Brokk

Av Av Kjersti Lundemo 1481 Sist oppdatert 26.01.11

Brokk vil si at deler av et organ presser seg ut av veggen som holder organet på plass. Det vanligste er navlebrokk, der tarmen buler ut gjennom muskelveggen ved navlen slik at det danner seg en myk hevelse.

Ofte blir navlebrokket hardt når barnet gråter eller strammer magemusklene. Navlebrokk er ikke smertefullt og trenger vanligvis ikke behandling. Det pleier å forsvinne ved 12–15-månedersalderen.

Hvis barnet gråter og har vondt, og brokket ikke lar seg dytte inn, kan det dreie seg om inneklemt brokk, som krever øyeblikkelig sykehusinnleggelse og eventuelt operasjon. Slike hendelser er svært sjeldne når det gjelder navlebrokk.

Lyskebrokk
Lyskebrokk er vanligere hos gutter enn hos jenter, og det er en overhyppighet blant for tidlig fødte. Det viser seg som en kul i lysken eller pungen. Hvis brokket blir hardt, ømt eller smertefullt, kan det være inneklemt og må behandles straks. Lyskebrokk skal alltid opereres, men hvis det ikke er inneklemt, er det ikke noe som haster.

Hva kan jeg gjøre selv?
Ved navlebrokk som ikke forårsaker smerter, trenger du ikke å gjøre noe.

Når bør jeg kontakte lege?
Kontakt lege hvis barnet har lyskebrokk. Ta øyeblikkelig kontakt med lege hvis du har mistanke om inneklemt navle- eller lyskebrokk.

Hentet fra Familieverdens foreldreveilederserie. Fagkonsulent: Helge Michalsen

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler: