FødselFødselsforberedelserGravides redebygging

Gravides redebygging

Det er ikke akkurat reder gravide bygger, men prinsippet er ganske likt for oss og dyrene – alt skal ligge best mulig til rette når babyen blir født. Illustrasjonsfoto: iStock
Blogg: Jordmor Ragna T. Larsen, Mamastork 20473

Som jordmor må jeg av og til le litt sammen med dere gravide. Og det skjer ganske titt når det handler om redebygging. For jeg opplever virkelig at dere bygger rede.

Når magen begynner å bli stor og rund og når fødselen nærmer seg, både i tankene og i virkeligheten, er det noe som skjer. Et eller annet som slår inn og som får både gravide kvinner og deres partnere til å “bygge rede”.

Det kan handle om noe så enkelt som å sortere i klesskapet eller å vaske kjøkkenskuffene eller andre praktiske ting, som man bare føler ordnes på tampen av svangerskapet.

Viktig å ha alt klart – i god tid
Men det kan også være mye mer direkte relatert til babys snarlige ankomst. Kanskje blir det utrolig viktig å få babysengen skrudd sammen og satt på plass selv om det er noen uker til fødselen, eller bilstolen som helst må i hus med veldig god margin.

Og når jeg først nevner bil, så er det ikke få ‘gravide’ menn jeg har truffet, som bare må bytte bilen før babyen kommer.

Tid for oppussing
En annen ting som jeg  veldig ofte opplever er, at mange kommende foreldre gjør ganske store endringer i huset eller leiligheten sin. Det kan være at kjøkkenet skiftes ut eller at badet renoveres, eller andre større ting, som krever en god del.


Og all dennen oppussingen har en tendens til å ta mye lengre tid enn først antatt og planlagt. Så er er mere enn én gang jeg har hatt stressede og litt frustrerte høygravide på kontoret som innser at de faktisk ikke kommer i mål i huset før babys annkomst.


Er dette biologisk betinget?
Jeg lurer litt på om vi kanskje innhentes av litt gammel iboende biologi når vi får behov for å ‘bygge rede’ i svangerskapet. I dyrenes verden er det jo ganske essentielt å ha et trygg rede til avkommet for å kunne beskytte ungene best mulig. Kanskje det er det samme som slår inn hos oss mennesker, bare på en litt annerledes måte?


Ikke la redebyggingen stresse deg
Og så har jeg lyst å si at om redet ikke er helt ferdigbygget når baby faktisk melder sin ankomst, så er det ikke noe babyen kunne vært mer likegyldig til! Babyer trenger egentlig svært lite: en trygg og god voksenkropp, mye kontakt og kos, foreldre som holder roen og har tid til å gi seg hen til dette lille nye menneske er noe av det viktigste.


Så kan redet jo godt bygges ferdig litt etter litt mens babyen finner sin plass i familien.Podcast: Hvordan forberede deg til fødsel?

Bloggen er publisert i samarbeid med Mamastork

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: