GravidSvangerskapsplagerBlir ikke kvitt sopp i underlivet!

Blir ikke kvitt sopp i underlivet!

Av Babyverden 21492 Sist oppdatert 18.04.09
Gravide får lettere sopp i underlivet, men hva gjør man hvis soppen stadig vender tilbake? Jordmor svarer.

Spørsmål:

Hei! Jeg har i flere måneder vært plaget med sopp infeksjon nedentil, og prøvd endel forskjellig etter råd fra legen; canesten krem, canesten vaginaltab, en reseptbelagt krem og en krem som er egentlig mot fotsopp! drikker drikkeyoghurt hver dag – flere glass om dagen, bruker bomullstruser, lufter så ofte jeg kan, vasker nedentil med vann, pafymefrie vaskemiddler/skyllemiddel ++… legen tok en prøve inne i sjeden for 2 uker siden som viste at jeg hadde en type soppinfeksjon, men fikk beskjed om at dette ville ordne seg med canesten. men nå har infeksjonen spredd seg bakover til endetarmen, jeg er helt rød der. det klør litt av og til, men er mest sjenerende og ubehagelig. har også klumpete hvit/gul utflod… snakket med legen igjen idag, hun sier jeg må bare fortsette å bruke kremen mot fotsopp samtidig som jeg lufter godt ++ men jeg holder på å bli gal, har du noen forslag til hva jeg bør gjøre???? er rett over 4 mnd gravid og har også hatt et par antibiotika kurer pga lungebetennelse for ca 1,5 mnd siden… kan jeg ha sex selv om jeg har en sopp infeksjon?

Svar:

Fortstår godt at du holder på å bli gal, men det hjelper deg så lite. Jeg vil heller si; stress ned og forsøk om du klarer å gi soppen mindre oppmerksomhet.

Svangerskap gir sopp gode vekstvilkår, det samme gjør antibiotikakurer. Stress påvirker immunforsvaret.

Mitt råd til deg er: Gå til apoteket og  kjøp reseptfrie vagitorier som inneholder melkesyrebakterier. På denne måten gjennskapes det sure miljøet i skjeden og soppen får dårligere vekstbetingelser. u nå være tålmodig og holde på den stund. Yoghurt naturell kan også brukes i skjeden.

Du kan selvfølgelig ha sex, men pass på at begge behandles når du behandles, slik at du ikke smittes av din partner igjen.

Soppen trives i fuktig miljø. (Ikke la sæd bli værende i skjeden over natten)

Husk også at trusene bør kokes, og bruk ikke truseinnlegg eller trange bukser.

Pass på nok søvn og hvile, riktig kosthold og mosjon. Det styrker deg!

Håper du blir bedre.

Hilsen Monica.

Spørsmål:

Hei, jeg er gravid i 22 uke, og har hatt 3-4 soppinfeksjoner med få ukers mellomrom.... Er det noe jeg kan gjøre for å unngå dette? Jeg er temmelig sikker på at det virkelig er soppinfeksjon, det stemmer med alle symptomer. Vet at det er vanlig i svangerskap, men det er så slitsomt.... og det klør sånn... Behandler det med canesten, - hvor ofte kan jeg gjøre det? Tusen takk for hjelpen.


Svar: 

Ca 1/3 av gravide plages med soppen Candida albicans. Den liker fuktighet, og i graviditeten er skjeden ekstra fuktig.

Sopp er ikke farlig, men ubehagelig som du opplever nå. Det blir som regel bedre etter fødsel.

Hva kan du gjøre?


  • Bruke bomullstruser. De kan kokes og de er luftige.

  • Unngå stramme klær.

  • Ikke spis søtsaker.

  • Tilfør skjeden melkesyrebakterier. Yoghurt naturell kan brukes. Bruk en 10 ml sprøyte uten spiss og fyll den med yoghurt uttynnet i i litt vann. Sprøyt dette inn i skjedeåpningen to ganger daglig i 7 dager. (Av 32 gravide som ble behandlet med youghert naturell, var alle bedre etter to dager, og 28 fortsatt mye bedre etter to mnd.) Melkesyrebakterier kan også kjøpes på apotek som vagitorier.

  • Partner må behandles samtidig som kvinnen, ved at forhuden trekkes tilbake og smøres med soppdrepende krem. (Hvis ikke kan smitten gå frem og tilbake)

  • Pensling med krystallfiolett kan hjelpe. Utføres av jordmor/lege.

  • Søk evt. hjelp hos legen og få resept på høydosert Canesten stikkpille, samt krem til partner.


Håper du blir bedre.

Hilsen Monica.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: