Babyverden plussHvor lenge varer fødselens første fase – latensfasen?

Hvor lenge varer fødselens første fase – latensfasen?

Av Babyverden 425 Sist oppdatert 07.03.24
Det korte svaret er: det er det ikke noe ordentlig svar på.

– Det er en stor utfordring at det ikke finnes noen definisjon for latens fase i fødsel. Her er vi avhengig av kvinnenes selvrapporterte data om fødselsstart, og av og til kan det være vanskelig for den enkelte å skille mellom kynnere og rier og definere lengde og styrke på riene, sier Stine Bernitz, jordmor og professor ved Oslo Met.

Årsaken til at det ikke er noen klar definisjon, er ifølge Bernitz at det ikke finnes noen måleinstrument som kan overvåke kvinnen fra de første tegnene til påvirkning på livmorhalsen begynner.

– Fordi vi vet for lite om faktisk tidspunkt for fødselsstart, er det også vanskelig å si noe om lengden av denne første fasen. Vi vet at det er stor variasjon i lengden på fasen, men ikke nøyaktig hvor stor variasjonen er, sier Bernitz.

Hvem eier definisjonen av fødsel?

Det finnes definisjoner av faser i fødsel, varigheten på noen av dem, og hva man forventer skal skje i hver av dem. Studier har endt i systemer, og disse har blitt endret over tid. Likevel er det mye ved en fødsel som ikke lar seg kontrollere. Blant annet vet man lite om hva som trigger en fødsel fra naturens side. Og lengden på en fødsel vet man ikke sikkert.

– Jordmødre og fødende har ofte ulike definisjoner og opplevelser av fødsler. Både om hvordan de var, lengden på den og om det var en god eller dårlig opplevelse. Jeg tenker det er viktig å møte kvinnene med forståelse for deres egen fødselsopplevelse, sier Bernitz.

Opp til hver enkelt å avgjøre lengden på latensfasen

Ifølge Latens.no mener Verdens helseorganisasjon (WHO) at gravide bør informeres om at det ikke finnes noen definisjon på når latensfasen begynner og når den slutter. Siden det varierer når leger og jordmødre mener at aktiv fase i fødselen begynner kan man altså få ulikt svar på lengden på latensfasen selv om man vet omtrent når den begynte.

Latens.no skriver også "Tidligere mente man at gjennomsnittstiden på latensfasen hos førstegangsfødende var syv-åtte timer. Nyere studier som er utført tyder imidlertid på at gjennomsnittet ligger på mellom ni og fjorten timer."

Latens.no er utviklet av tre jordmødre og en gynekolog, alle tilknyttet Olso Universitetssykehus, Ullevål.


Den enkleste eller vanskeligste delen av fødselen

Noen kvinner, særlig flergangsfødende, kan merke lite til latensfasen, eller i hvert fall starten av den. For andre er latensfasen en lang og heftig opplevelse.

– Latensfasen kan oppleves som smertefull og slitsom, eller man kan nesten ikke merke den i det hele tatt. Begge deler, og alt imellom, er vanlig, sier Bernitz.

Det er derfor ikke vanskelig å forstå at fødselen kan oppleves lenger om man har mye vondt i latensfasen enn om man ikke har det.


Usikkerhet og spenning

Det er naturlig å gå inn i fødselen med forventninger, usikkerhet og spenning. Mange har aldri født før, og de som har født før har kanskje hatt en helt annerledes fødsel enn den de nå er i gang med.

– Det er lurt å være forberedt på denne usikkerheten. I dag er vi kanskje ikke så flinke til å ta ting som de kommer, så det kan være fint å øve litt i forkant på det å legge bort kontrollen, sier Bernitz.

Hun forstår godt at fødende og partnere kan oppleve latensfasen som utfordrende.

– Jeg skulle ønske vi hadde et tilbud om for eksempel en latenstelefon hvor kvinner i starten av fødselen kunne ringe og snakke med fagfolk og få råd og veiledning. Som jordmødre kunne vi også hørt på dem og fått et bedre bilde av hvor i forløpet de er, og følge dem opp, sier Bernitz.

Tilbudet i latensfasen varierer. Noen har en jordmor de kan komme på ekstra kontroll hos, noen har jordmor som kommer på hjemmebesøk, noen får tilbud om å komme inn på føden fordi det er rolig og de har ledig kapasitet, og noen blir bedt om å klare seg hjemme alene så lenge som mulig.

– Når fødselen nærmer seg, er det lurt å snakke med jordmor eller fastlege om hvem du kan ringe dersom du har spørsmål om fødsel. Det vil variere fra sted til sted. Å snakke med en fagperson kan hjelpe å skape ro og trygghet, sier Bernitz.


Er det vondt nok nå?

Når man ikke har noe begrep om hvor vond en fødsel vil bli, kan det være vanskelig å bedømme om man er kommet så langt i fødselen at tiden er inne for å dra til føden og få hjelp og smertelindring der.

– Vi vet at det kan oppleves som avvisning dersom kvinner blir sendt hjem igjen fra føden. Intensjonen er gjerne at jordmor tenker at hun har det bedre hjemme i trygge og vante omgivelser, men det er ikke alltid sånn det oppleves. Hvis man tenker at man kan komme inn på en sjekk og få bekreftelse på hvor man er i forløpet, kan det være et bedre utgangspunkt enn om man tror man vil bli lagt inn, sier Bernitz.

Smerte og hyppighet på rier er gjerne de viktigste holdepunktene kvinnene selv har i fødsel. Men de kan være vanskelige å tolke.

– Vi har alle en smerteterskel – noen har høy, andre lav. Noen har dessuten mer vondt enn andre, så det er ikke noen umiddelbar sammenheng mellom smerte og hvor i fødselen man er, sier Bernitz.

Ofte bygger smertene seg opp, og det er absolutt lov til å ringe føden om du synes smertene er vanskelige å håndtere. For noen er det tidlig i latensfasen, for andre senere i fødselen.

Bli tatt vare på av noen du er glad i

Det viktigste hormonet i fødselen heter oksytocin. Det produseres mest når du er trygg og kjenner deg elsket og ivaretatt. Hudkontakt og blikkontakt hjelper også på. Enkelt forklart kan man si jo mer oksytocin, jo mer fremgang i fødselen. Det er også derfor mange jordmødre oppfordrer fødende til å bli hjemme lenge. Oksytocin har nemlig best vilkår der.

– Skap en trygg atmosfære med noen som vil deg vel. Det kan være partneren din eller andre du stoler på. Ha dempet belysning, ro, hvile, massasje og god mat og drikke. Ikke bare sov, men slit deg heller ikke ut. Ta deg en deilig dusj eller et bad. Kanskje kan noen du er nær stryke deg over ryggen og hoftene når det er vondt, sier Bernitz.

Noen fødeenheter prøver å skape et lignende miljø, som Fødeloftet i Stavanger og Luna føde ved Bærum sykehus. Andre fødeavdelinger er store, medisinske og med sterk belysning – og inviterer ikke alltid til så høy oksytocinproduksjon som mulig.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: