BloggKjønnshår og fødsel: urskog eller hårløs?

Kjønnshår og fødsel: urskog eller hårløs?

Illustrasjonsfoto: iStock
Av Jordmor Ragna T. Larsen, Mamastork 78928

Hva er riktig behåring i fødsel? Jordmor Ragna forklarer fra sitt ståsted.

Man kan godt si at vi som jordmødre blir godt kjent med kvinnekroppen i alle dens fasetter. Vi kommer tett på. Så tett på at mange gravide og fødende nok føler vi kommer langt forbi intimgrensene deres. Vi ser kvinnekropper i alle varianter og fasonger, og slutter vel egentlig aldri å fascineres av all den kraft og styrke som ligger gjemt i dem.

Mye mer hår før

De årene jeg har vært jordmor, har det skjedd ganske mye i forhold til hvordan gravide steller med kroppen sin. For over 20 år siden hadde for eksempel stort sett alle gravide hår under armene, og mellom beina. Mange hadde faktisk hårete legger også!

I dag er det mye større variasjon. Men generelt sett har de fleste kvinner mye mindre hår på kroppen nå enn for bare noen få år siden.

Mange ulike varianter

Vi treffer på utallige varianter av behåring i jobben vår. For eksempel den gravide som forsiktig unnskylder at hun ikke har fått barbert leggene når hun kommer til modningsakupunktur.

I fødsel møter vi kvinner som er helt glattbarberte, kvinner som ikke er barbert i det hele tatt, og mange varianter i mellom. Noen barberer vekk hårene rundt kjønnsleppene, men lar resten vokse. Andre gjør motsatt. Noen har bare en liten stripe med hår igjen, mens andre har små korte stubber.

Vi bryr oss ikke!
Det kan kanskje være greit å vite at for oss som jordmødre spiller det INGEN rolle i det hele tatt hvordan behåringen er. Det spiller ingen rolle hverken faglig eller for oss personlig. Egentlig kan du slappe helt av i forhold til dette.

Når vi skal undersøke en fødende, er vi alltid varsomme, og forsøker å ta hensyn til intimiteten hennes best mulig. Som gravid kan det være godt å huske på at det er en helt naturlig del av jobben vår å se alle slags kvinner nakne.

Så til slutt: Kom som du er! Og slapp av med det.

Bloggen er publisert i samarbeid med Mamastork

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: