BloggFester hodet til babyen seg alltid?

Fester hodet til babyen seg alltid?

Godt over 90 prosent av babyene ligger i hodeleie rundt uke 36. Illustrasjonsfoto: iStock
Blogg: Jordmor Ragna T. Larsen, Mamastork 26187

Må hodet feste seg for at fødselen kan starte, fester det seg hos alle, og hva gjør en dersom en er usikker? Jordmor Ragna forklarer.

Når terminen nærmer seg blir det ganske trangt inni livmoren, og babyen må ‘krølle’ seg godt sammen for å få plass. Øverst oppe over livmoren ligger brystkassen og ribbene, og nederst nede under livmoren ligger bekkenet med bekkeninngangen. De aller fleste babyer legger seg til med hodet ned mot bekkeninngangen når fødselen nærmer seg – godt over 90 prosent ligger i hodeleie rundt uke 36.

Bare for å ha det sagt med én gang;  Babyens hode trenger ikke å feste seg før du som høygravid kan gå i fødsel. Jeg treffer en del kvinner som tror at de ikke kan gå i fødsel før hodet er festet – det stemmer altså IKKE!

Forskjell på første- og flergangsfødende
I praksis ser vi at det er ganske stor forskjell på om du er første- eller flergangsfødende når det kommer til dette. Det aller vanligste første gangen er at babyens hode fester seg når fødselen nærmer seg – typisk 2-4 uker før termin. Vi vet faktisk ikke helt hvorfor det er slik, men jeg tenker at det kan handle om at førstegangsfødende er litt ‘tightere’ i magemuskulaturen og bærer magen tettere inn til kroppen. Da kan babyen finne litt mer plass ved å dytte hodet nedover og dermed feste seg i bekkeninngangen.

Som flergangsfødende er det faktisk vanligst at babyens hode IKKE fester seg før riene gjerne er i gang. Flergangsfødende er vanligvis litt mer ‘tøyelige’ i magemuskulaturen siden musklene har vært strukket og tøyd i forbindelse med et tidligere svangerskap. Dermed blir det litt mer plass, og babyen trenger ikke finne plass ved å feste hodet i bekkeninngangen.

Hvis du som flergangsfødende har hatt veldig mye kynnere, ser vi oftere at babyens hode kan feste seg før termin – det er i hvert fall ganske typisk.


Men som sagt så spiller det ikke så stor rolle om hodet er festet eller ikke når det kommer til fødsel. Det ser vi jo ganske godt ut ifra det faktum at flergangsfødende vanligvis føder vesentlig raskere enn førstegangsfødende, SELV OM babyens hode vanligvis ikke er festet når en flergangsfødende går i fødsel.



Når babyen siger ned
Noen ganger kan du nesten selv få med deg når hodet til babyen siger ned i bekkeninngangen og fester seg. Mange kan kjenne at det blir en god del lettere å puste, og at de gjerne plutselig ikke har så mye sure oppstøt lenger. Det kan også gi økt nedpress. Noen ganger kan babyens hode trykke på nerver som går nedover i bekkenet. Det kan føles som ugehagelige støt i lysken og litt nedover i beina. Akkurat som om man kort nesten kan miste litt av kraften i det ene ben. Dette er helt normalt, og forteller bare at babyen langsomt holder på å gjøre seg klar til fødselen.


Mange legger også merke til å babyen blir liggende med ryggen i den ene siden og kun sparker i motsatt side. Når hodet har festet seg, kan babyen nemlig ikke lenger snu seg fra side til side. Det litt ovale babyhodet passer nemlig perfekt ned i den litt ovale bekkeninngangen.

Usikker? Spør!
Lurer du på hvordan babyen din ligger og om hodet har festet seg, så spør din jordmor eller lege på neste kontroll. Vanligvis kan vi kjenne posisjonen til babyen når du kommer til tredje trimester, og på slutten pleier vi å informere om hodet er festet eller ikke.

Skal du legge deg ned hvis vannet går – og hodet ikke er festet?

Det er mange som lurer på om de må legge seg ned hvis vannet skulle gå og hodet til babyen ikke er festet. Prosedyrene der jeg jobber sier følgende: Hvis babyen ligger i hodeleie, og du er 37 uker eller lenger på vei, trenger du IKKE legge deg ned hvis vannet skulle gå. Da ringer du bare fødestedet ditt og får videre veiledning der. Hvis det derimot skulle være prematur vannavgang – det vil si FØR uke 37, eller hvis det er alt annet enn hodeleie, da bør du legge deg ned hvis vannet går og ringe fødestedet ditt for videre veiledning.



 Bloggen er publisert i samarbeid med Mamastork


Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: