GravidHelse og livsstilTrygt for gravide å spise tunfisk på boks

Trygt for gravide å spise tunfisk på boks

Gravide og ammende bør ikke spise fersk tunfisk, men boksvariantene er trygge. Illustrasjonsfoto: Shutterstock
Av Babyverden 3309 Sist oppdatert 16.09.16

Er du gravid og glad i tunfisk på boks? Spis med god samvittighet. Nye undersøkelser viser at innholdet av uønskede stoffer, som for eksempel kvikksølv, er langt under grenseverdiene.

På Matportalen står det at gravide og ammende trygt kan spise tunfisk på boks, men at de bør holde seg unna fersk tunfisk. Men i september 2015 skrek blogger og livstilsveileder Helle Bornstein ut om at gravide og ammende burde være forsiktige også med boksvarianten av tunfisk. Bakgrunnen for uttalelsen var en dokumentar på Schrödingers katt.

På bloggen sin skrev Bornstein blant annet:
Dersom gravide/ammende kvinner får i seg for mye metylkvikksølv, kan utviklingen av fosterets hjerne påvirkes. Skadene viser seg i form av forsinket motorisk utvikling og utvikling av innlærings-/hukommelsesfunksjoner etter fødsel, i følge dokumentaren.

I kjølvannet av debatten som oppsto, besluttet Mattilsynet å sjekke at tunfisken på boks faktisk er så trygg som de trodde. 30. august 2016 la Mattilsynet ut en artikkel på Matportalen.no hvor de konkluderer med at det er helt trygt å spise tunfisk på boks.


Dette skriver Matportalen:
Kvikksølv er et tungmetall som kan påvirke nervesystemet. Det finnes kvikksølv i alle fiskeslag. I fisk foreligger kvikksølv stort sett som den organiske forbindelsen metylkvikksølv, og som Mattilsynet følger ekstra med på.


Rovfisk som tunfisk kan inneholde kvikksølv. Jo større fisken er, desto mer kvikksølv er det i den.

– Tunfisk på boks er imidlertid laget av småfisk som har lavere verdier, forteller Harald Nordås, seniorrådgiver i Mattilsynet.


Sjekket 10 typer tunfisk på boks
På oppdrag fra Mattilsynet undersøkte NIFES (Nasjonalt institutt for ernærings- og sjømatforskning) ti forskjellige typer tunfisk på boks. De hermetiserte tunfisktypene ble analysert for kvikksølv, kadmium, bly, arsen og selen.

  • Rema 1000 Tunfisk i vann

  • Rema 1000 Tunfisk i gele

  • Coop Tunfisk i vann

  • Coop Tunfisk i olje

  • Eldorado Tunfisk i vann

  • Eldorado Tunfisk i olje

  • Firstprice Tunfisk i vann

  • Ortiz El Velero Bonito del Norte en aceite de olivia (tunfisk i olje)

  • Luxus Tufiskstykker i vann

  • Ramirez Tuna in vegetable oil.


Ett produkt, Otriz El Vero Bonito skilte seg ifølge Matportalen ut med betydelig høyere gjennomsnittlig kvikksølvkonsentrasjon enn de andre ni. Men selv dette produktet var likevel klart lavere enn grenseverdien.


– Nivåene er lave. Det er derfor ingen grunn til å advare noen mot å spise tunfisk på boks, heller ikke sårbare grupper som gravide, ammende og barn, sier Nordås til Matportalen.

For å lese mer om de andre stoffene og undersøkelsen, se hele Matportalens artikkel her.

Hele rapporten «Kvikksølv i hermetisert tunfisk» kan du lese her.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: