BabySikkerhet og førstehjelpBilstolvelgeren – nytt verktøy til usikre foreldre

Bilstolvelgeren – nytt verktøy til usikre foreldre

Riktig sikring av barn i bil er viktig. Og barnet bør sitte bakovervendt så lenge som mulig, minst til det er fire år gammelt. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Janet Molde Hollund 2636 Sist oppdatert 26.09.18
Trygg Trafikk lanserer i samarbeid med forsikringsselskapet If et verktøy som gir usikre foreldre råd når de skal velge bilstol til sitt barn.

Bilstolvelgeren.no gjør det enkelt for alle som ønsker å vite hvilken bilstol nettopp deres barn trenger. Du velger barnets alder, vekt og lengde, og vipps – så har du anbefalingen om hvilken kategori bilstol dere trenger.

Kommunikasjonssjef Ann-Kathrin Årøen. Foto: Trygg Trafikk

– Vi håper dette verktøyet kan hjelpe foreldre som ikke helt vet hvor de skal begynne, sier kommunikasjonssjef Ann-Kathrin Årøen i Trygg Trafikk til Babyverden.

Her er bilstolvelgeren

 

Mange som lurer

At behovet er stort, vet Trygg Trafikk allerede. Ifølge Årøen får Trygg Trafikks svartjeneste veldig mange henvendelser fra folk som lurer på hva de skal velge. Og når de ringer er det barnets alder, vekt og lengde de oppgir.

– Mange blir veldig usikre når de kommer inn i butikker som gjerne har en hel vegg med bilstoler. Hvilken skal de velge? Da er det greit å i alle fall vite hvilken kategori sete de trenger, sier Årøen. Og legger til at selv om mange bilforhandlere og butikker som selger bilstoler er veldig flinke, er det ikke alle som har like god kompetanse.

Merkenøytral

Bilstolvelgeren er merkenøytral, så du får ikke direkte anbefalt et spesielt merke. Men Årøen sier håpet er at foreldre, besteforeldre og alle som skal kjøre med barn i bil, forstår at en bevisst må velge bilstol ut fra barnets størrelse og alder.

– Dere skiller mellom 0, ½ og 1 år på barnets alder. Vil det bli nøye nok for de minste barna?
– Det blir noen overlappende grupper, men vi kan ikke gå helt spesifikt inn på alle månedene det første året. Det er individuelle forskjeller på barna, men dette skal være et retningsgivende verktøy, sier Årøen.

Trygg Trafikk håper det nye verktøyet også skal skape diskusjoner – at foreldre snakker om bilsikring.
– Det er viktig at en forstår at bilsikring er noe man bør sette seg inn i og gjøre litt research rundt. Å velge bilstol handler om mer enn å finne en fin farge, sier Årøen.

For de har absolutt inntrykk av at foreldre er interesserte i å gjøre riktige valg. Nå håper de at rådene om riktig bilsikring som blir gitt sammen med bilstolanbefalingen vil gjøre bilturene enda tryggere for de minste.


Fremdeles mange som sikrer feil

– Det bekymrer oss at så mange fremdeles sikrer barna sine feil i bilen. Det dreier seg gjerne om ting som feil beltebruk og feil bruk av bilstol for barn – og veldig ofte handler det rett og slett om at man velger feil type bilstol til barnet, sier Jan Olav Nilssen, ansvarlig for skadeforebygging i If, i en pressemelding.

Målet med bilstolvelgeren er også å få opp andelen barn som sitter bakovervendt i bil. Anbefalingen fra Trygg Trafikk er at barnet sitter bakovervendt så lenge som mulig, minst til det er 4 år gammelt. Forskning viser at bakovervendte seter beskytter barna best i en frontkollisjon, og det er ofte de ulykkene som er mest alvorlige.

Tall fra kontroller foretatt av Trygg Trafikk og If i Norges seks UP-distrikt i 2017, viste at 63 prosent av barna mellom ett og tre år satt bakovervendt i bil. Til sammenligning var tallet 20 prosent i 2010, så utviklingen går i riktig retning. Men det kan bli mye bedre.

Les også den sterke historien om lille Cameron som satt forovervendt med selen festet feil – det kostet den lille gutten livet.


  • Hør podcast med barnelege Tor Einar Calisch på barneintensiven på Ullevål sykehus. Han har sett alt for mange barn som har vært alvorlig skadd i bilulykker. Han mener at halvparten av barna kunne vært mindre skadd eller uskadd hvis de var sikret etter anbefalingene.


PODCAST

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: