BloggDr. Karis legebloggLa underlivet lukte naturlig

La underlivet lukte naturlig

Ønsker du å fjerne alt hår og lukt fra underlivet, kan du skape problemer for deg selv. Illustrasjonsfoto: iStock
Blogg: Fastlege og gründer Kari Løvendahl Mogstad, Lykkelig som liten 2843 Sist oppdatert 21.05.19
Det er helt normalt og vanlig å være opptatt av hygiene, og at man ikke skal lukte vondt, ei heller i underlivet. For oss kvinner er vi vante med å vaske og stelle oss, og ta hensyn til menstruasjon, og andre perioder, da både lukt og fukt varierer. Men det betyr IKKE at vi skal hive oss på den stadig økende trenden, der det selges alskens produkter som skal få underlivet vårt til å dufte både jordbær og se ut som en nyplukket fersken!

Kari Løvendahl Mogstad. Foto: privatDet er, som ellers i hud- og skjønnhetsbransjen, en kraftig økning av produkter som skal hjelpe på det meste, og få oss til å se både finere og freshere ut. Nå har også dette nådd intimsonen, og det er utrolig mange produkter man kan få kjøpt for å fiffe opp underlivet, enten det er barbering og hårfjerning som skal foretas, eller det er vasking og fjerning av lukter, som man får et inntrykk av skal vekk, for enhver pris.

Pass på at du ikke skaper problemer for deg selv

Men stopp en halv; det er faktisk ikke slik at man skal fjerne «alt» der nede! Det har faktisk sin hensikt og helsemessige effekt, både med litt hår, og ved at man beholder både litt lukt og fukt i vagina- og skjedeområdet. Det er naturlig og forståelig at mange ønsker å fjerne hår, og stelle seg, men faktisk så er den store trenden med totalfjerning av kjønnshår med å kunne gi økte problemer, som sårhet, tørrhet, smerter ved samleie, og faktisk økt risiko for ubalanse, og derved infeksjoner.

Vasking av underlivet

Når det gjelder vasking av underlivet, er det som regel mer enn nok å dusje seg med vann. Det finnes gode og velbrukte intimsåper, som har en lav pH-verdi, som er godt tilrettelagt for underlivet. Man skal aldri vaske seg inne i skjeden! Kroppen har det store evnen at den renser seg selv, og det gjelder både etter samleie, menstruasjon og ellers. Skylling og vasking med lunkent vann gjør som regel susen. Vasker man for mye med såper og andre produkter, fjerner man både viktige hudfett, og de gode bakteriene, som trengs der nede, for å opprettholde en god og sunn balanse, som forebygger sykdommer og plager.

Det ironiske er altså at jo mer man vasker, gnikker og sprayer og smør på, jo mer utflod, lukt og plager får man! Derfor er det veldig uheldig at det tilbys stadig flere produkter som skal fjerne lukt, det er et helt feil fokus! Man bør IKKE bruke intimdeodoranter, eller sprayer med godlukt, som ikke hører hjemme i en vagina eller skjede.


Vasker vi vekk lysten?

Det som også er synd med denne trenden, er at det faktisk er et poeng med kjønnslukten, som mange faktisk barberer og vasker bort. Både i hårsekkene og i huden der nede, produseres det feromoner, stoffer, som er med og øker lysten og tiltrekningen mellom sex-partnere, og det er jo synd når man faktisk fjerner dette, og potensielt ødelegger noe som er viktig bindeledd mellom partnere.

Så tenk dere om, folkens, før dere går til innkjøp av all de lekre produktene, som lover dere et fint og velluktende underliv. Det kan virkelig koste mer enn det smaker…!

Følg Karis blogg Livslangs

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: