Når bør man gå over fra morsmelk eller morsmelkerstatning til kumelk? Hvilken melketype bør man velge, og hvor mye kumelk bør barnet få hver dag? Opplysningskontoret for meieriprodukter svarer.

Opplysningskontoret for meieriprodukter, melk.no, svarer på spørsmål på Babyverdens forum. En mor har spurt om hvordan man skal gå fra morsmelk eller morsmelkerstatning og over til kumelk.

Ernæringsrådgiver Thea Myklebust-Hansen i Melk.no svarer:

Det anbefales at man ikke gir kumelk til barnet før det er blitt 12 måneder og har begynt å spise fast føde. Dette er ikke fordi kumelk er direkte farlig for barnet, men fordi melk inneholder lite jern. Derfor anbefaler man at barnet fra 6-12 måneder heller spiser mat som er rik på jern (eks jernberiket babygrøt) ved siden av morsmelken eller morsmelkerstatningen. Fra 12 måneders alder, når barnet begynner å spise mer variert og kan spise flere matvarer som inneholder jern, går det fint at det også drikker kumelk. Barnet kan begynne å smake på små mengder yoghurt og melk brukt i matlaging (sauser og lignende) fra det er 10 måneder gammelt.

Kumelk er rik på mange næringsstoffer som er viktig for barnet, slik som for eksempel kalsium, jod og b-vitaminer. I tillegg er det en kilde til proteiner og energi. Du kan gjerne lese mer om hvorfor melk er bra for små barn her.

Helsemyndighetene anbefaler at man velger magre melk og meieriprodukter til barn. Lettmelk, ekstra lett- eller skummetmelk er fint. Det anbefales også at barnet får i seg maks 5 dl melk og meieriprodukter om dagen, dette inkluderer også yoghurt. Du kan lese mer om yoghurt til barn her.

Still ditt spørsmål til Thea her!

Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen?