BabySykdom og symptomer– Normalt å hoste i ukesvis

– Normalt å hoste i ukesvis

Illustrasjonsfoto: iStock
Av Maren Eriksen 27808 Sist oppdatert 23.01.12
Går barnet rundt med en irriterende hoste? Ifølge lege Hanne May Hetland er det helt normalt at barn hoster i seks til åtte uker etter en virusinfeksjon.

– Barn kan hoste ganske lenge før det gir seg, akkurat som oss voksne, sier Hanne May Hetland.

Hun sier at i forbindelse med virusinfeksjon er det normalt at barnet kan hoste i lengre tid etterpå selv om det ellers er friskt. Inntil seks – åtte uker med hoste, som eneste vedvarende symptom, etter en virusinfeksjon regnes som normalt, hoster barnet lenger enn dette bør det vurderes av lege. Har det andre symptomer i tillegg som langvarig feber, tungpust, nedsatt allmenntilstand og lignende bør en ta med barnet til legen.

– Barnehagebarn er mye syke, noen barn blir veldig syke med høy feber og nedsatt allmenntilstand av ufarlige virusinfeksjoner, mens andre barn blir kun lett syke uten feber og gjerne med snue og hoste som eneste symptomer, forklarer Hanne May.

Som regel er barna friske igjen i løpet av en ukes tid. Men i en barnehage hvor det på vinterstid svirrer med virus i luften, kan neste virus sette seg i kroppen før foreldrene får rukket å erklære barnet friskt, og det kan virke som om sykdommen varer i all evighet.

– Hygiene er det eneste som virkelig hjelper. Da svineinfluensaen herjet så vi jo hvordan økt bevissthet på hygienetiltak faktisk fikk ned sykefraværet. Lær barnet god håndhygiene og sørg for at barnet lærer å hoste inn i albuen, oppfordrer Hetland.

Hun mener at man trygt kan styre unna hostesaft med mindre legen anbefaler det.

– Hostesaft har generelt lite dokumentert effekt, en kan like gjerne gi vann og saltvannsdråper for å løsne snuen, sier hun.

Natthoste og komplikasjoner
Det å hoste og harke litt på dagen er det stort sett ikke grunn til å bekymre seg for, med mindre hosten er ledsaget av andre symptomer som feber, dårligere allmenntilstand, dårligere eller manglende språkutvikling eller vedvarende natthoste.


– Går språkutviklingen saktere eller bremser opp, kan det være tegn på væske i ørene, sier Hetland.

Da er det også lurt med en tur til fastlegen.


Hoster barnet også på natten over en tidsperiode over seks til åtte uker, bør barnet sjekkes av lege på grunn av mistanke om astma.

– Langvarig natthoste er et av de vanligste symptomene på astma, forklarer hun.

Men selv "vanlig" hoste over tid kan være slitsomt for barnet. Du vet gjerne selv hvor godt du merker at allmenntilstanden din er bare litt nedsatt. Kanskje trenger barnet litt tid på å komme seg til hektene igjen?

Les også:

Lungebetennelse
Langvarig hoste kan også være tegn på lungebetennelse. Den vanlige typen lungebetennelse kjennetegnes ofte med typiske tegn som feber, barnet blir tungpustet og får dårligere allmenntilstand. Men det er også mulig å ha lungebetennelse som ikke er så lett å oppdage.

Les også:

– Mykoplasmalungebetennelse er en lavgrad lungebetennelse. Barnet er ofte det vi kaller subfebril, altså at det har kroppstemperatur over det normale, men ikke feber. Temperaturer mellom 37 og 38 grader er subfebrile. Ofte er barna slitne, litt tungpustet, og har langvarig hoste,men har egentlig ikke så uttalte symptomer, forklarer Hetland.

Hvis slik lungebetennelse ikke oppdages ikke, går den over av seg selv. Men tilhelningsperioden er kortere ved bruk av antibiotika og behandling vil forhindre videre smitte.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: