BabyDerfor skal du ikke forlate barn i bil

Derfor skal du ikke forlate barn i bil

Det kan fort bli varmt i en bil, og det kan blir farlig for barnet. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Janet Molde Hollund 6914

Det er sommer og det kan bli mange varmer dager. Da skal ikke barnet være alene i bilen. Barnet kan bli overopphetet, og bilen en potensiell dødsfelle.

Når temperaturen stiger ute, stiger den enda fortere i bilen. I en artikkel på vg.no (fra 29. mai 2023) forteller Lindsey Rogers-Seitz historien om sønnen på Ben som bare ble 15 måneder gammel. Faren glemte å levere Ben i barnehagen, og han ble sittende inne i en kokende varm bil i over 8 timer. Den lille gutten døde inne i bilen som sto parkert på farens arbeidsplass. I den samme artikkelen viser de til tall fra det amerikanske transportdepartementet, som viser at det hvert år dør om lag 40 barn i USA fordi de blir etterlatt i varme biler.

Klarer ikke å regulere temperaturen
– Barn skal ikke forlates i bilen. Temperaturen i biler kan stige veldig fort, og små barn har ikke så god reguleringsmekanisme for kroppstemperatur, sier spesialist i allmennmedisin Ivar Halvorsen.

– Barn kan ikke svette skikkelig før de er godt oppe i barneårene. I en varm bil vil de fleste barn derfor bli veldig fort matte og for varme, fordi de ikke klarer å holde kroppstemperaturen nede. Når kroppstemperaturen stiger, opplever barnet det som å få feber. Over 40 er ubehagelig, og nærmer temperaturen seg 41 grader, er det farlig. Barn kan også bli dehydrert, sier Halvorsen.

Så fort kan temperaturen stige

Tid:          Temperatur ute:     Skygge/sol:    Temperatur i bil:
08:30       14 grader                 Skygge             19 grader
09:30       18 grader                 Skygge             38 grader
10:30       20 grader                 Blandet             47 grader
11:30       20 grader                 Sol                    58 grader
12:30       23 grader                 Sol                    62 grader
13:30       22 grader                 Sol                    85 grader

Tabellen er ment som en illustrasjon på hvor fort det kan gå. Tidsforløp og temperatur vil variere med værforhold, hvor bilen står plasser, hvilken farge bilen har osv.

Kilde: Mattilsynet

Flere faktorer spiller inn
Hvor lang tid det går før et barn blir overopphetet, kan ikke Halvorsen gi et klart svar på. Flere faktorer kan spille inn, som for eksempel hvor varmt det er ute, om det er noen form for lufting og hvilken farge bilen har. Mørke biler blir fortere varme enn lyse biler.

– Det viktigste rådet jeg kan gi, er at barn ikke skal forlates i bilen. Uansett. For selv om vi går fra bilen i delvis skyet vær, og temperaturen ute er behagelig, kan det fort skinne opp. Og du tenker gjerne at du bare skal være borte et lite øyeblikk, men så blir du kanskje heftet underveis og barnet blir sittende lenger en du hadde tenkt, sier Halvorsen.

Hva gjør du hvis uhellet er ute?
– Kjøl ned barnet så fort som mulig med midler du har tilgjengelig. Vann er kanskje det mest effektive. Barnet vil som regel komme seg raskt etterpå, og det er da ikke nødvendig å kontakte lege. Men i noen tilfeller blir barna så varme at de mister bevisstheten. Da er det en akutt nødsituasjon, og du må ringe 113, sier Ivar Halvorsen.


Podcast: Barnelege Tor Einar Calisch snakker om hvorfor du bør sikre bakovervendt


Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: