GravidFørste trimester46 tanker kvalme (ny)gravide har

46 tanker kvalme (ny)gravide har

8 av 10 gravide er kvalme. Men spesielt hyggelig er det jo ikke. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 36316
Så kvalm. Så lettet. Og så grusomt. Vil helst ikke være uten kvalmen, men så er den fryktelig vanskelig å leve med.

1. Hurra et graviditetssymptom!
Vi huker fornøyd av på den indre listen over ting vi gjør rett i graviditeten. Jeg er veldig gravid, og kroppen min gjør akkurat som den skal. Bra for oss.

2. Urgh, jepp – jeg hater å være kvalm.
Graviditetskvalme fungerer på samme måte som andre typer kvalme, ja. Liker ikke egentlig denne følelsen jeg. Uff, går ikke dette over snart?

3. Hvordan fungerer andre gravide på jobb (eller andre steder)?
Jeg er jo ikke den første som er gravid. Hvordan klarte andre å sitte på jobb, ta bussen, gå i butikken eller noe som helst egentlig? Jeg er ute av drift…

4. Hva er det som lukter så fryktelig i kjøleskapet?
Det lukter søppeldynge, råtten fisk og det som verre er. Hva? Sier du at det lukter helt vanlig? Har du mistet luktesansen? Kan du fjerne det råtne inni der, takk?

5. Hvorfor har jeg aldri lagt merke til hvor grusomt skinke lukter?
Matvarer som luktet helt greit (eller til og med godt) før lukter fryktelig mye og helt forferdelig. Kokt skinke, for eksempel. Eller ost. Eller kjøttdeig. Eller…

6. Er det nødvendig å bade i parfyme?
Går det ikke an å ta litt hensyn? Beklager kjære, men hvis vi begge to skal bo her må all godlukt ryddes bort en stund. Det er ille nok når jeg må omgås andre mennesker.

7. Vær så snill å la meg klare å pusse tennene uten å brekke meg i dag!
Blir tennene rene nok hvis jeg bare pusser de foran i munnen? For så snart tannbørsten nærmer seg jekslene henger jeg over do, grønn i ansiktet.

8. Hvis jeg bare ligger heeeelt stille så går det nok over.
Jeg skal ikke spy, jeg skal ikke spy, jeg skal ikke…

9. Jeg skal aldri spise ris igjen!
Eller taco, indisk mat. Alt som er ekstra ubehagelig å spy opp skal fra nå av unngås for enhver pris. Ikke verdt det. Ikke litt engang.

10. Knekkebrød med bringebærsyltetøy er undervudert som frokst, lunsj, middag og kvelds.
Mat som smaker ok (lite) og som blir i magen er venner og kan fungere til alle måltider. Variert kosthold er fint det, for de som klarer sånt.

11. Restemat er forferdelig!
Stekt eller kokt mat lukter. Og det lukter ikke mindre om man tar vare på det i timer eller dager. I kjøleskapet, som allerede lukter grusomt.

12. Han elsker meg ikke lenger!
Hvis han virkelig elsket meg ville han ha kastet makrell i tomat-boksen i søppelet ute. Og han ville pusset tennene før han pustet i min retning. Han vet jo at jeg er kvalm. Så han er visst ikke så glad i meg likevel.

13. Hvordan skal jeg klare å kaste opp stille på jobb uten at noen merker det?
Virker det ikke litt rart om jeg plutselig får en hostekule på do hvis jeg ikke har hostet hele dagen ellers? Hva hvis jeg klarer å lure meg inn på et tidspunkt hvor ingen andre kommer inn? Hva skal jeg skylde det på hvis noen merker noe? To timer til lunsj, da er det jo ingen her, da kan jeg spy.

14. Ser jeg så grønn ut som jeg føler meg?
Kan de se på meg at jeg er kvalm? Skjønner de at jeg er gravid? Det er jo for tidlig å fortelle det. Kan jeg få litt sånn gravidglød som kan skjule grønnfargen?

15. Jeg er en svekling!
Kvinner har til alle tider vært gravide og klart seg helt fint. Jeg er en diger pyse som ikke bare strammer meg opp og klarer alt som før.

16. Stakkars, stakkars meg
Det er forferdelig å være kvalm. Alle som har hatt omgangssyken vet det. Det er synd på oss som er kvalme. Jeg fortjener litt medlidenhet.

17. Hvordan kan noe så lite sette meg helt ut av spill på denne måten?
Embryoets mål denne uken: 4-8 mm. Liten tue kan velte stort lass, heter det jo. Joda, lille venn, jeg har forstått at fra nå av er du sjefen.

18. Selvfølgelig er det verdt det.
Selvfølgelig. Det er ingenting i verden jeg har mer lyst til enn å holde babyen min i armene mine. Så selvfølgelig tåler man litt kvalme. Selvfølgelig.

19. De fleste blir jo bedre ved 12 uker, ikke sant?
Og hvis ikke så pleier det vel å lette litt rundt 20 uker? Eller i hvert fall i siste trimester, ikke sant? Det må jo bli bedre.

20. Joda, det går visst an å spy selv om man ikke har spist noe.
Og det er ikke noe å trakte etter. Den grønne guggen gjør mer vondt enn det meste av mat som kommer opp.

21. Så dette er det de klager over når de sier de er bilsyke. Stakkars dem. Og meg.
Jeg kan kjøre, jeg. Til alt vi skal på i all overskuelig framtid. Den eneste måten å ikke bli bilsyk på er hvis jeg kjører selv. Håper jeg.

22. Luft! Jeg trenger frisk luft. Nå!
Er det ikke litt dårlig luft her? Og fryktelig varmt? Litt klamt. Med sånn innestengt lukt. Jeg bare åpner disse vinduene litt jeg. Og terrassedøren. Ta på pledd hvis du blir kald.

23. Salte kjeks hjelper, sier du? Jøss, ja det skulle jeg kanskje prøvd i løpet av de siste seks ukene!
Takk for alle de gode rådene du deler noen uker for sent. Tror du virkelig jeg har vært kvalm i ukevis uten å prøve salt lakris, tørre kjekt, sjøsykearmbånd og ingefær? Ingenting virker!

24. Tror jeg dropper lunsjen i dag/Jeg stikker ut en tur i lunsjen i dag jeg.
Jeg og mitt tørre knekkebrød har en avtale et sted der det ikke lukter vondt. Uten andre mennesker.

25. Om jeg har dilla på noe? Nei ikke egentlig.
Det er vanskelig nok å klare å holde på noe som helst, og kommentarene dine om sylteagurker og sjokoladeis hjelper ikke på!

26. Har du vasket? Takk! Tusen, tusen, tusen takk!
Jeg elsker deg! Du er den eneste i hele verden som forstår meg. Jeg står i evig gjeld til deg.

27. Kvalme er et godt tegn, ikke sant?
Ja, det er kjipt, men statistikk viser visst at de som er kvalme har mindre risiko for å abortere, så da er det jo verdt det. Kroppen min er visst veldig overbeskyttende.

28. Jeg lukter søppel. Hvor er det? Tøm det! NÅ!
Hva er det som lukter så forferdelig? Er det greit at jeg tømmer søppelet for de andre på avdelingen nå? Gå ut med søppelet når det bare er kastet et par ting oppi det? Du skjønner, jeg klarer ikke å fungere når det lukter så vondt.

29. Ja, jeg trenger å bruke neseklype store deler av tiden.
Mindre lukter = mindre kvalme. Jeg gir blaffen i om det ser litt underlig ut, jeg har ikke følt meg så levende på dager/uker!

30. Mmmm... endelig noe som lukter godt! Ja, isbiter lukter noe!
Lykke er å finne noe som lukter og smaker godt. Sånn som isbiter. Vi har alle våre små gleder.

31. Å spy vann er 5/10 på spyskalaen, langt fra det verste, men ikke det beste heller.
Ja, jeg har vært kvalm så lenge at jeg har en skala. Jeg vet at appelsin er høyere på skalaen enn grønne epler, for eksempel.

32. Nei, jeg kan dessverre ikke i morgen kveld heller. Eller fredag eller mandag. Beklager.
Hvilke planer jeg har? Nei, jeg skal veksle mellom å døse på sofaen, prøve å få i meg mat, spy og sove. Så da skjønner du jo hvorfor jeg ikke kan være med likevel. Men det går jo ikke an å si hvis graviditeten skal forbli hemmelig, så da gjelder det å huske hvilken unnskyldning jeg sa sist gang de spurte.

33. Ja, jeg gråter fordi jeg er kvalm. Er du klar over hvor grusomt det er?
Det er synd på meg. Du hadde også grått om du hadde hatt det sånn. Trøst meg! Vent litt... Du lukter rart. Hulk, jeg kan ikke en gang kose med deg selv om jeg vil! Stakkars meg.

34. Nei, jeg vet at graviditet er ikke en sykdom. Men har du lyst til å prøve å være meg litt?
Bakfyll er ikke en sykdom det heller, men du fungerer ikke, gjør du vel? Tenk på svangerskapkvalmen min som bakfyll. En skikkelig kjip bakfyll. Som varer i ukevis! Lyst til å prøve?

35. Jeg har vært mindre kvalm i dag – det verste er sikkert over!
Hurra, endelig gir det seg. Jeg skal begynne å føle meg som et normalt menneske igjen. Kanskje jeg kan spise favorittmaten min også? Endelig, det var på tide.

36. Hm... jeg har ikke vært kvalm i dag. Er det noe galt?
Er ikke bortfall av graviditetssymptomer noe som skjer med de som spontanaborterer? Er det det som holder på å skje? Kvalme skal jo være et godt tegn?!

37. Jeg hadde aldri trodd at det å holde en hårføner kunne være så utmattende.
Hva jeg har brukt kreftene mine på i dag? Bortsett fra å være kvalm og spy? Vel jeg har dusjet, og nå føner jeg håret mitt. Håper bare ikke jeg besvimer. Jeg er helt utslitt.

38. Hjelp! Hvor er tannpirkerne! Jeg har vemmelig mat mellom tennene!
Ja, den vemmelige maten er favorittretten min. Jeg var dum nok til å tro at den ville smake godt og ikke gjøre meg mer kvalm. Jeg tok feil. Nå må jeg få ut alle spor så fort som mulig! RIP favorittmaten min.

39. Ja, jeg vil gjerne ha en klem. Kan du klemme leggen min? Kommer du nærmer nesen min, spyr jeg. Sorry.
Jeg elsker deg, jeg bare klarer ikke lukten av deg eller nærkontakt akkurat nå. Det er ikke deg, det er meg. Kan du stryke meg litt på føttene?

40. Håper jeg ikke lukter svette, for det kommer ikke noen godlukt i nærheten av disse armhulene med det første.
Alt jeg har av godlukter, såpe med lukt, parfyme og sminke gjør meg mer kvalm. Det er ikke vits i å gjøre vondt verre. Så fra nå av er jeg ”au natural”. Lukter det vondt av meg?

41. Hva er det som lukter så fælt? Meg? Hjelp!
Jepp, det er jeg som lukter. Jeg har spydd og det er umulig å pusse tennene. Jeg har ikke kunne bruke deodorant den siste uken heller. Og nå blir jeg kvalm av min egen stank. Jeg kan ikke vinne.

42. Hvor mange år varte et svangerskap, sa du? *sukk*
”Bare” 33 uker igjen til termin ja. Mer som 33 år. Nei, jeg ser ikke lyset i enden av tunnelen. Jeg har bare visst om graviditeten i et par uker og jeg er allerede klar til å være ferdig.

43. Eneste gang jeg ikke er kvalm er når jeg sover.
Søvn er jo utrolig deilig da. Det beste i hele verden. Skulle ønske jeg kunne hatt den følelsen mens jeg var våken...

44. Opp og tisse på natten. Tilbake i seng. Inn på badet for å spy. Tilbake i seng. Repeat.
Kvalm fordi noe luktet vondt, fordi jeg er så trøtt, fordi jeg beveget meg, fordi jeg var tørst og drakk vann... Kanskje det hjelper hvis jeg bare spyr og legger meg igjen?

45. Hæ? Var det sånn det var å være kvalm sist gang og? Hvordan kan jeg ha glemt det?
Er det ammetåken som sletter alle minner fra tidligere svangerskap? Rent objektivt husker jeg jo at den første tiden var slitsom. Men var det sånn som dette? Det kan umulig stemme. Jeg ville husket dette.

46. Jeg får verdens beste premie for dette! Jeg får verdens beste premie for dette! Jeg får verdens beste...
Eyes on the goal. Å være litt dårlig i noen uker er jo småtterier med tanke på at man får bli mamma til et vidunderlig lite barn. Greit med litt perspektiv på tingene. Jeg gleder meg!

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: