BabyHjemreise med et prematurt barn

Hjemreise med et prematurt barn

Illustrasjonsfoto: iStock
Av Hentet fra Spedbarnsboken 2025-2026 22208 Sist oppdatert 23.04.25
Barn født mellom uke 37+0 og 42+0 regnes som født til termin. Barn født før 37+0 uker betegnes som for tidlig fødte (premature). Omtrent 5 prosent av alle barn fødes prematurt. Når barnet kommer til verden prematurt kan det møte på noen utfordringer – både den første tiden og på lengre sikt.

Teksten er hentet fra Spedbarnsboken (59. utgave, 2025-2026) og er skrevet av barnelege Beate Horsberg Eriksen ved Barne- og ungdomsavdelingen ved Ålesund sykehus.

For foreldre kan det være svært utfordrende å få et prematurt barn. Som regel vil årsaken til prematuritet være ukjent og utenfor foreldrenes kontroll. Jo mer prematurt et barn er ved fødsel, desto større er risikoen for alvorlig sykdom og følgetilstander, men overlevelse kan i dag sees helt ned til 22 svangerskapsuker. Risiko for alvorlig sykdom øker med
graden av prematuritet, det samme gjør lengden av sykehusoppholdet. Oppholdet ved nyfødtavdelingen kan vare i flere uker eller måneder, og preges ofte av både glede, bekymringer, fortvilelse og fremtidshåp. Disse følelsene er helt vanlige og naturlige hos de som blir foreldre til for tidlig fødte barn.

De fleste foreldre både gleder og gruer seg til å dra hjem. Det kan virke skummelt å ha ansvaret for barnet, eller flerlingene, alene, men legene og sykepleierne har god erfaring med å bedømme når barn er hjemreiseklare. Det er også vanlig at foreldre har tilegnet seg mye kunnskap og blitt godt kjent med barnet sitt under sykehusoppholdet, og slik sett vil være godt rustet til å klare den daglige omsorgen. De fleste nyfødtavdelinger praktiserer en myk overgang hvor foreldrene har nær kontakt med avdelingen den første tiden etter hjemreisen. Mange avdelinger tilbyr oppfølging i «hjemmesykehus». Barnet drar da hjem med ernæringssonde, slik at spisetreningen frem til fullamming eller flaskeernæring kan gjøres hjemme, under tett oppfølging av nyfødtavdelingen.

Helsedirektoratet anbefaler at alle barn med lav fødsels-vekt følges særlig tett opp ved helsestasjonen med regel-essige vekt- og utviklingskontroller. For barn med fødselsvekt under 1000 gram, eller som er født før svangerskapsuke 28, anbefales utviklingsoppfølging i spesialisthelsetjenesten frem til barna er fem år gamle.

Les også: Når babyen kommer alt for tidlig til verden

Det premature barnets utvikling

Barn som er født mye før termin, forventes å ha en langsommere utvikling. Barnets utvikling må korrigeres med samme antall uker som barnet er født for tidlig for å kunne sammenligne med barn født til termin. Barnet forventes likevel å følge den samme rekkefølgen av ferdighetsutviklingen som å smile, pludre, rulle, sitte, krype og gå, bare på et relativt senere tidspunkt. Svært premature barn vil ofte lære å gå først ved 18–24-månedersalderen. Ved kontrollene ved helsestasjonen og/eller barnepoliklinikken vil motorikken bli bedømt, og fysioterapeut vil ofte være involvert. Barnert bør også vurderes ut fra vekst, trivsel, samspillsevne og kognitive funksjoner.

Det er vanlig at barn som er født prematurt viser innhentingsvekst i løpet av de to første leveårene. Det betyr at de gradvis vil nærme seg normal lengde og vekt for alderen. Man følger også med på hodeomkretsen, som forteller om ernæring og hvordan hjernen vokser. Noen av de tidligst fødte barna med svært lav fødselsvekt vil likevel forbli kortere og/eller tynnere enn jevnaldrende gjennom oppveksten. For noen få vil det være aktuelt med veksthormonbehandling.

Syn og hørsel

De minste barna (under 1500 g eller født før cirka 32 uker) undersøkes rutinemessig av øyelege for å avdekke netthinneskade som følge av umodne blodkar i øynene. Slik oppfølging avsluttes ofte før hjemreise. Skjeling forekommer hyppigere hos premature barn, men ses ofte først etter flere måneder. Skjeler barnet etter at det er seks måneder gammelt, bør det undersøkes av øyelege. Alle nyfødte får undersøkt hørselen før hjemreise fra sykehus. Dette er spesielt viktig hos premature, hvor nedsatt hørsel forekommer noe oftere.

Ernæring

Morsmelk er den beste ernæringen for et prematurt barn, men dersom morsmelk ikke er tilgjengelig eller amming er frarådet, for eksempel på grunn av mors sykdom eller medikamentbruk, er morsmelkerstatning et godt alternativ. Hyppig vektkontroll ved helsestasjonen, gjerne ukentlig den første tiden etter hjemreise, kan gi foreldrene økt trygghet på at barnet vokser fint. Vanlig mengde morsmelk/morsmelk-erstatning de første 6 månedene vil være 12-15 prosent av barnets kroppsvekt pr døgn, men dette kan variere. Vekt-økningen bør være på 100–200 g per uke, men det viktigste er at barnet har god vektøkning sett over tid. Melkemengden barnet inntar til hvert måltid varierer.

Introduksjon av fast føde må ofte utsettes noe fordi barnet er umodent. Hvor lenge man skal vente, er avhengig av hvor mye prematurt barnet var, og av vektøkning og trivsel. Snakk med helsesykepleier om når fast føde bør introduseres.

Premature barn trenger tilskudd av vitamin D-dråperpå lik linje med barn født til termin. For å unngå at barnet blir blodfattig (anemisk), anbefales jern­tilskudd fra fire uker til tolv
måneders alder. Det gis halv dose jerntilskudd til barn som får morsmelkerstatning. For å sikre god tilvekst bør premature barn få et proteintilskudd i melken den første tiden. Hvorvidt dette er nødvendig ved utskrivning fra sykehuset, avtales med avdelingen.

Premature barn kan ha treg avføring, særlig gjelder dette de som får morsmelkerstatning. Treg avføring kan skyldes umoden og svak tarmrefleks. Ved milde former for forstopp-else kan malt eller litt sviskesaft i melken kan hjelpe (riktignok uten godt dokumentert effekt). Snakk med helsestasjonen eller barnepoliklinikken dersom dere trenger ytterligere råd.

Les også: Melkeproduksjon når babyen er født prematurt

Kroppstemperatur

Små barn kan ha ustabil kroppstemperatur den første tiden. De har dårligere evne til å produsere varme enn større og eldre barn. Ved hjemreise kan enkelte barn fortsatt ha en tendens til å bli avkjølte dersom de legges i kjølige omgivelser. La barnet ligge i vanlig romtemperatur, bruk sunn fornuft, og la ikke barnet ligge lenge ute i kald luft. Husk lue. Kjenn på barnet om hudtemperaturen er tilfredsstillende.

Vaksinasjon

Premature har et umodent immunforsvar, men vaksiner skal i hovedsak gis ved samme kronologiske alder som hos terminfødte. Det finnes likevel noen unntak: barn født før uke 32 skal ha en ekstra dose av vaksinen mot difteri, stivkrampe, polio, kikhoste, Hemofilus og hepatitt B ved 6-8 ukers alder, vaksine mot rotavirusinfeksjon skal ikke gis til premature født før 27 uker, noen premature trenger flere doser med Hepatitt-B vaksine, og barn født før uke 32 tilbys influensavaksine fra 6 måneders alder til 5 år. Antistoffsprøyte mot RS-virus er anbefalt månedlig gjennom RS-virus-sesongen til premature født før 28 uker og til premature født før 32 uker om de har fått påvist kronisk lungesykdom og/eller har behov for oksygentilskudd ved utskrivning.

Luftveissykdom

Premature barn som er lungesyke i nyfødtfasen har en noe høyere forekomst av lungesykdom de første leveårene, og noen flere trenger innleggelse, for eksempel ved luftveis-infeksjoner. Oppsøk lege hvis du er usikker på om en vanlig forkjølelse ser ut til å utvikle seg til noe mer alvorlig.

Følgetilstander

Studier har vist at opptil 50 prosent av premature barn kan oppleve lærevansker og konsentrasjonsproblemer. Risikoen er større jo tidligere barnet er født. Premature barn kan ofte være ukonsentrerte, men er ikke nødvendigvis hyperaktive, kanskje heller stille og tilbaketrukne. Dette ses oftest fra tre–fem-årsalderen. Det kan bli aktuelt å koble inn PPT og habiliteringstjeneste for barn og unge. Det kan være behov for ekstra støtte og tilrettelegging i barnehage og skole.

Forekomst av cerebral parese er noe høyere hos premature barn, og den motoriske utviklingen bør følges nøye ved barnepoliklinikken og helsestasjonen, gjerne av fysioterapeut, gjennom de førte leveårene. Forsinket oppnåelse av motoriske milepæler, passivt eller asymmetrisk bevegelsesmønster eller stivhet i armer eller bein kan være uttrykk for cerebral parese. Ved forstyrrelser i utviklingen trenger barnet stimulering og tilrettelegging, og foreldrene vil få råd om hvordan de best kan hjelpe barnet med dette.

Det kan oppleves dramatisk å få et prematurt barn. Husk likevel at de fleste premature barn er friske og vil utvikle seg normalt. Foreldrene er barnets viktigste støttespillere, og deres
omsorgsfulle innsats kan påvirke barnets utvikling positivt. Bruk så mye tid som mulig sammen med barnet ditt. Snakk med barnet, syng og les for det og øs av din kjærlighet!

Les også: Viktig at senskader blir tatt på alvor

Øyeblikkelig hud mot hud for premature

Har du hørt om øyeblikkelig hud-mot-hud? Det vil si at så snart det premature barnet er født, vil babyen legges rett på mors (eller partners) bryst. Der får barnet nødvendig behandling. Barnet stimuleres, tørkes og holdes varmt, samtidig som man sjekker barnets oksygen-metning og puls, klipper navlesnor og eventuelt gir pustestøtte. Tidligere ble prematurt fødte barn lagt på et oppvarmet resusiteringsbord der den første sjekken ble gjort og hjelpen gitt, før det så ble lagt over i en kuvøse de første timene.

Verdens Helseorganisasjon (WHO) publiserte 15. november 2022 nye retningslinjer for alle prematurt fødte barn i verden: Øyeblikkelig hud-mot-hud er den nye gullstandarden ved prematur fødsel. Det anbefales at barnet ligger hud mot hud med foreldre så mye som mulig de første timene av livet og gjennom hele sykehusoppholdet. Barnet vil få akkurat samme stell og hjelp som før, og bli overvåket på samme måte som om det lå i en kuvøse. Man kan ta ultralyd, gi lysbehandling og ta en del nødvendige undersøkelser mens barnet ligger hud-mot-hud. Det kan faktisk ha en smertelindrende effekt for barnet.

I lavinntektsland redder øyeblikkelig hud-mot-hud tusenvis av liv hvert år. I høyinntektsland som Norge tenker man at barnet vil oppleve mindre stress, sove bedre og føle seg tryggere. Hud-mot-hud har en positiv effekt på amming, tilknytning, samt psykisk og motorisk utvikling, med mest sannsynlig mindre risiko for lærings- og atferdsutfordringer senere i livet. Nylige studier i Skandinavia viser at metoden er gjennomførbar og trygg.

Skrevet av overlegene Karoline Lode-Kolz, Siren Rettedal og Hanne Markhus Pike


Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: