kan være like aktiv sammen med lenger – og som helt sikkert kommer til å merke tvillingenes ankomst godt.


– Det kan være tøft å være tvillinggravid. Heldigvis har jeg både en mann og en datter som forstår det godt, men det blir en del mer klaging denne gangen. Likevel prøver jeg å ta plagene met et smil, for vi får jo verdens beste belønning til slutt, sier Ida.


Ida smiler når hun forteller at humørsvingningene ifølge mannen var verre i sist svangerskap.


– Det er deilig at det blir vår, forhåpentligvis klarer jeg å komme meg mer ut i tiden som kommer. Imens koser jeg og Melania oss med inneaktiviteter som lesing og tegning, sier Ida.


Storesøster Melania gleder seg masse til å bli storesøster, og forteller om tvillingene til alle hun møter.


Så vanlig er det med flerlinger:

I 2014 var det 919 tvillingfødsler. Det er vanligst å få en gutt og en jente. Færrest tvillingforeldre får to jenter. Eneggede tvillinger vil alltid ha samme kjønn, mens toeggede kan være av samme kjønn, eller en av hvert kjønn.


Det var også 14 trillingfødsler i 2014.


16 av 1000 fødsler resulterer i mer enn ett barn.


Kilde: Statistisk sentralbyrå

Hvor blir folkeskikken av?
Mange gravide opplever at kjente og ukjente kommenterer, spør og graver, og Ida sier at det ikke akkurat blir mindre når det er to i magen. At venner og familie spør, har hun ingenting imot, men reagerer på at fremmede noen ganger ser ut til å mangle filter.


– Jeg reagerte på opplevelsen av å være allemannseie første gangen, men folk har mye mer meninger og spørsmål nå. Hvorfor spør ukjente om intime detaljer og tar på magen uten å spørre? Hvor blir det av folkeskikken? Jeg skjønner at folk er mer nysgjerrige, men jeg synes det er litt frekt når folk spør om jeg skal ha keisersnitt eller om tvillingene er resultat av prøverørsbehandling, sier Ida.


Les også: 10 ting folk sier bare til gravide og IKKE si dette til gravide!


Er forberedt på alt – men håper på bedre fødselsopplevelse
I første svangerskap gikk Ida til uke 42, og hadde en tøff fødsel. Så tøff at hun egentlig ikke ville ha flere barn. Denne gangen har hun håp om en bedre opplevelse.


– Jeg vet at jeg kommer til å bli satt i gang mellom uke 36 og 39, og bare det er en gulrot. Vi får tettere oppfølging nå, og er på ultralyd på sykehuset hver 14. dag. Jeg vet at det er et stort team som er klart til å ta imot guttene, og føler jeg er i trygge hender. Blir det akutt keisersnitt, så blir det det, men jeg tror og håper at det blir bedre denne gangen. Det synes jeg at jeg fortjener, sier Ida.  


Tvillinger kommer som regel før termin

I tillegg til tettere oppfølging i svangerskapet, vil de fleste tvillinggravide bli sykemeldt i tredje trimester. Da ønsker man å forebygge prematur fødsel ved at kvinnen er i ro.

– Alle gravide skal ta godt vare på seg selv, men for gravide som venter flere barn, er det veldig fokus på ruging. Det er nødvendig å lytte til kroppen og unngå fysisk aktivitet som gir kynnere. Den ekstra hvilen er en investering i en god start. Hver dag ekstra i livmoren teller, sier jordmor Ragna.

De fleste tvillinger blir født rundt uke 36-37, men det går an å gå til termin. Tvillinggravide som går helt til termin, blir satt i gang. Noen ganger skjer dette en uke eller to tidligere hvis det er best for mor. Trillinger blir alltid født prematurt, altså før uke 37.

– Flerlinger er ofte mindre i forhold til svangerskapslengden, og veiler mellom 2,5 og 3 kilo ved termin. En tvillinggravid har da fem-seks kilo baby i magen, og det er klart det merkes, sier Ragna.


Les hele artikkelen om tvillinger her


Nå gleder familien seg til å møte de to små.


– Eneggede tvillinger kalles naturens mest fantastiske uhell, og det er en fin måte å se det på. Vi føler vi har vunnet dobbel jackpot, avslutter Ida.


Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: