BloggHvordan være hjemme med rier?

Hvordan være hjemme med rier?

I starten er det ofte god tid mellom riene, og da kan det være fint med en film eller tv-serie som underholdning. Illustrasjonsfoto: iStock
Blogg: Jordmor Ragna T. Larsen, Mamastork 40811
Hvis jeg måtte svare kort på dette spørsmålet ville jeg sagt følgende: CHILL! Hvil, sov hvis du kan, lad opp batteriene, spis lett og godt, se Netflix – kos deg!

Dette høres sikkert litt enkelt ut, men jeg tror det er kjempelurt å tenke litt på dette før fødselen er i gang. Min erfaring er at mange har en forestilling om at det gjerne kan være litt travelt, og kanskje også actionfylt, om fødselen starter hjemme. At man på en måte må følge med, ta tiden, være obs, gå rundt og så videre.

Min klare oppfattelse er også at mange menn forestiller seg at det er mye travlere å være hjemme med rier enn det egentlig trenger å være. For de aller, aller fleste er det nemlig alt annet enn travelt. Denne første fasen av fødselen som man oftest har hjemme varer vanligvis lengst av alle fasene. Fasen kalles ‘latensfasen’, men jeg liker egentlig best å kalle den ‘Netflix-fasen’.

De første riene
Det er her riene så smått begynner å jobbe litt i kroppen. Du kjenner det kanskje som mensmurring i starten og/eller som små tak i korsryggen. Sammentrekningene er uregelmessige – noen er korte, andre litt lengre. Noen tar litt mer i, mens andre kjennes mindre. Noen er det gjerne 7 minutter mellom, andre 12 eller 15. Altså preget av å være forskjellige og uforutsigbare.

Forestill deg dette: Du har vært gravid i ni måneder, kanskje litt mer, og du venter både spent og nysgjerrig på at fødselen skal starte. Kan du se for deg hvordan det kommer til å føles når du forstår at noe kanskje er på gang? Når du kjenner disse første små tegnene på at fødselen forsiktig starter?


Se dette for deg nå og tenk litt over hvordan du kommer til å reagere. Blir du rolig eller stresset? Hvem kontakter du hvis du er alene? Hva har du lyst å gjøre for at tiden hjemme skal bli så god som mulig? Klarer du å tenke at dette blir en helt spesiell dag, nemlig fødselsdagen til babyen din? Alle disse spørsmålene og mange flere kan du med fordel tenke litt på FØR du kommer så langt. Snakk med partneren din om hvordan dere vil ha det hjemme når fødselen kommer i gang. Når man har snakket sammen om dette, og forberedt denne jobben hjemme, er det mye enklere å holde roen.


Så min oppfordring er som følger:


- Sov/hvil hvis det er natt eller hvis du føler deg trett. Du har noen timers jobb foran deg, og det er ALLTID bra å ha mest mulig energi på tanken.


- Spis og drikk noe du liker og som gir god energi. Dere kan kanskje lage god mat sammen eller bestille god takeaway.


- Hold kroppen mest mulig avspent, og pust rolig når riene etter hvert bygger seg mer opp.


- Flytt fokus og gjør noe som er kjekt. Denne Netflix-fasen kan veldig godt brukes til å se filmer eller serier på Netflix. Det kan også være hagearbeid, baking eller andre ting som holder deg litt opptatt.


Og et siste ordentlig godt råd: Ingen rie-teller eller rie-apper på dette tidspunktet – slapp heller av og kos dere. Det eneste du oppnår med tellingen er mye mer fokus på hver enkelt ri. Du skal nok få det med deg når de kommer tettere og krever mer av deg – da kan du begynner å følge litt mer med på klokken.


Riktig god arbeidslyst, og husk på at det er mange flere pauser enn rier gjennom en fødsel!


Bloggen er publisert i samarbeid med Mamastork.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler: