Mellom to og seks prosent av alle barn har matallergi. Det første leveåret er det allergi mot kumelk og egg som dominerer. Litt eldre barn får gjerne allergi mot trenøtter og peanøtter. Allergi mot fisk og skalldyr er noe sjeldnere. En del allergier vil avta med årene, og kan forsvinne helt. Andre varer livet ut.
– Ved matintoleranse er det ofte vanskeligere å teste, eliminere og provosere fram reaksjoner. Det er ofte litt mer synsing, og noen ganger får maten mer skyld enn det er grunn til, sier overlege og professor Knut Øymar ved Barne- og ungdomsklinikken ved Stavanger Universitetssjukehus (SUS).
Forskjell på allergi og intoleranse
Matallergi betyr at immunforsvaret reagerer på mat en får i seg. Ved intoleranse er det andre mekanismer som spiller inn. For eksempel mangler personer med laktoseintoleranse et enzym i tarmen som er med på å bryte ned laktosen. Dermed kan barnet få problemer med mageknip, luft eller diaré.
– Noen ganger kan intoleransen forsvinne. Hos noen er laktoseintoleransen en følge av en annen tilstand, som for eksempel cøliaki. Ved behandling av cøliaki kan laktoseintoleransen forsvinne, sier Øymar.
Les også: Små barn og allergi
Ikke alltid at det er maten som har skylden
Foreldre tenker ofte matintoleranse når det er symptomer i tarmen og avføringsendringer. Noen knytter også matintoleranse til ulik atferd. I de fleste tilfellene vil slike symptomer ikke være på grunn av matallergi eller intoleranse.
– Vi spiser hele tiden, og det er derfor lett å tenke at mat kan ha skylden. Men det er ikke alltid at objektive tester kan bekrefte dette. Det kan heller ikke alltid avkreftes at maten har skylden, sier Øymar.
Overdiagnostisering
Også i forbindelse med allergier sier Øymar at det er en overdiagnostisering.
– Det er ikke sikkert at du er allergisk, selv om du har positivt utslag på en allergitest. Og du kan være allergisk selv om det ikke slår ut på tester. Tester og symptomer må vurderes samlet, sier Øymar.
Overlegen sier at matallergi litt for ofte mistenkes ved småbarnsplager, som gulp, kolikk og andre vanlige symptomer hos spedbarn. Matvaren som oftest blir mistenkt, er kumelk.
Når en ikke har helt klare symptomer, er det alltid rom for tolkninger. Øymar forklarer at det i slike tilfeller kan være nødvendig provokasjon, og noen ganger såkalt dobbeltblindprovokasjon.
– Det er gullstandarden for matallergi. Da vet hverken lege eller foreldre hva barnet blir testet for inntil koden åpnes. Dette gjøres ofte i forskning, men om nødvendig gjøres det også klinisk. Ofte er det nok med åpen provokasjon, det vi si at en vet hva barnet utsettes for i testen, sier Øymar.