Sykdom og symptomerNår barnet er syktNår barnet får falsk krupp

Når barnet får falsk krupp

Hosten som kommer i forbindelse med falsk krupp har en karakteristisk lyd. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Karine Næss Frafjord & Kjersti Lundemo 47943
Falsk krupp kan oppleves som dramatisk for både voksne og barn, men heldigvis er tilstanden sjelden farlig. Barn rammes gjerne om natten, og pusteproblemene kommer ofte uten forvarsel.

Falsk krupp skyldes en virusinfeksjon som medfører betennelse og hevelse av slimhinnen i hals, strupe og luftrør. Symptomene kommer mest fra det trange området rundt og like nedenfor stemmebåndene. Sykdommen kommer som regel i forbindelse med forkjølelse. Symptomene er en hes, hard og gjøende hoste som vanligvis øker på når barnet har lagt seg om kvelden. Barnet har vanskelig for å puste inn, og pusten blir hvesende.

Skjer plutselig
– Falsk krupp rammer oftest småbarn i alderen ½ til 3 år, men forekommer også blant skolebarn, sier fastlege og spesialist i allmennmedisin Ivar Halvorsen.

– Barna kan være helt friske, men våkne noen timer senere med pusteproblemer, piping og en gjøende hoste. Dette kan gjøre barna urolige og redde. Derfor er det viktig at foreldrene beroliger barnet slik at pustebesværet ikke forverrer seg. Ta barnet opp i sittende stilling, la det gjerne bli utsatt for litt kald uteluft, sier Halvorsen.

Sjelden farlig
Når barnet får roet seg i sittestilling, går som regel anfallet over. Men hvis tilstanden ikke bedrer seg etter 15-20 minutter må man ringe legevakten.

– I ekstreme tilfeller får ikke barnet nok luft og leppene blir blå. Da må foreldrene ringe 113 snarest. Dette skjer heldigvis veldig sjelden, sier Halvorsen.

Hjelp å få
Noen få barn blir også innlagt på sykehus etter anfall av falsk krupp.

– Det finnes ingen medisin mot årsaken til falsk krupp. Hovedmålet er å dempe hosten og gjøre det lettere for barnet å puste. Men dersom barnet er svært plaget, finnes det likevel hjelp å få, sier Ivar Halvorsen.

– Hvis barnet er veldig tett kan det få en adrenalin-lignende medisin (Efedrin) som enten pustes inn eller gis som mikstur. Bakdelen med denne er medisinen har en oppkvikkende effekt som passer dårlig om natten.

Barn som har hatt et anfall av falsk krupp om natten er gjerne tilbake i normal form dagen etter, men anfallene kan ofte gjenta seg i to-tre netter.

Symptomer på falsk krupp
Anfallet kommer ofte brått om natten, men barnet kan ha en lett forkjølelse fra før.

Barnet våkner med tørr, gjøende hoste og hes, ru stemme og har pustebesvær, ofte med pipende pust. Barnet kan ha feber.

Barnet kan være urolig og puster raskere enn normalt.

Hva kan jeg gjøre?
Det er viktig å berolige barnet. La det puste fuktig, helst kald luft – sitt gjerne på verandaen eller foran et åpent vindu, men pass på at barnet ikke fryser. Kjølig luft kan redusere hevelsen. Rikelig med kald drikke kan redusere plagene.

Det anbefales at barnets hode holdes høyt, og at du bygger opp under hodeenden av sengen når barnet skal sove. Da blir hevelsen i luftveiene mindre, og barnet puster lettere. Hostesaft som inneholder efedrin kan hjelpe. Dette får du kun på resept. Enkelte barn blir urolige/ivrige av efedrin og får problemer med å sove.

Når bør jeg kontakte lege?
Ved alvorlige pustevansker må barnet til sykehus straks, ring eventuelt 1-1-3. Hvis barnet ikke puster rimelig uanstrengt etter 15-20 minutter bør du kontakte lege eller legevakt for  råd og eventuelt undersøkelse og behandling. Legen vil lete etter mer alvorlige infeksjoner, som lungebetennelse.

Dersom barnet har symptomer på falsk krupp og samtidig sikler, har høy feber og dårlig allmenntilstand, søk lege med en gang. Det kan være tegn på strupelokkbetennelse.

Når kan barnet gå i barnehagen
Barnet er vanligvis helt fin igjen på dagtid etter et anfall. Men anfallene kan gjenta seg. Vurder nøye barnets allmenntilstand før du sender det i barnehagen. Ofte kan det være godt for barnet å roe seg hjemme til det er helt friskt.

Kilder: www.nhi.no, fastlege Ivar Halvorsen, Oslo legevakt og Familieverdens foreldreveilederserie. Fagkonsulent: Helge Michalsen

Lytt til podcast om falsk krupp:

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler: