BabySykdom og symptomerTett og rennende nese

Tett og rennende nese

Illustrasjonsfoto: iStock
Av Kjersti Lundemo 8171 Sist oppdatert 26.01.11
Tett og rennende nese kan være et symptom på virus eller bakterieinfeksjon. Barn kan godt være ute selv om de er tette og snørrete hvis allmenntilstanden er god og barnet ikke har feber.

Hvis det kommer veldig mye snørr, er det best å holde barnet hjemme fra barnehagen av hensyn til de andre barna. Likevel kan barn som har tett eller rennende nese, godt være ute hvis allmenntilstanden er god og barnet ikke har feber.

Hva kan tett eller rennen de nese være symptom på?
• Blankt snørr kan skyldes en virusinfeksjon i de øvre luftveiene, altså forkjølelse.
• Gult eller grønt snørr er et tegn på en bakterieinfeksjon.
• Er barnet tett, puster med åpen munn og snorker, kan det ha en infeksjon i den falske mandelen bak nesen.

Hva kan jeg gjøre?
Sørg for at det er behagelig romtemperatur der barnet oppholder seg. Det kan selv velge om det vil holde sengen. Gi barnet rikelig å drikke. Når barnet skal sove, kan du heve hodeenden av sengen litt ved å legge noe under sengebeina.

Du kan bruke nesedråper hvis nesen er svært tett. Vanlige nesedråper kan brukes i inntil en uke – pass på at medikamentet er beregnet på barn. Saltvannsdråper kan brukes etter behov.

Morsmelk
Morsmelk er også effektive nesedråper og brukes ofte på spedbarn ved nesetetthet. Drypp da gjerne med morsmelk eller saltvannsdråper før barnet ammes.

Rens nesen så godt du kan for å holde den åpen. Tørk forsiktig hvis barnet ikke greier å blåse. Bomull er mer skånsomt enn papirlommetørkle. Hos spedbarn og småbarn kan snørr fjernes med en liten ballongsprøyte som er å få kjøpt på apotek.

Bør jeg kontakte lege?
Hvis barnet ikke har andre symptomer enn tett eller rennende nese, er det ikke grunn til å kontakte lege. Hvis du har mistanke om at barnet ditt har infeksjoner i den falske mandelen, bør en lege vurdere om den bør fjernes.

Hentet fra Familieverdens foreldreveilederserie. Fagkonsulent: Helge Michalsen

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler: