GravidBarnet i magenBabyens leie når terminen nærmer seg

Babyens leie når terminen nærmer seg

Jordmor bruker Leopolds fire håndgrep for å bestemme hvordan babyen ligger i magen. Illustrasjonsfoto: iStock
Blogg: Jordmor Ragna T. Larsen, Mamastork 33537

Hva om du kjenner spark nedover mot blæren når terminen nærmer seg? Jordmor Ragna forklarer hvordan hun kjenner babyens leie.

«Ella» kom til modningsakupunktur hos oss på Mamastork. Hun hadde ellers gått til fastlegen sin på svangerskapskontroller. Da jeg spurte om babyens hode var festet, svarte hun: «De sier så, men jeg kjenner så mye kraftige spark nedover mot blæren…» Hun ventet sitt andre barn, og kjente ikke riktig disse bevegelsene igjen.

Når jeg hører gravide fortelle slikt, blir jeg alltid veldig oppmerksom. Min erfaring er at gravide kvinner veldig ofte har rett i hva de kjenner på – også når det gjelder babyens leie.

«Ella» var litt lubben, og derfor var det litt vanskeligere å kjenne, men jeg var likevel ikke i tvil: Babyen lå med rumpen og føttene ned mot bekkenet, og hodet oppe under ribbeina på venstre side. Det forklarte de kraftige sparkene ned mot blæren!

Senest i uke 36 skal du vite hvordan babyen ligger
Når det kommer til siste del i svangerskapet, er det veldig viktig for deg som gravid å vite hvordan babyen i magen ligger. Det er også viktig for fødselen. Senest på kontrollen i uke 36 må jordmor eller fastlege vurdere babyens leie. Hvis det er alt annet enn hodeleie, skal du henvises til fødestedet for en ultralyd og eventuelt et vendingsforsøk.

Leopolds fire håndgrep
Når vi kjenner på babyens leie i magen gjør vi det helt systematisk ved hjelp av det som kalles Leopolds fire håndgrep:


  1. Det første håndgrepet forteller oss hvor høyt livmoren står. Jeg pleier også å kjenne etter om det kjennes ut som hodet eller rumpen som står høyest oppe under ribbeina.

  2. Det andre håndgrepet forteller hvilken side babyens rygg ligger mot, om det faktisk er et lengdeleie, eller om babyen kan stå på skrå eller på tvers.

  3. Det tredje håndgrepet forteller hvilken fosterdel som ligger nedover mot bekkenet.

  4. Det fjerde håndgrepet forteller hvor dypt nede ledende fosterdel står i bekkenet. Med andre ord – om hodet er festet (hvis det da er hodet som står nedover).


Det absolutt vanligste, er at babyen ligger med hodet ned når man kommer til uke 36. Da er det under fem prosent som ligger i avvikende leie som vi kaller det.

Hos fleregangsfødende er det mer vanlig at babyene forblir mobile lengre ut i svangerskapet. Det vil si at de oftere skifter stilling, og mye sjeldnere fester seg i bekkenet. Det handler nok om at fleregangsfødende har litt mer plass i magen siden den har vært tøyd og utspilt før. Da blir det ikke så trangt at babyen er nødt til å finne den ekstra plassen nederst i bekkenet, som babyer hos førstegangsfødende ofte benytter seg av. Men uansett ligger de aller fleste babyer med hodet ned i uke 36 – både hos førstegangsfødende og fleregangsfødende.

Det gikk bra med "Ella"
Med "Ella" gikk det veldig fint. Jeg sendte henne til sykehuset, og hun fikk komme til med én gang siden hun allerede var i uke 38. Det var et seteleie, og babyen ble snudd til hodeleie uten problemer. Og bare så det er sagt, så gikk også fødselen veldig fint.

Bloggen er publisert i samarbeid med Mamastork

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: