BloggDagene rundt termin kan være lange

Dagene rundt termin kan være lange

Vær ekstra god med deg selv i ventetiden, og avled gjerne tankene med et godt bad. Illustrasjonsfoto: iStock
Blogg: Jordmor Ragna T. Larsen, Mamastork 16133

Hvis du går og venter barn i disse dager, er sannsynligheten stor for at du er ganske spent. Kanskje gru-gleder du deg til fødselen endelig kommer i gang, og kanskje er du både superlei og utålmodig. Det er i hvert fall ganske vanlig å kjenne på slike følelser i tiden rundt terminen.

De aller fleste gravide har minst én termin å forholde seg til, men det er ultralydterminen satt ved uke 19-20 som helsepersonell går ut ifra og som det telles ned mot. Mange opplever nok denne termindagen som ganske spesiell og litt ‘magisk’ – da kan det være fint å vite at det er under 5 prosent som faktisk føder akkurat på dagen. Det er faktisk flere som føder etter termin enn før …

Mange er i en terminboble
Som jordmor møter jeg mange, mange høygravide som er slitne og leie og ganske fødelystne, om man kan si det slik. Det kan handle om å bli kvitt magen og få tilbake kroppen sin igjen, eller å komme til en plass hvor halsbrann, åreknuter, hovne ben og en overaktiv blære ikke lenger spiller så stor rolle. Mange er selvsagt også veldig nysgjerrige på hvem som gjemmer seg i magen, og lengter etter endelig å få hilse på babyen som har vært underveis så lenge. Det er akkurat som om verden rundt termin blir ganske liten, og det eneste man tenker på og kjenner etter er tegn på at fødselen starter. Nesten som om man kan befinne seg i en liten ‘terminboble’, hvor det er helt unntakstilstand.

Jeg er utrolig fasinert av det faktum at vi ikke vet hva som faktisk trigger fødselen i gang. Tenk at vi i ennå ikke har funnet ut hvordan en spontan fødsel egentlig kommer i gang….. Det betyr jo også at du som gravid ikke kan vite om babyen din kommer en uke eller to før termin, om du blir mamma rundt eller en god stund etter termin.

Flytt fokus
Det er ganske spesielt å skulle gjøre noe så stort uten å vite noe som helst om når dette store kommer til å skje. Hvis du har ventet og ventet og ventet, og ‘termin-boblen’ blir mindre og mindre (og kanskje også lunten blir kortere og kortere…), kan det ofte være en veldig god idé at du helt bevisst flytter fokus en stund. Rett og slett bestemmer deg for å gjøre noe som får tankene i en helt annen retning. Faktisk kan det noen ganger kan det være det som skal til for at kroppen kan gi slipp og finne ro til å gå i fødsel.

Vær ekstra god med deg selv
Tenk på at den situasjonen du befinner deg i som høygravid dagsventende vil du bare oppleve noen få ganger i livet ditt. Da har du lov til å være litt ekstra god mot deg selv – være like raus og snill mot deg selv som du ville vært mot en god, gravid venninne! Kanksje du kan bestille en god, avslappende massasje, eller en fotbehandling. Eller du kan besøke eller få besøk av en god venn eller kollega. Det kan være en god idé å bestille deilig take-away mat og kose deg litt ekstra med partner og/eller familie. Eller et deilig bad med god musikk i bakgrunnen. Du kan kjøpe deg et blad eller magasin, og parkere deg i sofaen med den beste samvittigheten, eller rett og slett be partneren din om å være med på gåtur eller kino eller noe helt annet.

Poenget er å gjøre noe som flytter fokus og avleder tankene litt. Min erfaring er nemlig at hvis du ikke selv som høygravid er med å styre tankene dine og fokuset ditt litt, så kan dagene bli mye mer utfordrende enn nødvendig.


Bloggen er publisert i samarbeid med Mamastork


 

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: