BabyDette bør du vite om å gi flaske

Dette bør du vite om å gi flaske

Illustrasjonsfoto: iStock
Av Elisabeth Rongved og Babyverdens redaksjon 114033

Skal du gi barnet morsmelkerstatning, er det viktig å ha kunnskap om hvordan. Vi gir deg de ti viktigste punktene!

1. Hvor mye morsmelkserstatning (mme) trenger en baby?

På mme-pakkene står det hvor mye et gjennomsnittlig spedbarn trenger til hvert måltid, avhengig av alder. Dette er gjennomsnittlig, så det viktigste er at barnet ditt får lov til å drikke seg mett, er aktivt og fornøyd, og følger vekstkurven sin. Er du bekymret for om barnet drikker for mye eller for lite, bør du ta kontakt med helsestasjonen. Matportalen skriver at et spedbarn som hovedregel ikke bør få mer enn det som anbefales på pakken med morsmelkerstatning; som regel 1 liter ferdig blandet morsmelkerstatning i døgnet.

Dersom barnet er over 4 måneder, er i fin form og legger normalt på seg, men likevel viser tegn på sult utover 1 liter morsmelkerstatning, kan det kanskje ha behov for fast føde. Å gi barnet mer enn 1 liter morsmelkerstatning en gang i blant er ikke skadelig for barnet. Men vedvarer dette over tid, kan det være nødvendig med oppfølging, da med tanke på mulig risiko for overvekt.

2. Kan man både amme og gi flaske?

Dersom du kan amme noe, er dette svært verdifullt for barnet ditt, selv om det bare er noen ml i døgnet. Hvis du kan, bør du vente med å innføre flasken til ammingen er godt etablert. Dette tar vanligvis 5-6 uker. Ønsker du å gi morsmelk ved hvert måltid, bør du gi babyen pupp først i måltidet, fra begge bryst, så flaske. Videre bør du unngå flaskesmokker med for mange hull, da melken kommer fortere i disse, noe som kan føre til at babyen foretrekker flasken. Det finnes flasker som sies å ligne brystet mer enn andre, noe som skal forhindre sugeforvirring. Gir du bare morsmelkerstatning av og til, kan den med fordel gis fra kopp eller tutekopp.

3. Hvor mange flasker trenger man?

Det kommer an på hvor ofte du vil vaske flaskene. De må vaskes og steriliseres før hvert måltid. De fleste klarer seg med seks flasker, slik at man etter hvert vasker og steriliserer ca. én gang om dagen.

4. Hvor viktig er hygiene?

Riktig rengjøring er ekstremt viktig, da slurv med dette i verste fall kan føre til sykdom hos barnet.

Bruk bare kaldt vann fra springen som du så varmer opp til 100 grader. Avkjøl det kokte vannet som beskrevet på pakningen og bland godt. Det kokte vannet bør ha en temperatur på minst 70 grader når det blandes med pulveret. Avkjøl raskt videre til brukstemperatur ved å holde flasken under rennende vann, eller plassert i vannbad/isvann. Sørg for at avkjølingsvannet ikke kommer i kontakt med den ferdig oppblandede morsmelkerstatningen/tilskuddsblandingen. Bruk aldri lunkent vann fra springen, da det varme vannet kan være forurenset med kjemiske stoffer eller bakterier fra varmtvannsberederen og vannledningene.

Lytt til podcast om flaskemating her: 

Skyll og fyll flaskene/koppene med kaldt vann straks de er tomme. Vask flaskene/koppene og smokkene godt med egen kost i varmt vann tilsatt oppvaskmiddel. Skyll deretter utstyret i varmt springvann. Kok gjerne flasker/kopper og smokker, i minst 5 minutter. I alle fall de første ukene.

La flaskene/koppene tørke under et rent håndkle. Har du oppvaskmaskin, kan du vaske utstyret i den. Bruk høyeste temperaturprogram. Sjekk at smokken er hel før du gir den til barnet.

Du kan også bruke en egen flaskesterilisator til å ha i mikrobølgeovnen, dette selges i barneutstyrsforretninger. Vask hendene før du tar på de rene flaskene og flaskedelene, sett delene på et rent håndkle og la dem lufttørke.

5. Kan man klargjøre mme-måltidene på forhånd?

Nei, man anbefaler å bare lage mme for ett måltid om gangen, for å unngå skadelige bakterier. Kokt vann kan imidlertid oppbevares i kjøleskap i 24 timer, så du kan for enkelhets skyld måle opp rett mengde kokt vann i tåteflaskene og ha dem tilgjengelig i kjøleskapet. Det finnes egne dispensere for mme-pulver slik at du kan ha rett mengde lett tilgjengelig. Dette får du i barneutstyrsforretninger.

6. Hva er forskjellen mellom de ulike merkene?

Mme-merkene som selges i Norge er alle utsatt for streng regulering og kontroll og holder alle lik kvalitet. Det finnes økologiske og ikke-økologiske alternativer, og mme med og uten Omega 3. Det finnes også egne morsmelkserstatninger for barn med forskjellige allergier eller intoleranser. For mer informasjon om dette, spør på helsestasjonen.


7. Hva er forskjellen mellom de ulike flasketypene?

Flaskene kommer med forskjellige smokker og systemer, det viktigste er å finne en som barnet ditt er villig til å ta. Det kan føre til litt prøving og feiling, men ikke nødvendigvis. Rimelige flasker kjøpt på supermarkedet kan være vel så gode som dyre spesialflasker fra barneutstyrsbutikken. Tidligere har det vært tåteflasker som inneholder miljøgiftstoffet bisfenol-A (BPA). Tåteflasker som inneholder dette stoffet er forbudt i hele Europa. Mattilsynet fastsatte et slikt forbud i Norge i juli 2011.

8. Hvordan gjør man det på tur?

Det enkleste er å ta med termos med kokt varmt vann, en flaske med kokt kaldt vann og en boks pulver. Bland pulveret i det varme vannet. I følge WHO bør vannet holde 70 grader i det pulveret blandes i. Tilsett kaldt vann til du har rett temperatur og mengde.

9. Hvordan kan man gi barnet mme på flytur, det er jo ikke lov å ta med væske på fly?

Barnemat er som regel unntatt disse retningslinjene, men du kan være nødt til å måtte smake på maten ved sikkerhetskontrollen.

10. Hvor lenge skal man gi mme?

Barnet bør få morsmelk eller morsmelkserstatning som eneste næring de første 6 månedene. Noen barn har behov for energi fra fast føde enda tidligere. Barn som bare får mme kan introduseres for grøt eller annen fast føde etter 4 måneder. Fra 6 til 12 måneder bør barnet introduseres for fast føde, men mme bør gis til barnet er 12 måneder. Først da er barnets fordøyelsessystem klart til å takle vanlig kumelk.

Kilder: helsenorge.no, helsedirektoratet.no, matportalen.no.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: