BabySykdom og symptomerHoste og tung pust - hva er det tegn på?

Hoste og tung pust – hva er det tegn på?

Illustrasjonsfoto: iStock
Av Kjersti Lundemo 10007 Sist oppdatert 26.01.11
Vanligvis skyldes hoste eller tung pust forkjølelsesvirus. Dersom de to sykdomstegnene opptrer samtidig kan det også være et tegn på mer alvorlige sykdommer som du bør kontakte legen om.

Det første du skal gjøre hvis barnet ditt plutselig hoster eller puster tungt, er å sjekke om det kan ha et fremmedlegeme i munnen eller svelget.

Hva kan hoste og tung pust være symptomer på?
Hoste og tung pust kan ha mange årsaker, men skyldes vanligvis et forkjølelsesvirus.
• Langvarig hoste kan skyldes en bakterieinfeksjon etter at slimhinnene først er svekket av virus. Hoste kan også, avhengig av andre symptomer, være tegn på sykdommer som lungebetennelse, bronkitt, bronkiolitt, astma, kikhoste, falsk krupp eller strupelokkbetennelse.
• Pipende eller hvesende pust hos spedbarn kan være tegn på trang strupe, en medfødt, ufarlig tilstand som barnet vil vokse av seg. Bestill time hos lege hvis du ikke merker noen bedring ved tremånedersalderen.

Hva kan jeg gjøre?
Du kan gi hostesaft for å lindre hosteplagene. Husk at det er forskjell på slimløsende og hostestillende medikamenter. Ikke gi hostestillende hvis du hører at det er slim i luftveiene – slimet skal opp. Følg angitt doseringen for barnets alder. Barn som hoster kan være ute, men de bør ikke bli kalde.

Når bør jeg kontakte lege?
Kontakt lege når hoste og tung pust opptrer sammen, det kan være tegn på noen av sykdommene som er nevnt over. Vurder ellers hoste eller tung pust sammen med eventuelle andre symptomer, og kontakt lege hvis du har mistanke om at det dreier seg om noe annet enn en vanlig virusinfeksjon. Hvis du ser at barnet puster så tungt at det er plagsomt, bør du søke lege med en gang.

Hentet fra Familieverdens foreldreveilederserie. Fagkonsulent: Helge Michalsen

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: