BabyOppdragelseSeparasjonsangst

Separasjonsangst

Av Veera Hiranandani 9139 Sist oppdatert 28.01.11

Etter ni måneder blir babyen mer sosial enn før, men er det sannsynligvis også mer knyttet til deg. Husk at dette er et sunt tegn som viser at barnet utvikler seg normalt.

Etter som barnet begynner å oppfatte objektpermanens, vil det også begynne å forstå at selv om det ikke ser deg, er du et eller annet sted. I den grad det er mulig, bør du unngå å være borte fra barnet ditt i lengre tid i denne perioden – det er ingen god idé å reise på voksenferie nå.

Et godt tegn
Separasjonsangsten kan komme så tidlig som i seks- til syvmånedersalderen, men vil som regel “toppe seg” en gang mellom tolv og atten måneder. Når et barn viser tegn på separasjonsangst, tror mange foreldre at de har gjort noe galt – at de har skapt for sterk avhengighet. Men separasjonsangst er faktisk et godt tegn. Det betyr at barnet har knyttet seg til deg og utvikler seg normalt.

Ikke lur deg ut
Hvis du skal ut og trenger barnevakt, bør barnet kjenne barnevakten godt på forhånd. Tilbring gjerne minst et kvarter sammen med barnevakten og barnet før du lar dem være alene. Det beste er å fortelle barnet på forhånd at du skal gå. Si også ordentlig farvel – ikke snik deg ut uten at barnet ser det.

Hvis barnet får inntrykk av at du kan bli borte når det snur ryggen til, vil det bare føre til mer angst. Vær trygg på at separasjonsangsten ikke varer evig, og at den bare er et tegn på at barnet ditt utvikler seg på en sunn måte.

Hentet fra Babyverdens foreldreveilederserie. Fagkonsulent: Kåre E. Danielsen

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: