Babyverden plussOksytocin er nøkkelen til fødselen – slik øker du produksjonen

Oksytocin er nøkkelen til fødselen – slik øker du produksjonen

Klarer du å være avslappet og trygg er mye gjort. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 246 Sist oppdatert 07.03.24
Naturlig oksytocin er den aller viktigste hormonet i fødselen. Oksytocin gir rier, og hjelper også med amming og tilknytning til babyen etter fødselen. Hormonet er så viktig at det å kunne fremstille det kunstig ble sett på som en revolusjon innen fødselshjelpen. Her er 5 tips til hvordan du selv kan øke produksjonen før, under og etter fødselen.

Ifølge Store norske leksikon er oksytocin «et hormon som gir muskelsammentrekninger i livmoren og fremmer utskillelse av melk fra brystene».

Vi vet at oksytocin må til for å fremkalle rier, og dermed både å få i gang, og å få fremgang i fødselen. Går fødselen for sakte fremover, kan man gi syntetisk fremstilt oksytocin.

– På 1960-tallet klarte man å fremstille oksytocin kunstig, og det brukes nå i mengder i fødsler over hele verden. Det er et godt redskap å ha i bakhånd, men skal brukes med forsiktighet fordi det er så potent. Mange kjenner det under produktnavnet Pitocin eller i nesespray som kan gis ved amming, sier Stine Bernitz, jordmor og professor ved Oslo Met.

Kunstig oksytocin brukes både til å sette i gang fødsel, som ristimulerende middel, til å hjelpe livmoren å trekke seg sammen etter fødsel, og for å få sving på melkeproduksjonen etter fødsel.

Men – vi produserer det jo først og fremst helt av oss selv. Og naturlig oksytocin er mer effektivt.

– Produksjonen av oksytocin varierer fra person til person, og noen er mer vare for omstendigheter rundt enn andre. Vi vet blant annet at redsel kan senke produksjonen, sier Bernitz.

Her er 5 ting som kan vedlikeholde eller øke produksjonen av naturlig oksytocin under fødselen:

1. Trygghet

Vi vet at produksjonen av oksytocin øker når vi føler oss trygge og avslappet, og er rundt noen vi er glad i. Mange opplever at fødselen starter hjemme i sengen, og det er kanskje ikke så rart? Prøv å skape så trygge og gode rammer som mulig for ventetiden hjemme tidlig i fødselen, og kom gjerne med ønsker om hvordan du etter hvert kan føle deg tryggest og mest mulig avslappet på sykehuset. Dempet belysning, rolig stemmebruk, ikke-medisinsk smertelindring og egen musikk er eksempler på ting som kan bidra til denne trygghetsfølelsen.

2. Berøring

God massasje, eller å bli strøket over hoftene under rier, kan kjennes godt og frigjør oksyotcin. Noen vil gjerne bli holdt rundt under riene, eller slappe av i partnerens armer mellom riene. Ikke alle ønsker berøring når de er i fødsel, og da må det respekteres. Å føle seg møtt på egne behov betyr mest for oksytocinproduksjonen.

3. Sjokolade

Tenk å få sjokolade på blå resept! Eller nesten, i hvert fall. Faktisk kan sjokolade gi oss en oksytocin-boost samtidig som den gir oss verdifull energi til å stå i krevende ri-arbeid. Pakk derfor gjerne en sjokolade eller to i fødebagen med god samvittighet. Og orker du den ikke under fødselen, kan det være fint å vite at du trenger oksytocin både for etterriene og melkeproduskjoen.

4. Orgasme

Det er kanskje ikke et mål i seg selv å få en orgasme på fødestuen, men det har skjedd. Dette punktet er kanskje mer aktuelt for å hjelpe fødselen i gang, og i den tidlige fasen av fødselen. Ved orgasme øker nemlig oksytocinproduksjonen.

5. Brystvortestimulering

Noe som derimot kan gjøres både hjemme og på fødestuen er brystvortestimulering. Finn ut hvilken berøring som kjennes best ut, og hygg dere med nærhet samtidig som dere bidrar til økt oksytocinproduksjon.


Kjærlighetshormonet oksytocin

På folkemunne kalles gjerne oksytocin for et kjærlighetshormon, for det er en tydelig økt produksjon rundt de vi elsker.

– Oksytocin er et kjærlighetshormon. Når vi har det godt med de vi er glade i, er produksjonen høy. Den blir lavere ved sterkt lys, bråk og uro. Derfor er det viktig å legge til rette for et godt miljø under fødselen, men også etterpå når foreldre og barn skal etablere en god tilknytning. Vi vet at det å holde babyen, amme den og se inn i babyens øyne er med på å øke oksytocinproduksjonen. Sterile sykehus med neonlys er altså ikke nødvendigvis det som skal til i disse viktige fasene, sier Bernitz.

Ifølge Store norske leksikon har dyreforsøk vist at «oksytocin har betydning for atferden til dyrene, og at det får dem til å ta ekstra godt vare på avkommet. Det har også betydning for sosial tilknytning og etablering av tillit mellom individer.» Det er naturlig å tro at det samme gjelder mennnesker.

Selv om du er innlagt på sykehuset trenger du ikke å ligge i sengen. Det kan være lurt å komme deg litt opp og bevege deg. Illustrasjonsfoto: iStock

Oksytocinproduksjon på sykehuset

De fleste av oss tilbringer en del tid i fødsel og barsel på sykehus. Som regel skjer dette på vanlige avdelinger hvor det ikke er så lett å få til en hjemmekoselig stemning. Så hva da? Jo, da må man prøve å påvirke det man kan påvirke. Noen kjenner også at de blir mer avslappet når de har fått et rom på føden, fordi de da ikke lenger er alene om ansvaret for fødselen.

– En god jordmor hjelper også. Helst skulle det vært noen du kjenner fra før, men det viktigste er at kjemien er god og at du føler deg ivaretatt, sier Bernitz.

Skulle det vise seg at kjemien derimot er dårlig, kan det påvirke oksytocinproduksjonen negativt, og fødselen kan ta lengre tid. Da mener Bernitz det er lov til å si ifra.

– Det kan være vanskelig for kvinnen å si det selv, men her kan partneren gjerne hjelpe til. Det er ikke sikkert at det er mulig å bytte jordmor, men av og til er det kanskje viktigst å si hvordan man opplever relasjonen slik at jordmor kan tilpasse seg, sier Bernitz.

Andre ting som hjelper er punktene listet opp over, og å bli tatt på alvor og heiet på.

– Det er fint om man kan bevege seg litt og variere på fødestillingene. Bruk gjerne stillinger som gir bedre plass i bekkenet. Da kan babyen bevege seg lettere gjennom fødselskanalen og fødselen kan gå fortere. Det er lettere å bevege seg jo mindre man er koblet til, sier Bernitz.

Og selv om oksytocinproduksjonen gjerne er høyest når alt er så rolig og lite medisinsk som mulig, råder hun kvinnene til å gå inn i fødsel med et åpent sinn.

– Tenk over at virkemidlene er der for deg om og når de trengs. Hvis du trenger epidural, så ber du om det. Selv om vi gjerne prøver å unngå for mye inngrep i fødselen, er det nyttig å ha dem tilgjengelige, slik at de kan brukes når de trengs, sier Bernitz.

Hun legger til at en epidural ikke tar bort pressriene, men man kjenner dem gjerne ikke like godt, og vil derfor ofte trenge mer veiledning om når man skal trykke og ikke.


Bruk av kunstig oksytocin i fødselen

Noen ganger produserer man rett og slett ikke nok oksytocin til at det man vil skal skje, skjer. Da er kunstig fremstilt oksytocin tilgjengelig.

– Vi kan bruke det for å sette i gang fødselen, og for å stimulere rier. Men forholdene må ligge til rette for det, sier Bernitz.

For det er ikke sånn at om man bare pøser på nok oksytocin, så går fødselen raskt og flott.

– Lavere oksytocinproduksjon er én av flere mulige årsaker til at fødselen ikke går så fort fremover som man ønsker. Andre faktorer er barnets rotasjon i fødselskanalen, bekkenets størrelse i forhold til barnet, sier Bernitz.

Under en ri strammes livmoren rundt babyen, og blodtilførselen til babyen påvirkes, når rien avtar opprettes blodtilførselen igjen. Dette er normalt, men om barnet viser at det påvirkes mer enn det som er vanlig, er det ifølge Bernitz et tegn på at man må komme seg videre i fødselen.

– Da er det ikke sikkert at mer oksytocin og kraftigere rier er løsningen, det vil heller kunne påvirke barnet ytterligere. Ofte er det da heller snakk om å hjelpe babyen ut med vakum (sugekopp) eller keisersnitt, sier Bernitz.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: