Brennmaneter, vepsestikk, engangsgriller og solbrenthet hører sommeren til. Her er noen tips om skaden først har skjedd.

Sist oppdatert: 8. juli 2009

Brennmaneter:

Brennmanetene som finnes i våre farvann er ikke farlige, men det kan være svært ubehagelig å ha nærkontakt med dem. Har det skjedd, må alle gifttrådene fjernes før området kan behandles. Bruk saltvann, evt. sand og saltvann, til å få vekk trådene. Ferskvann skal ikke brukes, det kan utløse mer gift fra trådene. Om du gnir eller klør på det brente området uten at trådene er ordentlig fjernet, kan det presse giften dypere ned i huden.

Har du med branngelespray eller lokalbedøvende salve kan det lindre smerten. Har du ikke det kan et håndkle dyppet i kaldt sjøvann også være godt å legge over det brente området.

Kjerringråd: Både eddikløsning og urin er kjente ”triks” etter ublide møter med brennmaneter. Men når det gjelder manetene vi finner her i hjemlig farvann, gjør begge deler vondt verre. Det øker bare frigjøringen av gift fra neslecellene i brenntrådene hvis ikke alt er fjernet.

Tips: Førstehjelpsutstyr til strandturen

Veps:

Vondt, men som regel ikke farlig med mindre du er allergisk. Fjern brodden. Ikke klem, siden den kan inneholde en giftsekk og du risikerer å klemme ut mer gift. Kjøl ned området, ta det rolig, gjerne med stikkstedet høyt, til hevelsen har gått ned.

NB! Stikk i munnen eller halsen kan være farlig fordi hevelsen kan blokkere luftveien. Ved stikk i munn eller hals bør du ringe 113.

Ved stikk i munnen kan det hjelpe å suge på isbiter eller drikke kaldt vann for å dempe hevelsen.

Brannskader:

Tråkker man i sand eller svaberg hvor det har stått en engangsgrill, kan resultatet være en alvorlig brannskade. Mistenker du annengradsforbrenning (blemmer) eller mer, bør du oppsøke lege.

Har du med brannskadegele og bandasje kan det lindre og begrense skaden til du får hjelp.

 Solbrenthet:

Første bud er å få den solbrente ut av sola. Rød og vond hud kan kjøles ned f.eks med en kald dusj. Smør på aloe vera gele, branngele eller annen kjølende behandling.

Vondt i hodet, feber og slapphet er ikke uvanlig om et større område er solbrent. Ta en paracet om nødvendig, mens du skriver ”jeg-skal-aldri-mer-glemme-solfaktor” 100 ganger på et ark.

 Hoggorm:

Vanligvis ufarlig for friske voksne (lokal reaksjon på bittstedet), men barn, gravide, eldre og syke kan reagere kraftig på bitt. Alle som blir bitt av huggorm bør kontakte lege eller Giftinformasjonen (22 59 13 00, døgnåpen) for informasjon. Ved alvorlige symptomer bør man ringe nødnummeret (113).

Den som er bitt bør holde seg mest mulig i ro, helst bæres eller fraktes på båre. Ikke klem, sug eller skjær i bittstedet, det sprer giften ytterligere.

 Flått:

Flåtten biter seg fast på oss der huden er tynn; gjerne i knehasene, på leggen og i lysken. Hos barn kan vi finne den i hodet, hårfestet eller bak ørene.

Flåtten bør fjernes så raskt som mulig, gjerne med en pinsett. Dra den rett ut eller vri den sakte ut. Sitter noe igjen vil det komme ut av seg selv i løpet av noen dager.

Når flåtten er fjernet bør du følge med bittstedet i noen uker. Brer det seg et rødt område ut fra bittstedet  bør du kontakte en lege. Antibiotika er nødvendig hvis du er smittet av borrelia-bakterien.

Kilder:
Sandviks foreldreveiledere
Folkehelseinstituttet
Tidsskrift for Den norske legeforening
Pasienthåndboka

Hva synes du om artikkelen?  
Forrige artikkelFlere barn tas ved keisersnitt
Neste artikkelAmming og jernmangel
DEL