Barnet er forkjølet noen dager først. Deretter kommer en tørr hoste og pipende og anstrengt pust. Bronkiolitt er den vanligste årsaken til innleggelse på barneavdelinger.

Sist oppdatert: 26. januar 2011

En virusinfeksjon i de øvre luftveiene kan spre seg ned til bronkiene (de store luftveiene i lungene) eller bronkiolene (de små). Inkubasjonstiden er 3–4 dager. Barnet er forkjølet noen dager først. Deretter kommer en tørr hoste og pipende og anstrengt pust.

Alvorlige tilfeller gir blåfarget hud
Bronkiolitt er den vanligste årsaken til innleggelse på barneavdelinger. Cirka 10 prosent av alle barn har bronkiolittsymptomer i løpet av første leveår, og 1–2 prosent av alle trenger sykehusbehandling i løpet av denne perioden.

Feber forekommer, men den trenger ikke å være høy. I alvorlige tilfeller kan man se blåfarging av hud på hender og føtter, lepper og tunge. Noen av de barna som får bronkiolitt, kan få pipende pust ved forkjølelse de første par årene etter sykdommen.

Hva kan jeg gjøre?
Gi barnet rikelig med drikke – bare litt om gangen, men ofte. Gi eventuelt febernedsettende etter behov. Både bronkitt og bronkiolitt går oftest over i løpet av en ukes tid.

Når bør jeg kontakte lege?
Hvis et barn under ett år hoster pipende og puster anstrengt, kontakt lege med en gang. Hvis du ser blåfarging av huden, ring 1-1-3 straks. Legen kan gi et middel som utvider luftveiene. Hvis det er nødvendig med sykehusinnleggelse, kan barnet få tilført oksygen, også eventuelt væske og næring.

Hentet fra Gobokens foreldreveilederserie. Fagkonsulent: Helge Michalsen

Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen?