BabyStellSjekk barna for lus – slik gjør du

Sjekk barna for lus – slik gjør du

To ganger i året anbefales alle foreldre å sjekke barna for hodelus. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Janet Molde Hollund 10286

Du kjenner kanskje at du klør bare du hører ordet. Lus er plagsomt, men dessverre veldig vanlig. Denne uken oppfordres alle til å sjekke barna sine.

Lus er kanskje ikke det folk snakker høyest om. Noen føler fremdeles at gamle fordommer om at det skyldes urenslighet henger igjen.

– Det er dumt, for lus trives selv på de reneste hodene. Over halvparten av norske barn vil få lus én eller flere ganger i løpet av barndommen, så det burde ikke være verre å snakke om enn en forkjølelse, sier avdelingsdirektør Preben Ottesen ved Folkehelseinstituttet.

Nasjonal kampanje
Organsisasjonen Lusfri Norge startet i 2006 nasjonale kampanjer mot hodelus, og de ble gjennomført to ganger i året – i uke 10 og uke 35. Etter noen år sluttet de å lede nasjonale kampanjer, men anbefalte skoler og barnehager å fortsette å sjekke disse to ukene i året.

Over halvparten får lus
En undersøkelse blant norske sjetteklassinger viser nemlig at over 60 prosent av jentene har hatt lus én eller flere ganger i løpet av livet, og det samme gjelder 50 prosent av guttene. De siste 30 årene har det vært mye lus, og antall lusetilfeller har gått jevnt og trutt oppover de siste årene.

Lite kunnskap
Du har kanskje fått med deg lapp fra barnehagen eller skolen: Det er funnet lus, og du bør sjekke barnet ditt jevnlig de neste par ukene for å unngå at lusene får spre seg.

– Lus er ikke farlig, og de overfører ingen sykdommer. Men det er ikke noen som ønsker å ha disse blodsugende smådyrene i håret. Noen av de som finner lus er helt avbalansert og tar den kuren som trengs for å bli kvitt lusene. Andre går helt av skaftet, sier Ottesen.

Hodelusas utvikling er egg, tre nymfestadier og voksen. Illustrasjon: Preben Ottesen, Folkehelseinstituttet

Ottesen mener panikken som oppstår skyldes liten kunnskap. Han har hørt foreldre som krever at gymsalen blir stengt, og at ingen lenger må ha klær i gangen på skolen. Andre er redde for smitte i badebasseng. Ottesen sier lus ikke smitter via gjenstander eller miljøer.

– Hodelus smitter ved hode- til hodekontakt, for eksempel ved at man lener hodene inntil hverandre, gir hverandre en klem eller hvisker hverandre ting i øret. I håret beveger lusene seg fort, men utenfor håret er de hjelpeløse. Lusene kan hverken hoppe eller fly, og på glatte flater er de som Bambi på isen, sier Ottesen.

Lusene kan overleve ett til to døgn etter at de har falt av hodet. Men allerede etter tre-fire timer er de så reduserte at de ikke er i stand til å krype opp noe sted igjen.

Sjekk regelmessig
Ottesen mener det viktigste foreldre kan gjøre for å forebygge lus, er å sjekke barna regelmessig.

– Eilert Sundt skrev i 1869 om renslighetsstell i Norge, og det var en landsskikk at alle mødrene sjekket ungene sine for lus hver lørdag. Hadde vi gjort som på den tiden hadde vi vunnet mye, tror Ottesen.

Han sier det kanskje er mest lus rundt skolestart og på høsten, men også på våren kan det være mange tilfeller. Det alltid vil være noen som har lus, og det er like vanlig i barnehager som på skoler. Men hvis folk ikke leter etter lus, er det heller ikke sikkert at de oppdager småkrypene i håret.

– Mange merker det ikke før de begynner å klø i hodet. Da har det gjerne gått tre-fire måneder siden de ble smittet, og flere generasjoner lus har levd i håret. Når folk sjekker for lus, hender det ofte at de forteller at det “drysser egg fra hodebunnen”. Det stemmer ikke. Luseegg henger så godt fast at de må skrapes av hårstrået med neglene, det er bare flass eller tørr hodebunn som drysser, sier Ottesen.

Han ber også foreldre være flinke til å sjekke seg selv, for også de voksne kan ha lus.

– Jeg møtte ei mor som ikke kunne forstå hvorfor ungene fikk lus på ny og på ny. Jeg spurte om hun selv hadde hatt lus, og det sa hun nei til. Da hun lot oss få lov til å sjekke henne, viste det seg at hun selv hadde masse lus og nok var årsaken til at ungene fikk det igjen og igjen, sier Ottesen.

Gi beskjed til andre
Selv om det ikke er noe kjekt å oppdage lus, er det viktig at du gir beskjed videre til venner og andre barna er mye sammen med. Lus smitter veldig fort mellom søsken og nære venner, og dersom du tier, vil lusene få spre seg i fred.

Hva bør skole eller barnehage gjøre om de merker at barnet ditt har lus?
– Personlig synes jeg det er litt overilt når det blir krevet at barnet skal hentes eller gå hjem straks lusene er oppdaget. Som regel har barnet allerede hatt lus en god stund, og noen timer fra eller til har ingen smittemessig betydning. Men barnet bør starte behandling og kan gå i barnehagen eller på skolen dagen etter, sier Ottesen.

Er det noen typer hår lusene trives bedre i?
– Man kan få lus uansett hårtype. Men det ser ut til at de som har langt og tykt hår har større sjanse til å få lus enn de som har kort og tynt. Ved en hårlengde på under 0,5 centimeter vil ikke lusene kunne overleve.

Lusesjekken – slik går du fram

Hvordan gjør du lusesjekk?
- Grei gjennom håret med en lusekam (finnes i plast eller metall på apoteket). Dersom du greier gjennom vått hår beveger lusene seg senere.
- Ta et hvitt handkle over skuldrene, og sjekk både handkle og kam for lus eller egg. Du bør tørke kammen på et papir. Hvis det er lus vil de tørke i løpet av et par minutter og bevege på seg.
- Lusene kan være veldig små, og da kan et forstørrelsesglass være nyttig.
- Lusene kan være lettere å se i tørt hår siden de beveger seg fortere da. Et greit tips er å la barnet stå bøyd over et hvitt ark, og at du grer fra hodebunnen og ned mot arket.

Hvor trives lus best?
- Hovedtilholdsstedet til lus er i nakken, særlig i området bak ørene og oppover issen, men de kan finnes andre steder på hodet også. De fleste vil ha få lus (1-10), og det er derfor viktig med grundig sjekk alle steder på hodet.
- Sett i alle fall av rundt ti minutter til en sjekk.

Hva ser vi først?
– Ofte oppdager du eggene først. De sitter så godt fast i håret at hårstrået kan ryke under kjemming og egget følger med.
– Funn av luseegg alene er likevel ikke noe sikkert tegn på pågående lusesmitte, de kan være klekte eller døde. For å være sikker på diagnose bør du oppdage levende lus.
– Hvor eggene befinner seg på hårstrået kan være med på å bestemme tidspunktet for smitte. Eggene legges i hovedsak nær hodebunnen, og håret vokser cirka en centimeter i måneden.

Når bør vi sjekke?
– Sjekk med en gang du hører om lus i omgangskretsen eller du på annen måte mistenker smitte. Hele familien bør sjekkes.
– Forekomsten av lus er mye lavere i Norge enn i andre land. Dersom dere har vært i kontakt med lokalbefolkningen på ferie i utlandet kan det være greit å sjekke.
– En god regel er å sjekke minst én gang i måneden, gjerne hver uke.

Hvordan få vekk lusene?
– Du kan fjerne lus enten med lusemiddel, kjemming eller ved å barbere håret. Vanlig hårvask dreper ikke lus eller luseegg.
– Kammer, børster og hodeplagg bør fryses ved – 20 grader i minst fire timer eller vaskes ved 60 grader. Dette er lurt å gjøre mellom hver kjemming.
– Det er ikke nødvendig med rengjøring av hus og møbler.
– Etter å ha fjernet lus kan det være greit å vaske sengetøy for å fjerne gamle lus, hudrester og avføring fra lusene. Du må ikke fryse kosebamser.

Hvilke lusemiddel?
Det finnes ulike lusemiddel på apoteket. Folkehelseinstituttet skal være en nøytral part, og vil derfor ikke komme med spesifikke anbefalinger. Men en kan dele inn midlene i to grupper: legemidler og medisinsk utstyr.

Det finnes for eksempel et preparat (legemiddel) som skal sitte i håret i 12 timer før det blir skyllet ut. Dette er et stoff lusene kan bli resistente mot, og skal bare brukes av de som har fått påvist lus. Men det finnes også flere produkter på markedet som inneholder stoffet dimetikon, for eksempel en sjampo som skal virke i 15 minutter før den skylles ut igjen. Dimetikon er et stoff som trenger inn i luftrørsystemet hos lusene slik at de ikke kan puste. Noen mener at bruken av disse preparatene kan gjentas oftere, siden lusene ikke blir resistente.

– Dokumentasjonen på produkter med dimetikon er ikke så bra som på legemidlene, men det finnes etter hvert flere midler som kan fungere bra. Jeg er imidlertid ikke så sikker på om lusene ikke blir resistente. Insekter har sin egen evne til å tilpasse seg, sier Preben Ottesen ved Folkehelseinstituttet.

Nyttige råd
– Snakk apoteket om hvilke lusemidler de har, og følg veiledningen på pakningsvedlegget nøye. Én kur er ikke nok, du må gjenta behandlingen etter 8-10 dager. Følg nøye det antallet dager som står i pakningsvedlegget.
– Dersom du er gravid eller har små barn er det også viktig at du spør hvilke midler som anbefales.
– Kombiner lusemiddelbehandling med kjemming for best effekt. Kontroller håret, gjerne daglig, i tre uker etter siste behandling.
– Kun de som har lusesmitte skal behandles. Har flere i familie/omgangskrets lus, skal de behandles samtidig for å hindre gjensmitte.
– Du kan også få kjøpt forebyggende spray som har en lukt lusene avskyr, men som mennesker ikke kjenner. Preben Ottesen sier imidlertid at han er lite begeistret for forebyggende midler. Han mener det ikke er bra å gå permanent med kjemikalier i håret.

Hva er kjemming?
Bruk av lusekam systematisk og grundig hver dag eller annenhver dag i 12-14 dager. Metoden er best egnet på barn med kort eller mellomlangt, rett eller bølget hår. Håret skal være vått og gjerne tilsatt balsam for å lette greingen, og det er lurt å bruke handkle for å samle opp lus og egg som ramler ned. Vask håndkle og kam ved 60 grader eller frys ned i minst fire timer for å drepe lus og egg. Kontroller håret, gjerne daglig, i tre uker etter siste behandlingsdag.

Barbering
Ved en hårlengde under 0,5 centimeter vil ikke lusene kunne overleve. Særlig for små barn kan dette være et greit behandlingsalternativ. Vær oppmerksom på at lus vil kravle rundt i det avklipte håret. Noen lus vil også prøve å holde seg fast i hårstubbene. Disse kan du fjerne med en lusekam.

Kilder:
Preben Ottesen, avdelingsdirektør ved avdeling for skadedyrkontroll, Folkehelseinstituttet
Folkehelseinstituttets nettsider, fhi.no

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: