BabyDerfor skal du ikke forlate barn i bil

Derfor skal du ikke forlate barn i bil

Det kan fort bli varmt i en bil, og det kan blir farlig for barnet. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Janet Molde Hollund 4211 Sist oppdatert 12.06.19

Det er sommer og det kan bli mange varmer dager. Da skal ikke barnet være alene i bilen. Barnet kan bli overopphetet, og bilen en potensiell dødsfelle.

Når temperaturen stiger ute, stiger den enda fortere i bilen. Dessverre er det flere tilfeller hvor barn har blitt overopphetet etter å blitt forlatt i bil i varmen. Noen har også omkommet. Et eksempel er fra USA, der en far glemte sin ett år gamle datter i bilen. Først mange timer senere ble jenta funnet av moren, og hun ble erklært død da de kom til sykehuset. Det var rundt 30 grader i Nashville denne dagen, og temperaturen skal ha vært opp mot 50 grader inne i bilen da jenta ble funnet.

Klarer ikke å regulere temperaturen
– Barn skal ikke forlates i bilen. Temperaturen i biler kan stige veldig fort, og små barn har ikke så god reguleringsmekanisme for kroppstemperatur, sier spesialist i allmennmedisin Ivar Halvorsen.

– Barn kan ikke svette skikkelig før de er godt oppe i barneårene. I en varm bil vil de fleste barn derfor bli veldig fort matte og for varme, fordi de ikke klarer å holde kroppstemperaturen nede. Når kroppstemperaturen stiger, opplever barnet det som å få feber. Over 40 er ubehagelig, og nærmer temperaturen seg 41 grader, er det farlig. Barn kan også bli dehydrert, sier Halvorsen.

Flere faktorer spiller inn
Hvor lang tid det går før et barn blir overopphetet, kan ikke Halvorsen gi et klart svar på. Flere faktorer kan spille inn, som for eksempel hvor varmt det er ute, om det er noen form for lufting og hvilken farge bilen har. Mørke biler blir fortere varme enn lyse biler.

– Det viktigste rådet jeg kan gi, er at barn ikke skal forlates i bilen. Uansett. For selv om vi går fra bilen i delvis skyet vær, og temperaturen ute er behagelig, kan det fort skinne opp. Og du tenker gjerne at du bare skal være borte et lite øyeblikk, men så blir du kanskje heftet underveis og barnet blir sittende lenger en du hadde tenkt, sier Halvorsen.

Hva gjør du hvis uhellet er ute?
– Kjøl ned barnet så fort som mulig med midler du har tilgjengelig. Vann er kanskje det mest effektive. Barnet vil som regel komme seg raskt etterpå, og det er da ikke nødvendig å kontakte lege. Men i noen tilfeller blir barna så varme at de mister bevisstheten. Da er det en akutt nødsituasjon, og du må ringe 113, sier Ivar Halvorsen.


Podcast: Barnelege Tor Einar Calisch snakker om hvorfor du bør sikre bakovervendt


Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: