Hvordan få tid til å trene når man står midt oppi den travle småbarnstiden? Triksene er enkle - men effektive!

Sist oppdatert: 23. august 2011

På Babyverdens forum spurte vi om hvor ofte de fikk til å trene. Mange trente mange ganger i uken, noen litt færre, mens andre ikke var kommet i gang.

I en travel tid, kan press om å trene virke mot sin hensikt. Vi i Babyverden ønsker derfor å fokusere på hvor enkelt man kan trene, uten at det skal ta mye tid og forberedelser. Til å hjelpe oss spurte vi to treningseksperter.

Ekspertenes fem beste tips:
Laila Rasmussen er senterleder ved Sats Sandnes og utdannet personlig trener. Her er hennes fem beste tips for å komme i gang, selv i den travle småbarnsperioden. Hun sier at det beste er å kombinere ulike former for trening, og minner samtidig om at litt er bedre enn ingenting.

  • Tren opp bekkenbunnen! Knipeøvelser må alle gjøre! Dette er enkle øvelser alle klarer og som kan gjøres overalt. Jo flere og jo oftere, jo bedre!
  • Gå tur! Noen vogner er bedre enn andre når man skal gå raskt, småjogge eller løpe. Legger du inn noen små løpeintervaller i gåturen, kommer du i bedre form. 2-3 økter i uken vil gjøre at du også får mye mer energi!
  • Ta fram sykkelen! Så snart babyen er stor nok til sete eller vogn: Sykle i vei!
  • Gå på senter og bruk barnevaktordningen! Dette blir også herlig egentid for mor. Det er kjekt å møte andre og trene sammen. På vårt senter fungerer denne ordningen kjempefint – barna har tilsyn og de har de gøy samtidig som mor trener.
  • Gjør øvelser hjemme! Knebøy og armhevinger for eksempel. Enkle øvelser som alle kan klare gjør at det ikke er noe problem å trene seg opp hjemme heller! Begynn med 5-10 minutter lange økter når barnet sover!

Les også:

Normalt at morsfølelsen lar vente på seg

Historiens merkeligste prevensjonsmetoder

Underlivet ble ikke det samme etter fødselen

– Man trenger som regel et spark bak
– Det kan være en utfordring å finne tid til seg selv når man får barn. Hvis man føler at det er en stund siden man har trent, er det også vanskelig å komme i gang igjen og man trenger som regel et spark bak!

Det sier Unni Vada Coldevin, treningsekspert hos Grete Roede og selv mamma til tre. Tidsklemma er noe hun kjenner på selv.

– Det er hektiske dager og det er mye man skal rekke.  Men når jeg kjenner på kroppen alle fordelene treningen gir meg, blir det lettere å prioritere litt trening i løpet av uken.  Jeg får mer overskudd, blir mer tålmodig, får bedre humør og mer ro i kroppen – noe de nærmeste rundt meg også har glede av. Det er jo morsommere å ha en mor og far som er glade og har overskudd!

Unni anbefaler de som har dårlig samvittighet fordi de ikke får tid til å trene, til å ta et oppgjør med seg  selv – Hvor viktig er det for deg å få trent? Hvis du virkelig vil, finner du alltid en praktisk løsning for å få det til. Hvis du egentlig ikke har så lyst, så ikke bruk energi på dårlig samvittighet. Finn ut hva som gir deg overskudd og finn tid til det i en travel hverdag.

Hun minner om at litt er bedre enn ingenting, og at tidsrommet man velger kan være avgjørende for om treningen blir gjennomført.  Å trene sammen med andre kan også være en fordel. Det er ofte lettere – og mye mer moro!

Les også:

Ikke vær redd for å si ifra

Trening med baby

Flat mage uten situps

Unnis treningstips for mødre med små barn:

  • Gå lange og raske turer med barnevogn. Også med barselgruppen. Styrkeøvelser underveis og kaffe etterpå!
  • Invester i noe enkelt treningsutstyr som stor ball, bosuball eller noen manualer hjemme så kan du trene når barna har lagt seg.
  •  Bli medlem i et treningssenter med barnepark.
  • Ta med staver på trilletur- når du har gått deg varm parkerer du vognen ved en bakke og tar noen intervaller med staver i bakken mens barnet sover i vognen!
  • Har du god plass kan en spinningsykkel, tredemølle eller stepmaskin være en god investering

Trening i småbarnstiden – har du et godt treningstips å dele? Send inn en kommentar under!

Hva synes du om artikkelen?